Herkkä ja tunnelmallinen ensiluomus – arviossa Lindsay Schoolcraftin sooloprojektin debyytti ”Martyr”

Jo vuodesta 2014 lähtien kanadalainen Lindsay Schoolcraft on ehtinyt toimia kosketinsoittajana brittiläisen Cradle of Filthin leirissä. Kiireiden ja menojen ohella nuori muusikko on ehtinyt työskennellä oman sooloprojektinsa kanssa. Virallisesti Schoolcraft-nimellä toimiva työnimi on ollut aktiivisena jo vuodesta 2010, mutta tänä vuonna on luvassa ihka ensimmäinen julkaisu ”Martyr”. Lindsayn ja entisen Evanescence-rumpali Rocky Grayn avustuksella debyytti näkee päivänvalonsa.

”Martyr” ei todellakaan muistuta Cradle of Filthin tyylistä tuotosta, vaan levy on aivan muuta. Musiikkia voi kuvata melko yksinkertaiseksi ja suoraviivaiseksi moderniksi metalliksi. Lisukkeena ovat koskettimet ja niillä luodut erityisen melankoliset melodiat. Ja kirsikkana kakun päällä Lindsay on täydessä parrasvalossa.

Kaikkein suurin positiivinen pisteytys tulee ehdottomasti Schoolcraftin lauluista. Neidin suorituksissa ei ole suurta yllätystä, mikäli viimeisimmät Cradle of Filthin julkaisut ovat tuttua kauraa, mutta ”Martyr”-levyllä Lindsay hoitaa enemmän kuin hommansa kotiin. Vokaalit ovat suorastaan kaunista kuunneltavaa, jotka on näppärästi onnistuttu sovittamaan levyllä esiintyviin kappaleisiin. Albumin sinkkuna ilmestynyt ”Saviour” antaa vain esimakua tulevasta, sillä levyn ehdottomat ja hiomattomat timantit ovat ”Dangerous Game” ja b-puolella oleva ”Where I Fall”. Myöskään niin sanotusti svengaavampi näyte ”See the Light” ei häpeä näiden aikaisempien teosten rinnalla.

Tähän asti hehkutusta on tullut tarpeeksi esille. Levyn keskivaiheilla tahtia ja menoa on lähdetty pikkuhiljaa hillitsemään rauhallisempaan suuntaan. Tavoitteena on, näin kuluttajan näkökulmasta, luoda tunnelmallisempaa kuuntelukokemusta. Tässä ei ole suurta vikaa, mutta he, jotka odottavat tarttuvia kertosäkeitä ja iskeviä kuvioita, joutuvat hieman pettymään. Keskittymistä vaaditaan tehokkaasti, jottei tunnelma katoa nopeasti. Siitä huolimatta teokset ovat yhtä kauniin kuuloisia kuin aikaisemmin mainitut raidat, vaikka eivät ole sävellyksinä huikeita vetoja. Mainitakseni esimerkiksi ”Blood From A Stone” ja ”Dawn” tuntuvat mielenkiintoisimmilta biiseiltä.

”Martyr” on hieno ja kaunis teos. Vaikka osa kappaleista on näitä fiilistelypohjalta luotuja soitantavetoja, joita joutuu muutaman kerran käymään läpi, ennen kuin niihin pääsee sisälle, niin tästä levystä löytyy paljon niin hyvää kuin huonoakin sanottavaa. Lindsay Schoolcraftin vokaalisuoritukset ovat ehdotonta helmeä. Ilman niitä julkaisu ei ole mitenkään erikoinen tapaus.

7½/10

Kappalelista:

1. Saviour
2. Dangerous Game
3. Stranger
4. Into the Night
5. Blood From A Stone
6. Dawn
7. Remember
8. See the Light
9. Where I Fall
10. My Way Without You
11. Lullaby

Lindsay Schoolcraft Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua