Heaven Shall Burn

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 7.1.2008

Heaven Shall Burn on noussut Saksan suurimmaksi death metallia ja hardcorea yhdisteleväksi orkesteriksi. Yhtyeen edellinen ”Deaf To Our Prayers” albumi sai vuonna 2006 oikeastaan pelkästään positiivista palautetta ja monet epäilivät yhtyeen olleen uransa huipulla, mutta tammikuussa Century Median kautta ilmestyvä ”Iconoclast” vetäisee epäilijöiltä maton alta ja potkaisee suoraan arkaan paikkaan. Otimme albumin tienoilta yhteyttä yhtyeen rumpaliin Matthiakseen, joka kertoi meille hieman albumin synnystä.

heavenshallburn.jpg

Terve Matthias. Mitäs itsellesi ja Heaven Shall Burnille tällä hetkellä kuuluu?

Matthias: Terve, oikein hyvää kuuluu. Olemme harjoitelleet viime viikolla tulevaa Xmas- kiertuetta varten ja nytten vain odottelemme kiertueen alkua. Vuosi on melkein ohitse jo mutta tämä tulee silti olemaan Heaven Shall Burnin ensimmäinen kiertue tänä vuonna, heh. Kesällä soittelimme vähän festareilla ja viikonloppuisin, mutta koska Heaven Shall Burn ei ole meille päätyö emme soittele enää useammin. Odotamme kiertuetta todella paljon ja toki olemme myös innoissamme, koska pian meidän uusi albumi löytyy kaupoista.

Hieman historiastasi rumpujen parista. Mistä kaikki alkoi ja mitkä olivat itsellesi ne suurimmat vaikuttajat?

Matthias: Itseasiassa aloitin soittamaan rumpuja aivan vahingossa. Ystäväni myi pois vanhan rumpusettinsä ja ajattelin, että ostan sen häneltä. Sitten kun sain sen häneltä, aloitin vain hakkailemaan rumpuja aina silloin tällöin ja siitä kaikki sai alkunsa. Ei ollut mitään suuria tavoitteita tai mitään, vain se, että se oli hauskaa. Olin jo 18-vuotias kun aloitin joten en ottanut mitään rumputunteja, vaan aloitin vain suoraan soittamaan. Siihen aikaan kun aloitin, ei minulla kauheasti ollut vaikutteita. Tottakai ihannoin joitain rumpaleita, mutta en ole koskaan ollut kauheasti innostunut teknisestä rummutuksesta, koska se ei minua kiinnostanut. En ole koskaan ajatellut rumpuja instrumenttina vaan välineenä soittaa musiikkia, josta itse pidän. Vasta vanhemmalla iällä minua on alkanut hieman kiinnostaa tekninen ja haastava soittaminen.

Katsoin kiertue aikataulujanne ja seuraavaksi teillä on vuorossa juuri Darkness Over Xmas- kiertue yhdessä Calibanin, Sonic Syndicaten, Neaeran, The Sorrowin, Misery Speaksin sekä Maroonin kanssa. Muut yhtyeet ovat varmasti Saksalaisina teille tuttuja, mutta miten on Sonic Syndicaten laita? Mitä mieltä olet heidän musiikistaan?

Matthias: En ole koskaan kuullut Sonic Syndicatea, mutta odotan kyllä tapaamista heidän kanssaan. On aina mukava tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia ystäviä.

Millaisia odotuksia teillä on kiertueen suhteen? Eikö Joulun pitäisi olla sitä aikaa, kun ollaan kotona perheen parissa rauhallisesti eikä kiertueella?

Matthias: Kuten mainitsin, emme kiertäneet kauheasti tämän vuoden aikana, joten teemme nämä keikat nytten. Soitimme muutaman keikan eri puolella maailmaa, mutta oikeastaan tämä on ensimmäinen kiertue meille tänä vuonna vasta. Koska emme soita yhtyeessä työksemme, emme aina pysty soittamaan kaikkia keikkoja joita haluaisimme. Juuri tämän takia myöskin Suomen keikka jäi välistä tänä vuonna. Koska Jouluisin ihmisillä yleensä on tylsää ja he vain syövät ja lihovat, päätimme lähteä kiertueelle pakoon tylsyyttä ja tästä kiertueesta tulee varmasti mahtava, koska olimme samalla kiertueella myös vuosi sitten. Suurin osa kiertueen keikoista näyttää olevan loppuunmyytyjä, joten voimme odottaa vain hyviä keikkoja tältä kiertueelta.

Saitte hetki sitten valmiiksi uuden albuminne ”Iconoclast”:n nauhoitukset. Oliko levyn tekoprosessi teille normaali vai erosiko se jotenkin aikaisemmista kokemuksistanne?

Matthias: Prosessi oli hyvin pitkälti samanlainen, kuin aikaisemmatkin. Suurin eroavaisuus oli se, että kitaristimme Maik ja Alex toimivat levyn tuottajana. He molemmat pystyvät toimimaan tuottajina, joten päätimme tällä kertaa tehdä nauhoitukset omin voimin. Levyn miksasi ja masteroi sitten Tue Madsen Antfarm Studiollaan.

Mikä on tarina albumin takana? Luin, että albumi kertoo joistakin sotureista?

Matthias: Albumin konsepti toimii kahdella eri tasolla. Jokainen kappale kertoo tarinan, jonka voi liittää oikeaan elämään mutta kokonaisuutena kappaleet kertovat tarinan sotureista, joita kutsutaan Iconoclasteiksi. Joten toisaalta voit kuvitella tapahtumien olevan tosi elämää mutta taas toisaalta voit antaa mielukuvituksesi vaeltaa sotureiden kanssa. Halusimme jakaa albumin konseptin näin, koska halusimme erottaa sekä toden että fantasian toisistaan. Lopullinen versio CDstä tulee sisältämään myös multimedia-raidan, jossa lyriikat on selitetty vähän tarkemmin.

Mistä yleensä saatte ideat albumin lyriikoihin? Mikä on teille ”tyypillinen” kappaleen teko kaava?

Matthias: Meidän kitaristi Maik kirjoittaa kaikki lyriikat aina. Hän on sanonut, että kaikki mitä hän lukee ja kuulee toimivat hänelle inspiraationa.

Yleensä kun teemme uutta albumia, sulkeudumme bändi kämpällemme ja kokeilemme erilaisia riffejä ja rumpu yhdistelmiä. Kun olemme kokeilleet tarpeeksi yhdistelmiä lävitse teemme demo-CD:n, jonka jälkeen vielä muutamme vähän joitain kohtia ja sitten harjoittelemme kappaleet studioon menoa varten. Yleensä kuitenki kitaristimme laittavat ensin omat ideansa ylös, koska toimimme pitkälti heidän ideoidensa kautta.

Millaisia odotuksia teillä on albumia kohtaan?

Matthias: Meidän kohdaltaan se on ohi. *naurua* Tottakai me olemme kiinnostuneita näkemään, mitä mieltä fanit ovat albumistamme, mutta ei meillä ole levymyynnin suhteen mitään odotuksia.

Mitkä ovat Heaven Shall Burnin kiertue suunnitelmat vuodelle 2008? Joko näemme teidät vihdoin myöskin Suomessa?

Matthias: Toivottavasti vihdoin vuonna 2008 saamme soittaa myös Suomessa. Viime kerralla asiat vain menivät pieleen meistä riippumattomista syistä. Vuonna 2004 kun meidän piti ensimmäisen kerran tulla Suomeen, lento-yhtiö, jolle meidän matka oli buukattu meni konkurssiin kaksi päivää ennen lähtöämme ja meille ei kukaan ilmoittanut mitään, joten jouduimme sen vuoksi peruuttamaan keikan. Tänä vuonna me todella yritimme järjestää aika keikalle, mutta se ei sitten vain onnistunut, joten emme oikeasti edes peruneet keikkaa, koska sitä ei ollut missään vaiheessa vielä lyöty lukkoon.

Koska nykyään opiskelemme ja olemme töissä ei meillä aina riitä aika käydä jokapaikassa ja sen vuoksi pahoittelemmekin, että emme päässeet sinne tänä vuonna. Toivottavasti kuitenki saisimme sen keikan buukattua ensi vuodelle, koska haluamme soittaa jälleen Suomessa!

Vuosi 2007 on pian ohitse. Mikä oli itsellesi tänä vuonna se paras HSB keikka?

Matthias: Luulen, että se oli Wacken täälä Saksassa. Soitimme Wackenissa vuonna 2003, mutta tämä kerta oli kyllä aivan loistava. Yksi parhaista keikoistamme ikinä. Toivovasti myös tulevat Xmas kiertueen keikat tulevat olemaan todella hyviä, koska odotukset niiden suhteen ovat korkealla.

Mikä on ollut teille se mieluisin kiertue kumppani tähän asti? Miksi?

Matthias: Täytyy myöntää, että on ollut todella mukavaa olla kiertueella kaikkien yhtyeiden kanssa, joiden kanssa olemme kiertäneet. Toki Saksalaiset yhtyeet, kuten Neaera, Maroon sekä Caliban ovat olleet loistavia, mutta myös As I Lay Dyingin kanssa kiertäminen oli todella mahtavaa. He laittoivat pystyyn mahtavan shown joka ilta!

Loppuun vielä hieman musiikkimaustasi. Nimeä meille omat suosikkisi vuodelta 2007.

Matthias: Yleensä kun pidän albumista, en tiedä syytä miksi siitä pidän, mutta tässä oma listani vuodelle 2007:

Paura – Reverse The Flow

Moonsorrow – V:Hävitetty

All Out War – Assassins In The House Of God

Entombed – Serpent Saints

Neurosis – Given To The Rising

Kiitoksia todella paljon tästä haastattelusta. Viimeisiä viisaita sanoja lehden lukijoille?

Matthias: Kiitoksia haastattelusta ja anteeksi, kun emme ole päässeet Suomeen asti. Toivottavasti vuonna 2008 tämäkin asia korjaantuu. Hyvää uutta vuotta 2008 kaikille!

Luetuimmat

Uusimmat