Heviä suurella sydämellä – arviossa Scream Makerin ”Bloodking”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 23.1.2023

Scream Maker ja ”Bloodking” ovat kornin kuuloisia nimiä, sitä ei käy kieltämään. Vaikka ensivaikutelma yhtyeen ja sen tuoreimman albumin nimien suhteen ei ole vakuuttava, on kyseessä kuitenkin pätevä yhtye. Niin pätevä, että puolalaisyhtye onnistui saamaan sopimuksen Frontiers Music -levy-yhtiöltä. Sen lisäksi, että Scream Maker sai sopimuksen Frontiers Musicilta, päätti levy-yhtiö julkaista uudelleen aiemmin samana vuonna ilmestyneen” Bloodking”-albumin. Yhtyeen taustoihin perehtyminen selittää syyn tarkemmin.

Vuonna 2010 perustettu Scream Maker on tehnyt uutterasti töitä ja pitkäjänteistä uraa yli vuosikymmenen ajan. Vaikka yhtye on tuskin monelle suomalaiselle tuttu, on se kiertänyt maailmaa ahkerasti Kiinaa myöten. Kokemuksen puolesta puhuvat myös lukuisat soitetut keikat yhdessä monien musiikkimaailman suuruuksien kanssa, joista tarkemman kuvan saa yhtyeen kotisivuilta. Oman lisävärinsä yhtyeeseen antavat myös Ronnie James Diolle osoitetut muistokonsertit, joita yhtyeen vokalisti Sebastian Stodolak on järjestänyt innokkaasti useampaan otteeseen. Viimeisin muistokonsertti oli viime vuoden syksyllä.

Scream Makerilla on siis mielenkiintoinen tausta, eikä yhtyeen kolmas albumikaan jätä sanattomaksi. ”Bloodking” on julkaistu alun perin vuoden 2022 alussa, ja Frontiers Music teki siitä uusintapainoksen viime vuoden lopussa sen kunniaksi, että puolalaisyhtye liittyi levy-yhtiön kaartiin. Tuoreimman pitkäsoiton perusteella puolalaisyhtye nauttii perinteisen hevin soittamisesta, ja yhtyeen kotisivujen perusteella yhtyeen jäsenet elävät heviä todeksi jokaisella solullaan.

Scream Makerin kolmas pitkäsoitto on ruhtinaallisen mittainen kokonaisuus reilun tunnin kestonsa puolesta, ja se esittelee yhtyeen intohimoa heviä kohtaan kursailemattomasti. Ryhdikkäästi polkevat kappaleet seuraavat toinen toisiaan ja antavat kuulijalle autenttista heviä Stodolakin rääkyvän äänen saattelemana ja kitaravetoisten sävellysten muodossa. Luonnollisesti myös kertosäkeistöt on muotoiltu niin, että ne mahdollistavat ponnekkaat yhteislaulut yhtyeen kanssa.

Reipasotteisista ja uhmakkaan oloisista kappaleista huolimatta kuunteluinto latistuu loppua kohden. Vaikka kappaleet sisältävät yleensä erilaisia introja, ajautuu lähes jokainen kappale ennalta-arvattaviin uomiinsa. Poikkeuksina ovat lähinnä slovarit ”Die In Me” ja ”Candle In The Wind”, jotka itsessään tuovat vaihtelua reipasotteiseen albumiin. Jälkimmäinen kappale sisältää myös hiipuvan outron, jonka tiimoilta pitkäsoiton olisi voinut päättää. Albumin kaksi viimeistä kappaletta, ”Brand New Start” ja ”Too Late” eivät tuo pitkäsoitolle lähinnä muuta kuin lisää pituutta.

Scream Maker ei ole niin korni eikä ”Bloodking” niin kornin kuuloinen albumi kuin nimistä voisi päätellä. Puolalaisyhtyeen tuorein pitkäsoitto on yhtyeen esikuville uskollinen, autenttista heviä viimeistä piirua myöten, ja siten eduksi hevin ystäville. Sisältönsä puolesta albumia olisi kannattanut karsia lyhyemmäksi, sillä loppua kohden pitkästymiseltä ei voi täysin välttyä. Bändillä on kuitenkin hyvä ja ilahduttavan innokas ote, joka kantaa pitkälle. Siksi jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, mitä yhtye saa aikaiseksi seuraavalle albumilleen, jonka on määrä ilmestyä tänä vuonna.

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/screammaker

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen