Hautajaisyö

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 12.3.2015

Hautajaisyö logoVuonna 2014 perustettu Hautajaisyö julkaisi alkuvuodesta kaksi kappaletta sisältävän promon, jolla bändi kovasti yrittää päästä isomman yleisön tietoisuuteen. Bändin basisti S. Kettunen valoittaa vähän bändin taustoja Kaaoszinen minihaastattelussa.

Missä ja milloin yhtyeenne on perustettu?

Hautajaisyö on perustettu viininpunaisen yön tummilla hetkillä vuoden 2014 syksyllä. Aiemmin bändi vaelsi maan päällä REDEYE-nimellä, mutta vuonna kaksi ja nolla ja yksi ja neljä sanoituksia alkoi muotoutua puhtaalla suomen kielellä. Koska samaan aikaan myös musiikki koki sävellyksellistä ja sovituksellista transformaatiota, katsottiin, että on tullut aika kuopata menneisyys kuuteen jalkaan ja aloittaa jälleensyntyneenä uuden nimen ja uusien voimien kera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Miten luokittelisit musiikkinne?

Ne, jotka tässä vaiheessa toteavat, että ”ei vittu, taas on yksi bändi kehittynyt musiikillisesti ja aloittanut muniin puhaltelun”, niin huoli pois! Transformaatio tarkoittaa meidän tapauksessamme entistä parempaa sävellyskynää ja voimakkaampia kappaleita musiikillisesti ja sanoitukselliseti. Mutta se musiikki? Aikamoinen ristisiitos ehtaa kuoloa, kaikuja mustasta metallista, kaipausta thrashin maailmaan. Voidellaan huolellisesti harkituilla melodioilla sekä ennen kaikkea sanoituksilla, joilla sanotaan jotain ja tarkoitetaan vielä enemmän. Siihen vielä omat hellät mausteet päälle ja voilà, siinä on Pirkoille ja Pettereille tuutin täydeltä ehtaa omanlaistansa metallimusiikkia! Samma på suomeksi: saatanan kovaa metallia pirun hyvillä tarinoilla.

Miten bändinne eroaa muista samankaltaisista yhtyeistä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Ei mitenkään, koska muita juuri samanlaisia ei ole! Suomen kieli on ehkä se suurin erottava tekijä raskaammalla osastolla. Yleensä suomeksi laulavat ovat myös kiinnittyneempiä johonkin tiettyyn genreen. Myös lyriikoiden tarinamainen kerrontatapa on tässä paketissa meitä itseämme. Raskaudesta huolimatta pyrimme saamaan hyvän grooven aikaan rumpujen ja basson yhteistyöllä; päälle ne kitaramelodiat, niin jo pitäisi lähteä pyllyn pyörimään!

Mitkä yhtyeet ovat suurimpia vaikuttajianne?

Thrash metallin historian hämäristä taitaa nousta iso osa vaikutteita. Testament, Exodus ja Slayer on kuunneltu niin monta kertaa, että kovimmilla bändin jätkillä on kestotilaus, koska levyt kuluvat niin nopeasti puhki. Death metalin puolelta vaikutteita on monesta suunnasta, mutta heitetään vaikka Bolt Thrower ja Cannibal Corpse syötiksi. Basisti tykkää kaikista, missä basso kuuluu ja soi hyvin. Sinänsä mitään tiettyä juttua tai bändiä ei ole tarkoituksellisesti apinoitu, mutta kyllähän jotain juttuja väkisellä sieltä isin maidosta valuu, kun tarpeeksi vatkaa.

Kuka tekee ja miten syntyvät yhtyeenne kappaleet / sanoitukset?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Sanoitukset syntyvät vokalisti J. Partasen mystis-maanisessa mielessä, eikä niihin yleensä ole paljon muilla torvensoittajilla sanomista. Joskus on joitain kohtia sovitettu yhdessä ja porukalla tutkittu äänellisten avautumien paikkoja. Basistin korvissa on jotain pahasti vialla, ja monesti se kuulee mitä sattuu; näistä elämän kielikukkasista sitten on jopa tullut kokonaan uusi biisi. ”Minä olen vain puu” on esimerkiksi tälläinen. Itse biisit syntyvät Zamaelin ruttuisesta sävelkynästä, kautta voiman ja kunnian! Sovituksellinen puoli tapahtuu joko koko bändin voimin, jolloin parista pohjariffistä aletaan kasata kokonaista rallia, tai sitten biisi tulee kokonaan valmiina, jolloin se vain otetaan sitten porukalla haltuun. Allekirjoittanut taas joissain tapauksissa huutelee Oulusta netin kautta sanottaviaan biiseihin. Joskus sitä kuunnellaan, joskus ei. Bassot se tosin vääntää reippaasti itsekseen. Rumpali S. Leinosen mielipiteet ovat myös hyvin tärkeässä asemassa.

