Helheim – raunijaR

Norjalaisen black metal -yhtyen Helheimin klassikkojulkaisusta ”Jormundgand” on vierähtänyt jo 20 vuotta. Kyseinen albumi on nostanut Helheimin suosioon black metalin alamaailmassa, ja  on takonut vuodesta toiseen mainioita julkaisuja. Mitä enemmän bändi on levyjä julkaissut, sitä enemmän se on suuntautunut viikinkimetalliin. Niinpä Helheimin voisi tänä päivänä luokitella ennemminkin black/viking metal – kokoonpanoksi. Helheimin kahdeksas studiojulkaisu ”raunijaR” kuuluu tähän samaan kategoriaan, johon bändi panostaa nykyisellään. Kahdeksannen albumin julkaisu tänä vuonna on oiva tapa juhlistaa 20-vuotiasta ”Jormundgand”-levyä.

”raunijaR” on viidellä kappaleella rakennettu paketti. Albumin musiikillinen suuntaus edustaa enemmän tunnelmapohjaista metallia kuin edellinen ”Heiðinðómr Ok Mótgangr” (2011). Vaikka raakoja soundeja löytyy uudelta ”raunijaR”-julkaisultakin, albumi rakentuu enemmän kevyen fiilistelyn ja tunnelman varaan.

”Helheim 9” aloittaa neljän minuutin ajan mytologistyylisellä lauluteemalla, minkä jälkeen ”raunijaR”-kappale potkaisee varsinaisesti albumin käyntiin. Tähän asti ”raunijaR” kuulostaa vielä samalta kuin ”Heiðinðómr Ok Mótgangr”, mutta ”Åsgards fall III” –biisin aikana albumi kuulostaa entistä tunnelmallisemmalta albumilta. ”Åsgards fall III” toimii erittäin hyvin taustamusiikkina, mikäli kuulija haluaa vain olla ja kuunnella tunnelmapohjaista viikinkimetallia. Tämä raita nousee myös omaksi lempikappaleekseni.

Jossain vaiheessa hyvä loppuu, ja tällä kertaa se loppuu ”Åsgards fall IV:n” aikana. Sävellys ei aivan pohjatasoa ole, mutta se kuulostaa monenkin kuuntelukerran jälkeen itsestään toistavalta. Toisin sanoen kaikki hyvä on puristettu loppuun jo albumin kolmen ensimmäisen kappaleen aikana. ”Åsgards fall IV” ei tarjoa mitään erikoista. Valitettavasti levyn viimeinen raita ”Odr” menee samaan kastiin ”Åsgards fall IV” –biisin kanssa. Fiilistelyn aikana teki ennemmin mieli ottaa päiväunet.

Tiivistettynä Helheimin tuorein julkaisu raunijaR” ei ole kaikkein huonoimmasta päästä, muttei myöskään hieno tuotos. Bändin omalla tasolla ”raunijaR” on lievä pettymys, jolloin voi vain todeta, että bändi olisi varmasti pystynyt parempaankin. Albumin alkupuolelta löytyy hyvät hetkensä, mutta loppu onkin sitten jotain muuta.

7-/10

Kappalelista:

01. Helheim 9
02. Raunijar
03. Åsgards fall III
04. Åsgards fall IV
05. Odr

Helheim Facebook

Helheim offical websites

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua