Helsingin uusi nähtävyys poltetaan – yksinäisyys, pelko, turhautuminen ja tuska käsitellään kollektiivisesti
Tuska Art & Designin käynnistämä, yhteisöllistävä taideprojekti kutsuu ihmiset käsittelemään tunteitaan taiteen ja käsitöiden kautta. ASDAMA HEL -monumentti rakentuu Suvilahteen ihmisten sinne viemistä esineistä ja poltetaan lopulta roviona pimeiden ajatusten kollektiivisen käsittelemisen merkiksi.
Helsingin Suvilahteen kohoaa huhti-toukokuun aikana monumentti, johon kuka tahansa saa jättää kädenjälkensä. Yhteisöllinen ASDAMA HEL (Assembly of Dark Matter – Helsinki) -teos vastaa poikkeuksellisten aikojen korostamaan tarpeeseen kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tehdä yhdessä merkityksellisiä asioita. Ihmiset eivät voi kokoontua, mutta ajatukset, ideat ja esineet voivat. Tuska Art & Designin ja Tuska-festivaalin pääsuunnittelija Jenni Kääriäinen kertoo seuraavaa:
“Joskus voi olla hyväksi polttaa kuona-aines pois ajatuksista ja mielestä. ASDAMA HEL antaa siihen konkreettisen mahdollisuuden. Haastamme ihmisiä luovuuteen ja rohkeuteen käsitellä yksinäisyyttä, pelkoa, turhautumista ja tuskaa vapaasti yhteisönä”.
Lähes kuukauden ajan rakentuvaan monumenttiin innostetaan osallistumaan videoilla, jotka ohjeistavat kotona tehtäviin pieniin taide- ja käsityöprojekteihin. Teos avautuu Suvilahdessa huomenna 30. huhtikuuta, ja samalla julkaistaan videosarjan ensimmäinen osa.
Omat projektinsa saa vaivihkaa viedä Suvilahteen osaksi monumenttia, jonka rakentumista seurataan myös verkossa. Projektiin voi yhtä lailla osallistua tekemällä käsitöitä vain omaksi ilokseen tai liittymällä keskusteluun aiheen tiimoilta sosiaalisessa mediassa #asdamahel-tunnisteella.
Teos poltetaan toukokuun loppupuolella kaikessa hiljaisuudessa kaupunkilaisten vielä nukkuessa. Installaation polttaminen on kunnianosoitus elämän herkkyydelle ja asioiden hetkelliselle luonteelle. Kääriäinen pohtii:
“Pimeydestä kumpuava maailma on kuitenkin hyvä jättää jossain vaiheessa myös taakse: ASDAMA:ssa se haihtuu savuna ilmaan, jotta voisimme helpommin jatkaa matkaa. Ehkä jossain toisessa paikassa, ajassa ja tilanteessa ASDAMA:aa kaivataan taas uusien asioiden äärelle”.
Kestävän kehityksen kolminaisuus projektin ajurina
Pelkkien luonnollisten, puhtaiden ja polttokelpoisten materiaalien käyttäminen vaatii yleisöltä kekseliäisyyttä, mutta ympäristöystävällisyys on teoksen toteuttamisen elinehto. Taloudellinen kynnys osallistua projektiin on tehty niin matalaksi kuin mahdollista: videoilla käytetyt materiaalit ovat edullisia ja niitä löytynee valmiina monesta kodista tai jokamiehenoikeudella lähimetsästä. Teoksen keskiössä ovat sosiaalinen vaikuttavuus ja vastuullisuus, minkä projektissa mukana oleva Helsingin kaupunki kokee erityisen tärkeäksi. Helsingin markkinointiyksikön päällikkö Sanna Forsström sanoo:
“Tämä kevät on ollut poikkeuksellisen raskasta aikaa, ja toimettomuus, yksinäisyys ja pelko tulevasta leimaavat monen arkea. ASDAMA HEL tarjoaa helsinkiläisille mielekästä tekemistä, yhteisöllisyyttä ja toivoa. Olemme projektissa ilolla mukana! Poikkeustilanne vaatii tapahtumajärjestäjiltä kestäviä ajattelu- ja toimintamalleja, joiden osalta Tuska-organisaatio näyttää tässä hienoa esimerkkiä”.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy
Konseptuaaliseen suunnitteluun sekä vaikuttavuus- ja vastuullisuusstrategioihin keskittyvä Tuska Art & Design kuuluu samaan perheeseen Tuska-festivaalin ja TuskaLive-konserttitoimiston kanssa. ASDAMA HEL on Tuska Art & Designin ensimmäinen suurtuotanto ja se toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.