Kuinka tärkeä osa sanoitukset ovat yhtyeelle? Halutaanko niillä vaikuttaa, ottaa kantaa vai onko niillä mitään merkitystä?

Sanoitukset ovat erittäin tärkeitä, ja vaikka joskus välissä saattaa olla perinteisempää heisulivei-meininkiä, sanoilla kyllä on tarkoitus ja niillä halutaan kertoa jotain. Myös niiden ulosantiin on keskitytty niin, että vaikka ilmaisumuoto on helvetin demonin ja katujyrän välimaastossa, niistä pitäisi myös saada kuunnellessa selvää, jopa ilman Black Metal Tohtorin arvoa. Yleensä aiheet pulppuavat joko omasta elämästä tai vitutuksesta vaikkapa nyt ihmiskuntaa kohtaan. Kannattaa siis ottaa tuleva levy ajatuksella haltuun ja tampata niin lyriikat kuin musiikkikin korvien väliin, saapi niistä sitten keikoillakin kunnolla irti. Ja pyllyn pyörimään!

Miten yhtye on otettu keikoilla vastaan? Ikimuistoisin keikka tähän mennessä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Todella hyvin! Tosin yhtään keikkaa ei ole vielä heitetty. Ikimuistoisin tähän mennessä on varmasti Wacken Metal Battlen semifinaali 12.03.15 , koska se on myös bändin eka keikka tällä nimellä. Jatkossa varmasti tulee olemaan kovaa rallia, kesälle on jo keikkaa sovittu ja lisää toivon mukaan saadaan.

Missä näette yhtyeenne kymmenen vuoden päästä?

Allekirjoittanut näkisi itsensä rikkaana lottovoittajana, joka ajelee limusiinilla ja heittelee köyhiä kahden euron kolikoilla. Loput varmaan ovat realistisemmilla vesillä. Tällaista perinteistä ruohonjuurirokkarin unelmaa: jos saisi tehdä levyjä, joista ihmiset innostuisivat ja vaikka silloin tällöin muutaman ulkomaan keikankin. Semmoista, että on koko ajan mukava tehdä boogie messissä.

Jos te pääsisitte maailmankiertueelle kolmen bändin kanssa, kenen kanssa tuo kiertue tehtäisiin ja minne haluaisitte soittamaan?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Vallan nytpä heitit pahan. Olisi varmasti fiksua valita bändejä joita porukka tulisi varmasti katsomaan tyyliin Sepultura alkuperäisellä miehistöllä, mutta heitetään tähän Sotajumala, Entombed ja Torture Killer. Olisipahan lystiä kiertää eurooppaa.

Jos järjestäisitte oman festarin ja saisitte valita kolmelle päivälle pääesiintyjän, mitä yhtyeitä te omalle festarillenne ottaisitte ja miksi?

No ehdottomasti päivät olisi jaoteltu erilaiseten tyylien mukaan. Ensimmäisenä päivänä soittaisi Turbonegro, toisena Marduk ja kolmantena tietysti itse Hautajaisyö.

Miksi ihmisten pitäisi olla kiinnostuneita juuri teistä?

No, jos ei tuo aiempi vuodatus jo herättänyt kiinnostusta, niin mitäpä tässä voi enää tehdä? Kyllä lukija on silloin aivokuollut.Hauta on katettu, astukaa sisään, silivuplee. Tai jos nyt jostain syystä tänne skippasi suoraan, niin jos diggailee raskaasta metallista ehdoilla suomenkielisillä sanoituksilla, niin ei muuta kuin kuuntelemaan. Keikalle kannattaa tulla myös meiningin ja paskojen juttujen takia. Mitä isommalla joukolla tulette, sen kauniimpaa kaikilla on!

Bändi Facebookissa

Haastattelu: Arto Mäenpää