Hexvessel – When We Are Death

Hexvesselin edellisestä täypitkästä albumista on kulunut aikaa lähes neljä vuotta. Aikaisemmat julkaisut eivät kuitenkaan ole minulle tuttuja, vaan lähden tutustumaan yhtyeen musiikkiin syvemmin tämän uuden ”” -levyn myötä. En siis osaa verrata sitä aikaisempiin levyihin tai kykene tarkastelemaan musiikin kehityskaarta, mutta se tuskin on ongelma, koska ”When We Are Deathista” riittää sanottavaa ihan sellaisenaankin.

”When We Are Are Death” on varsin mielenkiintoinen ja omaperäinen albumi. Hexvesselin Facebook-sivulla sen musiikkia kuvaillaan sanoin ”Psychedelic Forest Folk”, mikä on mielestäni varsin osuva nimitys. ”When We Are Death” on pääasiassa melko rauhallinen tunnelmointialbumi. Se ei tarkoita sitä, etteikö kappaleissa kokoajan tapahtuisi jotain kiinnostavaa ja jännittävää. Hexvesselin musiikissa on kuultavissa niin folkia, progressiivista rockia, psykedeliaa kuin perinteistä rockiakin. Varsinkin vauhdikkaimmissa kappaleissa on selviä yhteyksiä Deep Purplen ja Rainbow’n, sekä toisaalta Jethro Tullin ja Pink Floydin kaltaisiin uranuurtajiin. Rauhalliset kappaleet on rakennettu folkista ja maltillisesta progesta milloin minkäkin mausteiden vahvistamina. En tiedä onko se tarkoituksellista tai kuuleko kukaan muu edes näitä yhteyksiä, mutta näin minun korvani kertovat. Nämä yhteydet jäävät kuitenkin vaikutteiden ja piilosta kurkkivien varjojen tasolle:  ei missään nimessä ole kopio mistään muusta yhtyeestä. Tarkkakorvaisimmat kuulevat vaikutteet taustalla, mutta Hexvesselin oma tyyli ja soundi on se, mihin huomio ensisijaisesti kiinnittyy. Mystinen ja haikea tunnelma kantaa läpi koko albumin.

Hexvesselin kolmas albumi on vahva ja yhtenäinen kokonaisuus, joskin sen kappaleet toimivat yksittäinkin erittäin hyvin. Tälle levylle on annettava aikaa, sillä se tuskin aukenee kokonaan ensimmäisillä kuuntelukerroilla. Siihen on tutustuttava kärsivällisesti kuin uuteen ystävään. Silloin siitä voi saada todella paljon irti.

8½/10

Kappalelista:
1. Transparent Eyeball
2. Earth Over Us
3. Cosmic Truth
4. When I’m Dead
5. Mirror Boy
6. Drugged Up On The Universe
7. Teeth Of The Mountain
8. Green Gold
9. Mushroom Spirit Doors
10. Hunter’s Prayer

Hexvesselin kotisivut
Hexvessel Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Kommentoi julkaisua