Sabaton Outokuva

Hevimetalli, historia ja museot yhdistävät voimansa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 21.10.2023

Ruotsalainen metalliyhtye Sabaton järjestää tänä syksynä ainutlaatuisen yhteistyöprojektin museoiden kanssa. Yhteistyössä animaatiostudio Yarnhubin kanssa Sabaton on tuottanut ensimmäistä maailmansotaa käsittelevän elokuvan The War to End All Wars – The Movie. Elokuva esitetään ainoastaan museoissa ja tällä hetkellä mukana on yli 100 museota ympäri maailmaa.  Suomessa elokuvaa esittävä Torniolaakson museo järjestää neljä yleisölle avointa elokuvanäytöstä Tornion kaupungin PIOT-valofestivaalin aikaan. Näytösajat ovat perjantaina 10.11. ja lauantaina 11.11. klo 18 ja 20. Elokuva on 67 minuuttia pitkä ja kielenä englanti. Tapahtuman erikoisluonteen vuoksi museo on painattanut rajallisen määrän T-paitoja elokuvan ilmeen mukaisesti. Museolehtori Joni-Pekka Karjalainen kertoo aiheesta seuraavaa:

”Tämä on todella erikoinen yhteistyö ja täällä museolla olemme tästä erittäin innoissamme. Pohjois-Ruotsista ja -Suomesta ei ole vielä vahvistettu muita museoita, joten olemme toistaiseksi monen sadan kilometrin säteellä ainoa elokuvaa esittävä museo. Suomessa meidän lisäksi ainoa vahvistettu museo on Parolan panssarimuseo. Yhdistämällä musiikin ja historian voimme tavoittaa aivan uusia kävijöitä museoon ja tarjota elämyksen, jollaista ei muualta saa.” 

Elokuvanäytöksiin on ennakkoilmoittautuminen ja oman lipun voi varata maksutta museon verkkosivujen kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Tällä hetkellä jo yli puolet lipuista ovat varattuja, mutta olemme varautuneet avaamaan lisää näytösaikoja tarvittaessa. Elokuvalla ei ole virallista ikärajaa, mutta sanoisin että se sopii yläasteikäisistä ylöspäin. Kouluryhmät voivat varata oman näytöksen elokuvalle 6.–19.11. väliselle ajalle.” 

Lisäksi Tornionlaakson museo toteuttaa museon luentosaliin pop up -näyttelyn ensimmäisestä maailmansodasta Torniossa ja Haaparannalla. Alun perin tämä aineisto on ollut esillä Tornio ja Haaparanta – 1. Maailmansodan solmukohtia -näyttelyssä vuonna 2015. Pop up -näyttely on avoinna 6.–19.11. 

The War to End All Wars – The Movie on saanut alkunsa Sabatonin History Rocks -projektista, jossa yhtye edistää historiantutkimusta erityisesti omien faniensa keskuudessa. Elokuva hyödyntää Sabatonin samannimisen albumin musiikkia ja ainutlaatuista tarinankerrontaa. Alkuvuodesta 2023 Sabaton palkittiin Föreningen Vetenskap och Folkbildning -yhdistyksen toimesta ”Vuoden 2022 valistaja” -palkinnolla (Årets Folkbildare 2022) työstään historiantutkimuksen edistämisen parissa. Sabatonin omien sanojen mukaan yhtye on hyödyntänyt lukuisia museoammattilaisia musiikkinsa tekemisessä ja nyt on heidän vuoronsa tehdä jotain museoiden hyväksi. Tästä syystä elokuvan esittäminen on museoille täysin ilmaista. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy