Huomattavasti vakuuttavampaa kuin mitä EP:n nimi antaa ymmärtää – arviossa Volcanovan ”Cosmic Bullshit”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 15.2.2022

Islantilainen fuzz rock -yhtye Volcanova julkaisee tämän kuun lopussa EP:n, jonka nimeä ei voi unohtaa kerran sen luettuaan. ”Cosmic Bullshit” jatkaa yhtyeen rosoista soundia, olemalla kuitenkin aiempaa räjähtävämpi ja tarttuvampi kuunteluelämys.

Vuonna 2014 Volcanova perustettiin vokalisti-kitaristi Samúel Ásgeirssonin aloitteesta, mutta nykyisen kokoonpanon yhtye saavutti muutaman jäsenenvaihdoksen myötä. Nykyisin Ásgeirssonin lisäksi Volcanovassa vaikuttavat basisti Þorsteinn Árnason ja rumpali Dagur Atlason. Vuonna 2020 julkaistulla ”Radical Waves” -debyyttialbumilla trio raotti potentiaaliaan, mutta ”Cosmic Bullshitin” myötä ote on muuttunut aiempaa väkevämmäksi ja vakuuttavammaksi.

Kuusi kappaletta kattavalle ”Cosmic Bullshit” -EP:lle ei ole päätynyt mitään ylimääräistä, vaan kokonaisuus on hallitun tiivis ja yllättävän monitahoinen. EP:n aloittaa sankasti pörisevä ja muriseva ”Salem”, joka kuljettaa kuulijan hiekkamyrskyn silmään, josta ei tee mieli lähteä pois. ”Gold Coast” on muhkealla ja miellyttävällä groovilla kyllästetty, jota raivokkaat riffit ja riehakkaat kertosäkeistöt vauhdittavat. ”Desolation” jatkaa edeltäjänsä vanavedessä, olemalla kuitenkin pykälää vauhdikkaampi.

Volcanova on selvästi laskelmoinut, että kolmen tuhdin rock-kappaleen jälkeen olisi hyvä antaa kuulijalle hengähdystauko. Tämän ”End Of Time” suokin harmonisella instrumentaali-introllaan, joka on venytetty kahden minuutin mittaan. Sen jälkeen vauhtipyörää kiihdytetään jälleen ”No Wheelsin” myötä, eikä meno hyydy juurikaan ”Lost Spot” -päätöskappaleellakaan. Muhkeasti polkevalla päätöskappaleella huomio kiinnittyy erityisesti siihen, ettei Ásgeirsson ole vastuussa lauluosuuksista, vaan ne on annettu muun jäsenistön kontolle. Myös kappaleelta löytyvä, ilmava sekä psykedeelinen äänimaisema antaa omanleimansa teokselle.

”Cosmic Bullshit” on ihailtavan dynaaminen, räjähtävä ja monipuolinen kokonaisuus, joka pitää otteessaan. Kuuden kappaleen aikana Volcanova antaa aimo annoksen stoner rockin pöllyistä ja katkuista rockia, jousta löytyy autenttista asennetta ja väkevää soitantaa.

Kappalelista:

1. Salem

2. Gold Coast

3. Desolation

4. End Of Time

5. No Wheels

6. Lost Spot

https://www.facebook.com/volcanova

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen