Horna – Askel Lähempänä Saatanaa

Kunnioitettavaan 20 vuoden ikään ehtinyt lappeenrantalainen Horna oli uransa alkutaipaleella kotimaisen black metallin edelläkävijöitä. Suomen kieltä oli black metallissa käytetty ennen Hornaa vain muutamassa irtonaisessa kappaleessa. Horna näki tässä mahdollisuutensa, ja bändi on jatkanut samalla linjalla koko uransa ajan muutamaa englanninkielistä kappaletta lukuun ottamatta.

Musiikillisesti yhtye ei ole koskaan mitään erikoisuuksia esittänyt tai rajuja suunnanmuutoksia tehnyt, vaan pääpiirteittään yhtyeessä on aina ollut kyse suht’ simppelistä black metallista ilman sen suurempia hienouksia. Toki uran varrelle mahtuu pieniä vivahteita suuntaan, jos toiseenkin, niin myös nyt julkaistulla ”Askel Lähempänä Saatanaa” -täyspitkällä. Siinä missä yhtyeen edelliset täyspitkät ”Sanojesi Äärelle” ja ”Sotahuuto” olivat jopa Horna-asteikolla aavistuksen synkkiä ja kuuntelijalle hiukan vaikeita levyjä, on yhtyeen kahdeksas täyspitkä jälleen rokkaavampaa ja sitä kautta helpommin lähestyttävää materiaalia. Voisi jopa väittää, että ”Askel Lähempänä Saatanaa” on pieni askel lähemmäksi yhtyeen alkuaikoja.

Suurin huomio levyllä kiinnittyy luonnollisesti laulajanvaihdokseen, sillä kyseessä on ensimmäinen täyspitkä uuden laulajan – myös Turmion Kätilöistä tutun – Spellgothin kanssa. Speggelin suoritus levyllä ei ole mikään maaginen, mutta edeltäjäänsä Corvukseen verrattuna mielestäni askel parempaan suuntaan. Selkeä, vaikkakin melko perinteinen black metal -kärinä aiheuttaa sen positiivisen asian, että sanoituksista saa hiukan tolkkua tihrustamatta nenä kiinni kansibookletissa. Silti olen sitä mieltä, että Hornakin voisi rohkeasti kokeilla välillä hiukan muitakin laulutyylejä edes taustoille, ihan vaan vaihtelevuuden maksimoimiseksi.

”Askel Lähempänä Saatanaa” -levyn ainoa pieni ongelma nimittäin on se, että vaikka kappaleet ovat äärimmäisen ammattimaisesti sävellettyjä sekä soitettuja, siltä puuttuvat suurimmat kokokohdat. Tasapainoinen levy tarjoilee kyllä 9 kappaleen ja intron verran varsin viihdyttävää mustaa metallia, mutta kappaleiden erotteleminen paremmuusjärjestykseen on, kuin etsisi sitä surullisen kuuluisaa neulaa heinäsuovasta. Toisaalta voi ajatella, että levy ei näin ollen luonnollisestikaan sisällä yhtään selkeästi heikompaa kappaletta.

”Askel Lähempänä Saatanaa” on raakaa saatanallista mustuutta alusta loppuun, ja levyn äänimaailmakin on asiaan kuuluvan raaka, mutta ihan klassikoksi siitä ei kuitenkaan ole, koska siihen se olisi kaivannut yhden tai kaksi selkeää ”hittibiisiä”. Mielenkiinnolla jään kuitenkin odottamaan jälleen seuraavaa tuotosta, jossa yhtye toivon mukaan ottaa vielä pienen askeleen kohti entistä koukuttavampaa materiaalia. Mustan metallin ystäville levy on joka tapauksessa suositeltava hankinta.

7/10

Kappalelista:
1. Alku
2. Askel Lähempänä Saatanaa
3. Kunnia Herralle, Kuninkaalle
4. Kuolema Kuoleman Jälkeen
5. Yhdeksäs Portti
6. Ei Aikaa Kyyneleille
7. Kärsimyksin Vuoltu Hänen Valittuna Äänenään
8. Aamutähden Pyhimys
9. Pala Tai Palvele
10. Ota Omaksesi, Luoksesi

http://horna666.com/

Kirjoittanut: Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua