HELLYEAH – Unden!able

Vuodesta 2007 pystyssä ollut ”superyhtye” HellYeah julkaisi tänään 3. kesäkuuta  2016 viidennen studioalbuminsa. Vajaan vuoden päästä 10-vuotisjuhliaan viettävä bändi koostuu vielä suurimmaksi osaksi alkuperäisjäsenistään, mitä nyt basistia ja toista kitaristia on vähän vaihdeltu. Mistä tässä nyt on sitten kyse? Miksi tästä bändistä ja levystä pitäisi ylipäätään välittää?

Aikaisemmin selitykseksi riitti rumpalin nimen mainitseminen keskustelussa, jolloin metallimiesten huomion sai kiinnitettyä HellYeah-yhtyeeseen. Kyseessä on tietenkin Vinnie Paul, edesmenneen Dimebag Darrellin (RIP) velipoika, joka on yksi nykypäivän kunnioitetuimpia elossa olevia metallirumpaleita. Nykyään tämä ei tietenkään riitä, sillä nyt pitää olla ilmeisesti muutakin kuin vanha rumpali Teksasista.

Noh, entäpä itse levy? Onko se mistään kotoisin ja kannattaako sen hankkimiseen sijoittaa kallista eurovaluuttaa? Väitän kovasti, että kannattaa – etenkin käsillä olevan ”Unden!able”-levyn kohdalla. Metalli-jonnet eivät välttämättä tiedä Vinnie Paulista (Pantera) mitään, mutta Chad Gray (Mudvayne) ja Tom Maxwell (mm. Nothingface ja Knives Out!) ovat yhdessä Vinnien, kitaristi Christian Bradyn (mm. Magna-Fi) ja basisti Kyle Sandersin (mm. Bloodsimple) kanssa luoneet kattavan levyn moderneilla elementeillä maustaen niitä vanhoilla kunnon  groove/southern metal  -nokareilla.

Nimidebyytin  ”HellYeah” (2007) ja ”Stampeden” (2010) ajoista, jolloin bändi kuulosti lähinnä Panteran ja Mudvaynen äpärälapselta (mikä ei ole huono asia sekään!), on kuljettu soundien puolesta pitkälle ja uskallettu kokeilla uusia juttuja. Jos olet aikaisemmin tunnistanut Vinnie Paulin rummuissa tilanteessa kuin tilanteessa, nyt ollaan aika jännän äärellä, sillä Vinnien paukutus äityy aika ajoin hyvinkin tunnistamattomaksi. Myös kiippareita ja pieni sampleja on istutettu biiseihin.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että jos olit yhtyeen kahden ensimmäisen levyn suuri ystävä, kannattaa kuunnella myös HellYeahin albumit ”Band of Brothers” (2012) ja ”Blood for Blood ” (2014), koska ne ovat hyvä aasinsilta ”Undeb!able”-levyn äänimaailmaan. Jos et halua järkyttyä äänimaailman erosta liikaa, tätä pientä siltaa kannattaa käyttää.

Biisit ovat juuri niin groovaavia, kuin bändiltä on totuttu kuulemaan. ”Love Falls” ja ”I Don’t Care Anymore” antavat toki aikaa hengähdykseen, mutta muuten levy on täyttä tykitystä. Uuden soundin edustajia löytää parhaiten kappaleista ”Scratch a Lie”, ”Human” ja ”Be Unden!able”.  Levystä on tietenkin mainittava vielä se, että vaikka sen biiseissä on kaikin osin uskallettu yrittää jotain uutta, on se edelleen HellYeahille ominaista groovahtavaa metallia eteläisellä otteella. Innolla odotan, että näitä pääsisi täällä Pohjolassakin livenä kuulemaan. Vinnie, come to Finland!

Tietenkin todella omintakeiseen HellYeah-kaavaan kuuluu, että levyltä löytyy jotain hyvin hyvin erikoista. Vaikka ”I Don’t Care Anymore” onkin sellainen ns. hitaampi kappale, on se myös cover-biisi, jonka alun perin teki itse Phil Collins. Chad Grayn antaman haastattelun mukaan kitaristi Christian Brady nimittäin rupatteli usein, että biisi olisi mahtavaa coveroida levyllä tai keikalla. Saman tien Vinnie Paul muisti, että hän oli liki tasan 14 vuotta sitten nauhoittanut kyseisen biisin Dimebagin kanssa. Tämän vuoksi biisi on levylle päätynyt!

On aina mielenkiintoista nähdä, miten nämä ”superyhtyeet” pärjäävät. Suurin osa niistä hajoaakin parin ensimmäisen yrityksen (eli levyn) jälkeen, tai sitten vedetään vain yksi kiertue, joka on sen tarinan loppu. HellYeah on kuitenkin kunnioitettava poikkeus sääntöön. Viisi levyä ja pian 10 vuotta koossa ollutta porukkaa voisi jo kohta sanoa legendaariseksi, mutta ilmeisesti sakki haluaa pitää näennäisesti matalaa profiilia. Paljon ei ole bändi edes Amerikan ulkopuolella keikkaillut. Muistini mukaan HellYeahin piti aikanaan tulla myös Provinssirockiin soittelemaan (2010?), mutta kuuleman mukaan ”Stampede”-levyn nauhoituskiireet estivät tämän reissun.

8/10


Kappalelista:
1. !
2. X
3. Scratch A Lie
4. Be Unden!able
5. Human
6. Leap Of Faith
7. Blood Plague
8. I Don’t Care Anymore
9. Live Or Die
10. Love Falls
11. 10 – 34
12. STARTARIOT
13. Grave

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen

HellYeah -kotisivut
HellYeah -FB

Kommentoi julkaisua