Herkullinen sekoitus uutta ja vanhaa – arviossa In Flamesin uutuusalbumi ”Foregone”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 9.2.2023

In Flamesin uusimpaan albumiin liittyi poikkeuksellisen voimakasta odotusta. Yhtye pohjusti 14. studioalbumiaan pitkään ja hartaasti useammankin sinkkubiisin myötä, joilla kuultu meininki nosti ainakin oman hypetykseni kattoon saakka. Erityisesti vanhemman tuotannon perään haikailevat saivat syytä myhäilyyn, sillä uutuuskipaleissa oli paikoitellen sitä samaa menoa ja meininkiä kuin vanhemmassa IF-tuotannossa konsanaan. Samanaikaisesti viime vuosien tekemisiä ei ollut unohdettu, sillä tummasävyinen tunnelma, vahvasti toteutettu tuotantopuoli sekä sävellysten monipuolisuus maistuivat myös uusimpien levyjen faneille.

Viimeisimmillä levyillään In Flames on flirttaillut menneisyytensä kanssa, mutta uutukaisella paketti on viimeinkin täydellisessä tasapainossa. “Foregone” keittää kasaan bändin ilmaisua vuosien varrella värittäneet sävyt muodostaen herkullisen metallikeitoksen, josta ei tyylillisesti suurempaa valitettavaa löydy. “Foregone” on maukas paketti täynnä melodisempaa ilmaisua, raskasta ruhjontaa, vauhdikkaampaa kiihdyttelyä sekä tarttuvia kertosäkeitä. Vaikka yhtyeen jäsenistö on viime vuosina vaihtunut tiuhaan, ei tämä ainakaan negatiivisesti bändin ilmaisussa näy. Päinvastoin, homma tuntuu luistavan soittopuolella paremmin kuin vuosikausiin.

Kolme varttia kellottava “Foregone” nappaa mukaansa alkumetreiltä lähtien. Akustisen intron jälkeen käynnistyvä myllytys on sen tasoista murjontaa, että bändiin kyllästynytkin joutuu raapimaan epäuskoisena päätään. In Flames on luonut hittikimaran, joka pelaa hienosti yhtyeen vahvuuksilla. Yleisilmeeltään albumi on raskas, mutta samalla tekemisessä on mukavaa monipuolisuutta. Täräkämpää ilmaisua heittävät kehiin esimerkiksi erinomaiset rymistelykipaleet ”State of Slow Decay”, ”Meet Your Maker” sekä ”The Great Deceiver”, melodioille puolestaan annetaan tilaa vedoissa ”Bleeding Out” ja ”Foregone Pt. 2”, joiden lisäksi seasta löytyy upean kertosäkeen sisältävä herkistely ”Pure Light of Mind”. Täydellisestä suorituksesta julkaisun erottavat ainoastaan albumin viimeiset biisit, jotka eivät onnistu nousemaan huippuvetojen tasolle. Suurempaa ongelmaa tästä ei siltikään muodostu, sillä kiekon flow säilyy loppuun saakka niin hyvänä, että heikommatkin vedot maistuvat osana muuten vahvaa kokonaisuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Foregone” on albumi, joka palauttaa In Flamesin aidosti ruotsalaisen melometallin suuruuksien joukkoon. Vielä hienompaa on se, että yhtye tekee tämän omilla ehdoillaan. Olisi helppoa tehdä fanipalveluksia kopioimalla vanhaa tuotantoa, mutta In Flames ei lähde apinoimaan liiaksi omaa menneisyyttään. Sen sijaan yhtye nappailee sopivasti palasia sieltä täältä muodostaen sekoituksen, jossa mennyt ja nykyisyys kohtaavat hienolla tavalla. Vaikka vuosi on vasta alussa, on jo tässä vaiheessa helppo uskoa, että ”Foregone” tulee olemaan mukana monella ”vuoden parhaat metallilevyt” -listauksella.

Kappalelista:

  1. The Beginning of All Things That Will End
  2. State of Slow Decay
  3. Meet Your Maker
  4. Bleeding Out
  5. Foregone Pt. 1
  6. Foregone Pt. 2
  7. Pure Light of Mind
  8. The Great Deceiver
  9. In the Dark
  10. A Dialogue in B-Flat Minor
  11. Cynosure
  12. End the Transmission

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisää In Flames -sisältöä Kaaoszinella:

”Se, että lyriikoista saa selvää on aina ollut itselleni tärkeää huutolaulussa” – In Flamesin Anders Fridén paljastaa tarinansa metallilaulajana – KaaosZine

Luetuimmat

Uusimmat