Heavy metalia Virosta: haastattelussa marraskuussa Suomeen ensivisiitille saapuva Herald

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 17.10.2018

Virossa vuonna 2000 alkunsa saanut heavy metal -veteraani Herald on saapumassa Suomeen klubikiertueelle marraskuussa. Yhtye esiintyy yhdessä Crimson Dayn kanssa The Tunnel Vision -nimisen kiertueen merkeissä 8. päivä marraskuuta Dog´s Homessa Tampereella ja 9. päivä marraskuuta Helsingissä Bar Loosessa, josta bändien kiertue jatkuu vielä kahden keikan verran Viron puolella. Kaaoszine kyseli bändiltä hieman tuoreita kuulumisia kiertueen alla, ja voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Terve! Kuinkas syksy on otettu vastaan Heraldin leirissä?

Sven: Terve. Syksy on otettu vastaan hyvissä merkeissä. Kesä sujui varsin rauhallisissa merkeissä, kun meidän keikka yhdessä Tarja Turusen kanssa peruuntui, ja hauska kun mainitsit tuon sanan leiri, koska me pidimme kesän aikana oikeastaan ensimmäisen virallisen bändileirin, jolla kirjoittelimme kappaleita tulevaa albumia varten. Leiri sujui kaiken kaikkiaan loistavasti, ja kasassa on kosolti demoja seuraavaa levyämme varten.

Heraldin tarina alkoi vuonna 2000. Millainen metalliscene Virossa oli tuohon aikaan ja kuinka paljon se on muuttunut verrattuna nykypäivään?

Egert: Tuohon aikaan, kun aloitimme vuoden 2000 alussa mm. tape trading oli voimissaan, ja vaihdoimmekin paljon kasetteja keskenämme uutta musiikkia etsiessämme. Metallibändien suhteen mielestäni metalliscene oli jokseenkin vuonna 2000 jopa suurempi kuin nykypäivänä, koska siihen aikaan oli todella paljon erilaisia bändejä ja erilaisia metallin alatyylejä edustettuna Virossa. Näiden bändien taso oli varmasti nykyistä paljon heikompi koska esimerkiksi soittimia ja vahvistimia oli todella vaikea saada tuohon aikaan, ja lisäksi oikeissa studioissa albumeiden nauhoittaminen maksoi maltaita. Nykyään asioita pystyy tekemään paljon halvemmalla, kun suuren osan albumista pystyt periaatteessa nauhoittamaan kotistudiossa. Kyllähän myös musiikin kuluttaminen on muuttunut paljon. Nykyään suurin osa musiikista kuunnellaan streamien kautta, kun ennen se oli oikeastaan pelkästään fyysistä musiikkia, kuten CD:itä, kasetteja sekä vinyyleitä.

Olette saapumassa Suomeen marraskuussa kahdelle keikalle yhdessä Crimson Dayn kanssa, ja kyseessä on teidän ensimmäiset keikanne Suomessa. Minkä vuoksi Suomeen tuleminen on kestänyt näinkin kauan, ja oletteko soittaneet paljonkin keikkoja Viron ulkopuolella?

Sven: Erittäin hyvä kysymys, miksi tässä on kestänyt niin kauan, ja varmaankin vastaus löytyy peiliin katsoessa. Kun julkaiset albumin ja promotoit sitä, jollain tavalla odotat, että joku huomaa sen ja pyytää soittamaan ja järjestelee asioita puolestasi mutta eihän siinä oikeassa elämässä koskaan tapahdu niin. Oikeassa elämässä täytyy ottaa riski ja järjestää asioita itse, jos haluat niiden joskus toteutuvan. Tällä kertaa meillä kävi hieman tuuria, kun Crimson Dayn Lassi otti meihin yhteyttä ja kysyi, olisiko meillä kiinnostusta soittaa yhteiskeikkoja Virossa sekä Suomessa. Olemme uramme aikana soittaneet ainoastaan kaksi keikkaa ulkomailla ja ne ovat tapahtuneet yli 10 vuotta sitten Ranskassa ja Latviassa. On jo siis aikakin taas päästä soittamaan Viron ulkopuolelle, ja kuten sanonta kuuluu, parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Millaisia odotuksia teillä itsellänne on tulevia Suomen-keikkoja kohtaan?

Sven: Toivomme tietenkin, että mahdollisimman moni saapuisi paikan päälle meitä katsomaan. Olemme aina olleet hyvä livebändi ja luotan siihen, että voitamme yleisön kyllä puolellemme keikan aikana. Soitamme vanhan koulukunnan heavy metalia, joka varmasti iskee suoraan luihin ja ytimiin.

Yhtyeenne musiikkia voisi tosiaan kuvailla vanhan koulukunnan heavy metaliksi. Mistä bändi on saanut suurimmat musiikilliset vaikutteensa?

Sven: Varmaankin suurin musiikillinen vaikuttaja itselleni on ollut Guns N’ Roses kun olin nuori, mutta myöhemmin sitten kuvaan tulivat yhtyeet, kuten Iron Maiden, Sepultura, Judas Priest, Faith No More, Therapy? ja tämän jälkeen modernimpi musiikki, kuten Devin Townsend sekä Strapping Young Lad.

Egert: Olin kauan aikaa suuri King Diamondin sekä Mercyful Faten fani, mutta sitten löysin myös paljon uusia yhtyeitä, kuten Dio, Manowar, Iron Maiden, Rage sekä Blind Guardian.

Maailman suurin heavy metal -yhtye Iron Maiden polkaisi käyntiin ”Legacy Of The Beast” -kiertueensa Tallinnasta aiemmin tänä vuonna. Kävittekö bändiä katsomassa, ja kuinka suurena esikuvana Iron Maiden on toiminut Heraldille?

Sven: Iron Maiden on toiminut bändille todella suurena esikuvana, ja keikka Tallinnassa oli yksi parhaista, jonka olen koskaan nähnyt. Olen myös suuri Guns N’ Rosesin fani ja pääsin todistamaan myös heidät livenä nykyisellä kokoonpanollaan. Gunnareilla oli toki isompi show, eikä siinäkään mitään valittamista ollut, mutta Iron Maiden laittoi pystyyn spektaakkelin. Siinä se ero mielestäni on.

Viimeisin albuminne ”Masin” ilmestyi vuonna 2015. Missä mallissa tulevan albumin kirjoittaminen on? Kuullaanko tulevalla kiertueella mahdollisesti myös uusia kappaleita yhtyeeltä?

Sven: Kyllä uusi albumi on ehdottomasti tekeillä. Me olemme luoneet tällaisen viiden vuoden aikajanan uuden musiikin suhteen, joka soveltuu elämäämme kaikista parhaiten. Emme koskaan siis hosu albumeiden kanssa, ja seuraavaa albumia saadaankin odotella aina vuoteen 2020 asti. Levyn valmistelut ovat hyvässä mallissa, mutta nähtäväksi jää, tullaanko uutta musiikkia soittamaan vielä livenä. Emme ole keskustelleet asiasta bändin kesken.

Kiitoksia teille paljon ajastanne ja onnea tulevalle kiertueelle. Haluatteko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Sven: Kiitoksia vain Kaaoszinelle haastattelusta. Suomalaisille heavy metalin ystäville: tulkaa katsomaan meitä! Uskon, että pidätte musiikistamme mikäli bändit, kuten Iron Maiden, Judas Priest sekä Black Sabbath ovat lähellä sydäntänne. Lisäksi laulamme viroksi, joten saatatte ehkä ymmärtää tai ehkä jopa väärinymmärtää jotain kappaleistamme. Kippis!

Egert: Stay heavy!

THE TUNNEL VISION TOUR 2018:
Torstai 8.11.2018: Dog’s Home, Tampere. Liput 6€
Perjantai 9.11.2018: Bar Loose, Helsinki with special guest: Machinae, liput 7,50€ @ www.tiketti.fi
Lauantai 10.11.2018: Rock N’ Roll Heaven, Tartto, liput TBA
Sunnuntai 11.11.2018: BarBar, Tallinna, liput TBA