Helvetin liekit palavat jälleen elokuussa Tampereen Viikinsaaressa: haastattelussa festivaalin promoottori Rowan Rafferty

SaariHelvetti 2018

SaariHelvetti liekehtii tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä 2.-3. päivä elokuuta Tampereen Viikinsaaressa. Lautturit odottavat jo leppoisaa festarikansaa saaren lämpöön vietäväksi. Festarit juhlitaan totutusti kahdella lavalla, joiden täytteeksi on värvätty liuta kelpo artisteja. Kaaoszine tavoitti festivaalin promoottorin Rowan Raffertyn kiireiden keskeltä ja kyseli hieman tuoreita mietteitä ja ajatuksia tämän vuoden festivaalin suhteen. Voit lukea ”Raffen” tuoreet kuulumiset tästä:

Morjensta Rowan! Kuinkas kesä on sujunut SaariHelvetin osalta?

Rowan Rafferty: Kesä on sujunut mainiosti ja kiireisissä merkeissä. Meillä on Nem Agency:llä monenlaisia kivoja projekteja, joista luonnollisesti meidän lippulaivatapahtuma SaariHelvetti on työllistänyt eniten. Lippuja menee ennätysvauhtia ja odotan innolla, miten kaksipäiväisyys sekä uusi leirintäalue palvelevat! Pidetään peukkuja, mutta loppuunmyyty tapahtuma ei ole epärealistinen tavoite!

SaariHelvetti on vakiinnuttanut jo paikkansa Suomen festarikesässä. Oliko tämän vuoden festivaalin ohjelmiston kasaamisessa haasteita, vai saitteko ohjelmiston kasaan suhteellisen vaivattomasti?

Rowan Rafferty: Viidettä vuotta painetaan, ja se on osittain helpottanut ohjelman kasaamista ja samalla vaikeuttanut. Tarkoitus on löytää aina jotain uutta ja tuoretta, mitä ei ole SaariHelvetissä aiemmin nähty. Mutta nyt, kun mennään viidettä kertaa, niin Suomessa ei ole kauhean montaa sellaista metalliartistia, joka ei olisi meillä vielä käynyt. Olemme lisäksi samaan aikaan kuin Wacken Open Air, jolloin moni ulkomaalainen tähti, joka meillä oli haussa, päätyi lopulta Wackeniin. Sikäli ymmärrettävää, koska Wacken on ”vähän” suurempi kuin SaariHelvetti.

Olen joka tapauksessa äärimmäisen ylpeä meidän tämän vuoden ohjelmasta. Monenlaista on tarjolla Sepi Kumpulaisesta bläkkikseen ja uskon, että jokaiselle löytyy jotakin, myös ei-hevikuluttajille.

Jos on aivan pakko valita neljä esiintymistä, joita odotan eniten, niin ehdottomasti tanskalainen MØL, Bloodred Hourglass, Ruoskan paluu keikkalavoille sekä SaariHelvetissä joka vuosi soittanut Turmion Kätilöt. Ja tietysti kaikki ihanat burleskiesitykset!

Festivaaleilla esiintyy myös tukku ulkomaisia esiintyjiä. Millaista palautetta festivaali on saanut tapahtumaan osallistuneilta bändeiltä? Onko upeasta miljööstä tullut kehuja?

Rowan Rafferty: Kyllä bändeiltä on tullut kiitosta upeista puitteista vuosien saatossa. Eniten kiitosta ollaan saatu itse miljööstä ja täytyy todeta, että hämmennyn vuodesta toiseen saaren kauneudesta. Ei ole kauniimpaa paikkaa, jossa pääsee rakentamaan ja järjestämään festivaalia. Nautin jokaisesta sekunnista, jonka vietän saaressa SaariHelvetin parissa – oli se sitten festivaalin rakentamista tai purkamista. Meillä on saaressa muitakin tapahtumia ja silti käyn siellä vapaa-ajallakin uimassa ja grillailemassa.

Itse saaren lisäksi laivamatka Laukontorilta Viikinsaareen (tai leirintäläisille Härmälänsaaresta Viikinsaareen) on upea. 20 minuutin aikana pääsee nauttimaan Tampereen kauneudesta veden päältä aina Ratinasta Eteläpuiston kautta ja Pispalaan.

Yksi Viikinsaaren tuomista eduista ovat ruoka- ja juomapalvelut. Viikinsaaren moneen kertaan palkittu keittiö hoitaa useamman ruokapisteen tarjoilut, ja osa meidän baareista on kiinteästi saaressa, mikä tarkoittaa nopeaa ja sujuvaa palvelua. Saaren oman keittiön lisäksi Sausages Finland tuo saareen artisaanimakkaroita. Kaikki ruokavaliot on myös huomioitu aina gluteenittomasta vegaaniseen ruokaan. Oheistoimintaa on myös kivasti tarjolla esimerkiksi Helvetin mini-golfin ja lentopallon muodossa.

Viimeisin ja paras etu, jonka Viikinsaari tarjoaa, on se, että 77 prosenttia meidän vessoista on kiinteitä. Vesivessat ovat festareilla harvinaisuus. Toki saaresta löytyy myös bajamajoja, jotka roudataan paikalle laivalla – tyhjänä on helppo tuoda, mutta täytenä niiden poisvieminen ei ole niinkään helppoa…

Miten festivaalin ulkomaiset esiintyjät valikoituvat? Onko sinulla lista kiinnostavia esiintyjiä, joita yrität saada festivaaleille? Vai miten ulkomaisten esiintyjien kiinnittäminen käytännössä tapahtuu?

Rowan Rafferty: Meille tarjotaan aktiivisesti ulkomaalaisia artisteja, ja monesti lähdemme niitä  myös itse hakemaan. Esimerkiksi tänä vuonna MØL ja viime vuoden Jinjer olivat sellaisia, joita lähdettiin itse aktiivisesti pyytämään. Onnistuttiin saamaan lopulta molemmat bändit SaariHelvettiin.

Kuten jo aiemmin mainitsin jää moni erinomainen yhtye lopulta saapumatta Helvettiin joko kilpailevan, isomman festivaalin takia tai sitten rahan takia. SaariHelvetti ei pysty maksamaan ihan samanlaisia palkkioita kuin esimerkiksi Wacken. Sijainti Tampereella tuo myös omat haasteensa, kun tänne on vähän hankalampi päästä kuin vaikkapa Hampuriin. Onneksi moni artisti haluaa kuitenkin päästä kokemaan ”helvetin saarta”, ja meillä on jo muutama idea bändeihin liittyen ensi vuottakin ajatellen!

SaariHelvetissä on vuosien saatossa esiintynyt useita kovassa nosteessa olevia bändejä. Onko jokin keikka festivaalin historiasta jäänyt päällimmäisenä mieleesi?

Jinjer SaariHelvetti 2018

Rowan Rafferty: Viime vuoden Jinjerin esiintyminen oli huikea. En ole koskaan nähnyt niin suurta pittiä SaariHelvetissä. Uskomattoman kova livebändi. Jokaisesta Turmion Kätilöiden esiintymisestä on jäänyt kultaisia muistoja. Yksi keikka, joka jäi myös ikuisesti mieleeni, oli King Satanin debyyttikeikka vuoden 2016 festivaalissa.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on festivaalin suhteen? Jos saisit buukata festivaaleille ihan minkä tahansa pääesiintyjän ulkomailta, niin kenet haluaisit nähdä SaariHelvetin lavalla?

Carach Angren SaariHelvetti 2018

Rowan Rafferty: Jatketaan ainakin järjestämistä ja panostetaan entistä enemmän ohjelmaan ja oheispalveluihin. Pidetään huolta siitä, että Tampere tiedetään metalliskenessä ja pysyy osana metalliskeneä! Jos saisin valita siis ihan kenet tahansa, niin joko Bring Me The Horizon tai Papa Roach. Cradle of Filth tai Raised Fist kävisi myös oikein hyvin!

Kiitoksia paljon haastattelusta! Haluatko vielä lopuksi sanoa viimeisiä sanoja Kaaoszinen lukijoille?

 Rowan Rafferty: Tulkaa Helvettiin 2.–3. elokuuta! Kannattaa ostaa liput ennakkoon. Kolme neljästä SaariHelvetistä on ollut loppuunmyyty, ja tämän vuoden festivaali näyttäisi myös myyvän ennakkoon loppuun!

Liput SaariHelvettiin löydät täältä.

https://saarihelvetti.fi/

Kommentoi julkaisua