Horna

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 16.9.2015

Horna 2015Kotimaisen black metallin ehdottomiin kärkinimiin lukeutuva  Horna  julkaisee  uuden ”Hengen tulet” -albuminsa 22.9. World Terror Committee Productionsin kautta. Albumi on vuodesta 1993 lähtien raakaa Saatanaa ylistävää musiikkiaan tahkoneen yhtyeen yhdeksäs täyspitkä. Kaaoszine otti sähköpostitse yhteyttä bändin päämieheen ja perustajajäseneen kitaristi Shatraugiin, jolta kyselimme mm. hieman yhtyeen tulevasta albumista.

Terve! Mitenkäs vuosi 2015 on tähän mennessä mennyt Hornan leirissä?

Shatraug: Onhan tässä ollut kaikenlaista: on tehty levy ja kierrelty pitkin Eurooppaa; vielä olisi Meksikon kiertue Guatemalan ja El Salvadorin lisäyksillä höystettynä edessä. Sitten onkin työkiireiden takia jonkin aikaa hiljaisempaa eloa live-rintamalla.

Teiltä on pian ilmestymässä bändin yhdeksäs täyspitkä ”Hengen tulet”. Mielestäni tämä albumi vaikuttaa olevan lähempänä esimerkiksi ”Envaatnags Eflos Solf Esgantaavne” – ja ”Sanojesi äärelle -levyjen tunnelmaa kuin edeltäjäänsä ”Askel lähempänä Saatanaa”. Miten itse kuvailisit albumia? Ja miten vertaisit sitä aikaisempiin julkaisuihinne? Tarjoaako tämä tuleva albumi kenties jotain aikaisemmasta tuotannostanne poikkeavaa?

Shatraug: ”Hengen Tulet” lienee ensimmäinen koko bändin voimin kasattu levy sitten 90-luvun alkuvimman, minkä myötä varmaan kaikkein selkeimpänä ”uudistuksena” tulee esiin myös muiden panostus biiseihin. Olen toki säveltänyt kaikki pohjat itse kuten aina ennenkin, mutta tällä kertaa muilla oli selkeästi suurempi vapaus omien osuuksiensa suhteen. Tämän johdosta koko levy on kaikin puolin elävämpi kokonaisuus. Muuten on pysytty hyvin pitkälti vanhoilla tutuilla teillä.

Olette julkaisseet tulevalta levyltänne kappaleet ”Amadriada” sekä ”Hurmos”. Onko jotain tiettyä syytä, miksi juuri nämä kappaleet valikoituivat ensimmäisiksi näytteiksi albumilta?

Shatraug: Ensin mainittu oli oma valintani näytteeksi, toinen levy-yhtiön idea. Loppujen lopuksi kumpikaan biiseistä ei tuo täysin ilmi sitä, millainen levy kokonaisuutena on, vaikka toisaalta ne edustavat levyn ääripäitä.

Voisitko kertoa hieman albumin lyriikoista? Millaisia teemoja ne käsittelevät?

Shatraug: ”Hengen Tulet” on tähänastisista levyistämme selkeästi uskonnollisin – kaaosmagiaa ja pimeimpiä loitsuja, silti perinteistä sodanlietsontaa unohtamatta. Herra johdattaa ja ohjaa käsiemme työtä. Loppujen lopuksi Black Metal on jo sen verran ”tuttu” ympäristö, että kaikki lyriikka on pääosin tajunnanvirtaa. Turha sitä pyörää on uudelleen lähteä keksimään, tärkeämpää lienee pitää se pyörimässä.

Entä millainen albumin kirjoitus- ja sävellysprosessi oli tällä kertaa?

Horna - Hengen TuletShatraug: Varmaan helpoin ikinä. Edellisen levyn jälkeen oli todella vapauttavaa lähteä täysin tyhjältä pöydältä säveltämään ja kirjoittamaan täysin sen mukaan, mitä luovuuden syövereistä sattui esiin tulemaan. Ennen studiota aivan kaikkia biisejä ei ollut edes tehty täysin valmiiksi asti, eikä ollut missään vaiheessa tarkoituskaan.

Olet Hornan pääasiallinen säveltäjä ja lisäksi yhtyeen ainoa jäsen, joka on ollut mukana koko sen suhteellisen mittavan uran ajan. Mitkä ovat omat mietteesi bändin urasta ja tuotannosta? Entä onko sinulla itselläsi erityistä suosikkia Hornan julkaisujen joukossa?

Shatraug: Horna on käytännössä niin suuri osa elämääni, etten oikeastaan osaa ajatella elämää ilman sitä – voi hyvinkin olla, että teen tätä vielä seuraavatkin 20 vuotta, ja vaikken tekisikään, sävellys- ja luomisvimma on sitä luokkaa, että tämän elämän puitteissa on taatusti ihan tarpeeksi, mihin sitä käyttää. Omat suosikkini vaihtelevat täysin mielialan mukaan, mikä johtuu lähinnä siitä, että useimmat Hornan julkaisuista kuvastavat sen hetken ajatuksia ja näkemyksiä. Tällä hetkellä tuorein ”Hengen Tulet” on edelleen kärjessä. On muuten ensimmäinen kerta, kun levy ei valmiina ole alkanut hetkessä kyllästyttää. Ainakaan vielä.

Entä mikä on mielipiteesi nykypäivän suomalaisesta black metal -skenestä?

Shatraug: Black Metal -skene? Maailmasta löytyy reilusti asiallisia bändejä, mutta vastaavasti joka paikka on väärällään ihmisiä, jotka tekevät ja pitävät black metalia vain musiikkina. Tämä on aivan yhtä varteenotettavaa, kuin gospel-musiikkia olisi tehty ilman mitään vakaamusta tai uskoa sen sanomaan. Black metal on Saatanan gospelia.

Sinulla on Hornan lisäksi lukuisia muita projekteja, joista tunnetuimpina mainittakoon Sargeist sekä Behexen, jonka riveihin liityit vuonna 2009. Mistä onnistut ammentamaan inspiraatiota sävellystyöhön useiden yhtyeiden musiikkia varten?

Shatraug: Inspiraatio tulee, kun tulee, se ei valitse aikaa eikä paikkaa. Pitää vain olla valmiina ottamaan se hetki vastaan. Sen myötä on tullut lukuisia valvottuja öitä, täysin kusipäistä käytöstä ja muuten vain jaksoittaista erakoitumista. Itselleni ongelmia tuo pikemminkin se, mitä kaikilla ideoilla tekisi ja onko ikinä edes aikaa äänitellä kaikkea, mitä tulee sävellettyä. Nytkin on lukuisia projekteja kesken, ja niistä tulee valmiita sitten joskus… Mitä Behexeniin tulee, yritän parhaani mukaan itse asiassa välttää bändille säveltämistä, että alkuperäinen henki säilyisi parhaimman mukaan. Tämä ei tietysti tarkoita, etten panostaisi täysin siihen, mitä sille teen – päinvastoin, kynnys säveltää ikään kuin jonkun muun bändille on huomattavasti suurempi kuin täysin omille luomuksille.

Aiotteko uuden levyn myötä keikkailla täällä Suomessa?

Shatraug: Jotain suunnitelmia on, mutta tällä hetkellä ei ole löytynyt mitään sopivaa päivämäärää tai tilaisuutta siihen. Horna on joka tapauksessa ensisijaisesti live-bändi, enkä osaa edes säveltää biisejä miettimättä, kuinka mikäkin toimisi lavalla.

Entä mitä voimme odottaa Hornalta tulevaisuudessa?

Shatraug: Kaikkea tai ei mitään. Emme itsekään suunnittele sen enempiä, mitä jatkossa tapahtuu, eikä siitä oteta myöskään mitään turhia paineita. Julkaisurintamalla on toki tulossa ”Hengen Tulet” -levyn lisäksi split-MLP Acherontasin ja split-EP Alfahannen kanssa sekä siihen päälle vielä jo pitkään työn alla ollu ”Liber Omnes” -kokoelma ensimmäisten 20 vuoden harvinaisemmista biiseistä. Sinänsä omituista, että tuolle kokoelmalle päätyneitä täysin julkaisemattomia biisejä ei monta edes ollut.

Suuret kiitokset haastattelusta! Olisiko vielä jotain, mitä haluaisit sanoa Kaaoszinen lukijoille?

Lainaan haastattelun aikana taustalla soineen Babylon Whoresin biisiä: ”Say you love Satan!”

Haastattelu: Eveliina Torniainen

Bändi Facebookissa