Heavy metalia turhan varman päälle soitettuna – arviossa Perpetual Ragen ”Flames From Below”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 14.8.2020

”Flames From Below” on vuonna 2009 perustetun kuopiolaisen heavy metal -yhtyeen Perpetual Ragen kolmas täyspitkä albumi. Yhtyeen aikaisemmat levyt ”The New Kingdom” (2015) ja ”Empress Of The Cold Stars” (2017) ovat menneet itseltäni täysin ohi, joten uutta levyä on saanut kuunnella täysin avoimin mielin ilman, että lähtee bändin aikaisempiin tuotoksiin vertaamaan.

Kyseessä on hyvinkin perinteinen 80-luvun henkeä kunnioittava heavy metal -albumi, niin hyvässä kuin pahassakin. Laulu lähtee paikotellen korkealta ja kovaa, kitarat ovat isossa roolissa, ja musiikki on hyvin helposti lähestyttävää eikä vaadi useita kuuntelukertoja auetakseen ja toimii hyvin taustamusiikkina. Tämänkaltaisessa musiikissa on nykypäivänä vaikea erottua joukosta edukseen ja saada omaperäisyyttä biiseihin suuren tarjonnan vuoksi. Siinä piileekin ”Flames From Below” -albumin ongelma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikki on periaatteessa hyvin, mutta levyltä puuttuu täysin genren parhaimmistoon kuuluvat tarttuvat kertosäkeet, päähän jäävät melodiat, kertaheitolla iskevät riffit sekä timanttiset kappalekokonaisuudet. Levyltä ei löydy yksittäisiä muistettavia hetkiä ja useampien kuuntelukertojen jälkeen tasapaksu materiaali alkaa puuduttaa. Taitoa bändiltä selkeästi löytyy, mutta mielestäni sävellyksissä ei oteta tarpeeksi riskejä. Levyn pakollisella balladilla ”Lost In A Dream” yhtye kuulostaa mielestäni parhaimmalta.

”Flames From Below” ei ole huono levy, mutta samankaltaista musiikkia on niin paljon parempaakin tarjolla, minkä takia on vaikea uskoa, että juuri tämä levy soittimessani paljoa enään soisi. Levyltä puuttuu se kaikkein tärkein, loistavat biisit. Yhtyeellä on perusasiat kunnossa, ja uskonkin, että pienellä sävellyskynän teroittamisella Perpetual Ragelta voidaankin vielä odottaa parempaa levykokonaisuutta kuin mitä ”Flames From Below” tarjoaa.

6-/10

Kappalelista:
1. The Call
2. Replicant
3. Hollow Graves
4. Enlighted By Darkness
5. Devil Angel
6. Down To The Wire
7. Flames From Below
8. The Crimson Shining
9. Lost In A Dream
10. The Edge Of Time

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy