Holding Absence luo herkkyydelle täysin uuden ulottuvuuden – Arviossa yhtyeen debyyttijulkaisu

 

Walesilainen, uniikilla blendauksella post-hardcorea elektronisempaan rokkiin yhdistelevä Holding Absence julkaisi 8. päivä maaliskuuta omaa nimeään kantavan debyyttialbuminsa SharpTone Recordsin kautta. Yhtye lähti räjähdysmäiseen nousukiitoon vuonna 2017 julkaistulla tuplasinkulla Permament Dream of Me”. Tuplasinkkua seurasi saman vuoden aikana vielä kaksi singlejulkaisua, jotka kantoivat nimeä “Penance” ja “Heaven Knows”.  Vuoden 2018 alussa julkaistu “This Is As One” -EP toisen brittibändi Loathen kanssa antoi bändille paljon näkyvyyttä ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Sen jälkeen alkoi täyspitkän kirjoittaminen.  

Singlet “Like A Shadow”, “Perish”, “You Are Everything” ja “Monochrome” julkaistiin vuoden 2018 lopussa ja kuluvan vuoden alussa pohjustamaan yhtyeen debyyttiä. Nuo neljä singlelohkaisua tarjosivat upean kirjon eri genrejä täydellisesti yhdisteltynä. Jokaisesta singlestä on myös julkaistu musiikkivideot YouTubessa, ja ne ovat katsomisen arvoisia. 

Holding Absencen oli määrä lähteä keväällä laajalle Euroopan-kiertueelle Capsizen kanssa. Capsize joutui kuitenkin erottamaan kitaristinsa ja lopettamaan lähes saman tien koko bändin toiminnan liittyen bändin useampaa jäsentä kohtaan esitettyihin syytöksiin. Kiertue jouduttiin näinollen perumaan Holding Absencesta riippumattomista syistä.  HoldinAbsence keikkailee kevään aikana joka tapauksessa runsaasti niin Euroopassa kuin Briteissä, vaikka kiertue saikin odottamattoman käänteen ennen kuin se edes starttasi. 

“Holding Absence” sisältää yksitoista biisiä, joista seitsemän on täysin uusia kappaleita. Kappaleet ovat lyyrisesti viimeisen päälle hiottuja, vertauskuvia upeasti käyttäviä ja kekseliäitä kokonaisuuksia. Lyriikat kertovat isoilla vertauksilla ja kauniilla sanavalinnoilla ihmismielen tunnetiloista, rakkaudesta ja sen menettämisestä, sekä oman mielen kamppailuista. Vokalisti Lucas Woodlandin hämmästyttävän musikaalinen ääni taipuu niin hentoon ja rauhalliseen pianovetoiseen tunnelmaan kuin myös post-hardcoremaisiin huutoihin ja erittäin korkeisiin lauluihin. Woodland ei ole missannut laulutuntejaan…

Biisit ovat rakenteeltaan upeasti rakennettuja sekä erittäin monipuolisia. Levyllä ei tule vastaan tylsää kohtaa, vaikka sen kuuntelisi moneen kertaan peräkkäin. Jokainen biisi yllättää kuuntelijan, ja musiikillinen kokonaisuus näyttää yhtyeen kyvyn viedä täysin eri ääripäisiä vaikutteita samaan musiikkiin saaden musiikin kuulostamaan upealta. Herkät säkeistöt ja erittäin vahvat ja emotionaaliset kertosäkeet jäävät pyörimään mieleen, ja sanat jäävät kummittelemaan päähän. Lyriikoihin on helppo samaistua, ja se tekee kuuntelukokonaisuudesta entistä vahvemman ja omakohtaisemman. Herkkyys ja kipu saadaan välitettyä kuulijan tunteisiin uskomattoman hyvin.

Levy alkaa nopeatempoisesti singlellä “Perish” ja jatkaa liitoaan uudella biisillä ”Your Love (Has Ruined My Life)” johtaen hittiin “Like A Shadow”, joka iskee kerrasta sieluun kappaleen sanojen viedessä kuuntelijan mukanaan melodiseen kokonaisuuteen menetyksestä ja toivon elättelemisestä.  Levyn herkempää puolta sekä vokaalien ääripäätä esittelevät upeat “Marigold”, “Godsend” sekä “Purge”. Biisien välissä esiintyy kuitenkin paljon menevämpiä, raskaampia, nopeampia ja mukaansatempaavia raitoja, jotka pitävät levyn todella mieleenkiintoisena sen alusta loppuun.  

Levystä on tehty selkeästi kokonaisuus, joka rauhoittuu loppua kohden. Suru ja melankolia antavat vivahteita toivosta ja eteenpäin siirtymisestä. Mollissa vellominen vaihtuu toiveikkaiseen ajatteluun uudesta alusta ja kivun muuttumisesta kultaisiksi muistoiksi sekä itsensä ymmärtämiseksi. Se ei välity pelkästään lyyrisesti vaan biisien yleisilmeestä ja musiikillisesta ulosannista. Biisit huokuvat tunteita, joita lyriikat vahvistavat loistavasti. 

Levy maistuu varmasti monenlaiselle kuulijalle. Moderniin metalliin yhdistyvät post-hardcore-juuret ja underoathmaiset elektroniset kohdat tuovat mielenkiintoisia vivahteita kokonaisuuteen. Pilkahdukset popahtavista kertosäkeistä sekä rauhallisista pianovetoisista biiseistä melankolialla ja epätoivolla kyllästettyinä tuovat tunnelmaa ja monipuolisuutta. Vajaan tunnin mittainen kokonaisuus tuo paljon antia myös niille, jotka arvostavat hyviä, oivaltavia ja kekseliäitä lyriikoita, jotka tuovat rehellisen kuvan ihmismielestä ja sen itsetuntemuksesta. Sharptone Recordsin kautta julkaistu debyytti on myös huolella tuotettu. Tunnelmaan ja laatuun on todella panostettu, ja se huokuu koko levynmittaisen tunnematkan ajan. 

Levystä on hankala keksiä mitään negatiivista sanottavaa, vaikka yksi asia iskikin jo viimeisimpiä singlejä kuunnellessani mieleeni. Ennakkoon julkaistut neljä singleä eivät antaneet levystä aivan niin monipuolista kuvaa kuin se tuli lopulta olemaan. Se on hieman sääli, koska levystä olisi varmasti voinut antaa etukäteen vielä hieman monipuolisemman kuvan. Albumille ja siltä julkaistuille singleille kokonaisuutena kuitenkin todella iso suositus. Myös edellämainittu “This Is As One” –splitti-EP on tutustumisen arvoinen kokonaisuus.  

9½/10

Kappalelista:

 1. Perish
 2. Your Love (Has Ruined My Life)
 3. Like A Shadow
 4. You Are Everything
 5. Marigold
 6. To Fall Asleep
 7. Monochrome
 8. Godsend
 9. Last Of The Evening Light
 10.  Purge
 11.  Wilt 

 

Kommentoi julkaisua