Huoletonta rockia – juhla-arvostelussa Kings Of Leonin ”Come Around Sundown”

Vuonna 2008 toi itsensä koko maailman tietoisuuteen ”Sex On Fire” -kappaleen myötä. Se oli ollut vain ajan kysymys, sillä vuonna 1999 perustettu yhtye oli tehnyt nousujohteista uraa koko olemassaolonsa ajan. Kolmen veljeksen ja serkun yhteinen Kings Of Leon oli kasvanut reilussa kymmenessä vuodessa kellarissa harjoittelevasta yhtyeestä aina tuhatpäisille yleisöille soittavaksi rock-aktiksi.

Sex On Fire” oli julkaistu yhtyeen neljänneltä pitkäsoitolta, joka myi Kings Of Leonin albumeista platinaa ensimmäistä kertaa kotimaassaan. Aikaisemmat albumit olivat toki nekin myyneet hyvin, mutta ”Only By The Night” -levyä voi pitää suurena merkkipaaluna yhdysvaltalaisyhtyeen urassa. Sitä seurannut ”Come Around Sundown” menestyi myös hyvin, mutta tahattomasta syystä, pitkäsoittoa seurasi useamman vuoden hiljaiselo, joka painoi Kings Of Leonin parrasvaloista hetkeksi unohduksiin. Aika on kuitenkin näyttänyt, että yhtye on tehnyt näyttävän paluun ja osoittanut olevansa edelleen relevantti ”Mechanical Bull”- ja ”Walls”-albumien myötä.

Followillin veljesten ja serkun säveltämä musiikki on aina ollut hyvin tunnelmallista ja tarttuvaa, josta löytyy oma, persoonallinen soundinsa. Osittain tästä saa kiittää vokalisti-kitaristi Caleb Followillin mieleenpainuvaa ääntä, mutta myös yhtyeen sävellykset poikkeavat perinteisistä rock-kappaleista. Vaikka Kings Of Leonin kappaleissa ei säästellä riffejä eikä energiaa, silti niistä huokuu usein levollisuutta, jopa harmonisuutta. Näin on myös yhtyeen viidennen pitkäsoiton kohdalla, jolta löytyy myös monta juhlimiseen sopivaa kappaletta.

”Come Around Sundownin” kappalelista koostuu melankolisista ja iloisista kappaleista, jotka melkein vuorottelevat levyn aikana. ”The End” ja ”Pyro” tuovat esiin kaihoisuuden tunnetta. Vastaavasti energinen ”Radioactive” ja muhkeasti rokkaava ”Mary” edustavat iloisempaa antia. Mitä pidemmälle pitkäsoitto etenee, voi huomata, etteivät kappaleet aina asetu selvästi jompaankumpaan kastiin, vaan yhdistelevät näitä piirteitä. Esimerkiksi ”Beach Side”- ja ”Birthday”-kappaleista löytyy surumielisyyttä etenkin Calebin äänenkäytön puolesta, mutta itse melodiat ovat paikoitellen hyvinkin pirteitä. ”Mi Amigossa” on kuultavissa jopa hieman kiitollisuutta, ja päätösraidalla, ”Pickup Truckilla” upeat lauluosuudet.

Auringonlaskun ja keidasmaisen kansikuvan omaava ”Come Around Sundown” on levollisen kuuloinen albumi. Sen äärellä on mukava pysähtyä, sillä bändin jäsenten luoma äänimaisema on ajattoman kuuloinen ja se resonoi ihmismielen sopukoiden kanssa. Vaikka albumia on nuoren ikänsä puolesta vaikea vielä mieltää klassikkoalbumiksi, tulee se vielä sellainen virallisesti joku päivä olemaan. Joka tapauksessa, ”Come Around Sundown” on mestariteos.

Kappalelista:

 1. The End
 2. Radioactive
 3. Pyro
 4. Mary
 5. The Face
 6. The Immortals
 7. Back Down South
 8. Beach Side
 9. No Money
 10. Pony Up
 11. Birthday
 12. Mi Amigo
 13. Pickup Truck

Kings Of Leon Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua