Lvcifyre Steelfest2017

”Huput päähän ja messuamaan!” – Steelfest festariennakko 2018

Kirjoittanut Miika Kekki - 14.5.2018
Lvcifyre Steelfest2017

Steelfest tulee taas! Viime vuonna jäivät ennakko ja festaritkin puoliväliin pumpun pettämisen takia, mutta tässä sitä taas ollaan ruotimassa Suomen suurimman ja parhaimman äärimetallitapahtuman kattausta. Ja ai että mikä kattaus meillä tänä vuonna onkaan kasassa! Ennätysmäärä yhtyeitä, joiden keikkojen perään olen kuolannut jo vuosia, ja monta vanhaa, varmaa ja tuttua yhtyettä. Pidemmittä puheitta siis itse asiaan!

PERJANTAI

15.30: Havukruunu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt myös keikkalavoilla aktivoituneen Havukruunun viime vuonna julkaistu kakkoslevy ”Kelle surut soi” otti aikansa, mutta avauduttuan kyseinen kiekko on noussut yhdeksi viime vuoden parhaista albumeista. Yhtye on kehittynyt levy levyltä, ja nyt mielenkiinnolla odotankin, miten pakanismin sävyttämä black metal toimii liveolosuhteissa.

16.05: Cohol

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuten todettua, Steelfest vuosimallia 2018 tarjoaa aivan järjettömän määrän yhtyeitä, jotka olen halunnut nähdä livenä jo pidemmän aikaa. Japanilainen Cohol on näistä yhtyeistä ensimmäinen. Yhtyeen 2015 julkaistu levy ”Rigen” on täydellinen sekoitus tummanpuhuvaa, vihaista ja kaunista mustaa metallia. En olisi koskaan uskonut, että pääsisin tämän kokoonpanon näkemään matkustamatta Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta tässä sitä ollaan, muutaman hetken päässä Coholin keikasta! Mukaani lähtee luonnollisesti myös kaikki merchendise mitä yhtyeellä on tarjota.

16.40: One Master

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

One Master jatkaa Coholin aloittamaa ”pakko-nähdä” -kastia, vaikka ihan samoihin sfääreihin ei odotuksen kanssa päästäkään. Silti, One Masterin uusin levy ”Lycanthropic Burrowing” on vakuuttava teos, jonka rinnalle yhyeen muulla tuotannolla ei valitettavasti ole asiaa. Odotan keikasta synkkää ja sopivan painostavaa kokemusta.

17.20: Baise Ma Hache

Ennakkoluulojeni perusteella uskoin Baise Ma Hachen olevan yksi yhteen kopio viime vuoden Steelfestien pääesiintyjästä, Peste Noiresta. Eroavaisuuksia kuitenkin löytyy. Verrattaessa esimerkiksi Peste Noireen, on Baise Ma Hachen musiikki jopa kuuntelukelpoista, Peste Noiren kuulostaessa humalaisen maajussin ripulinsäestämältä hornialta. Yllätyksestä huolimatta Baise Ma Hache ei iskenyt omaan kuulohermooni toivotulla tavalla, joten suuntani ovat tässä vaiheessa eittämättä festivaalin aaniskelupalvelut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

18.00: Archgoat

Viime vuosina rakkauteni saastaiseen, barbaariseen, väkivaltaiseen, eli maalikon sanoilla ”brutaalin” kuuloiseen death metallin on kasvanut kasvamistaan. Kyseisessä alalajissa harva yhtye vetää homman kotiin yhtä tehokkasti kuin Archgoat. Valitettavasti aiemmin koetut live-esiintymiset ovat jättäneet parantamisen varaa apaattisella ja jopa tylsistyneellä live-esiintymisellään, varsinkin kun ottaa huomioon millaista inntensiteettiä ja hurmosta kappaleet pitävät sisällään. Siltikin, Archgoatin käy mielellään kokemassa uudestaan muutaman vuoden tauon jälkeen

18.50: Malokarpatan

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Malokarpatania on monesta tuutista hehkutettu, mutta kirjoitushetkelläkään ja useiden kokeiluiden jälkeenkään en voi sanoa lämpeäväni yhtyeen kahkonnalle. Tiedä sitten mikä tilanne on livenä, mutten valitettavasti voi liittyä yhtyeen ympärillä olevaan ylistyskuoroon. Ehkä festareiden jälkeen fiksumpana, kuka ties?

19.45: Satanic Warmaster

Satanic Warmasterin näin livenä yhtyeen edellisellä Steelfestin-keikallaan 2015. Tuolloin mainio kappalemateriaali hukkui valitettavan huonon live-esiintymisen alle, mikä oli suuri sääli. Olin kuullut lukuisia ylistyksiä Satanic Warmasterin livekunnosta, mutta lienevätkö odotukseni olleet turhankin korkealla? Saa nähdä miten tänä vuonna käy, sillä laadukkaiden kappaleiden puutteesta ei todellakaan ole kyse.

20.45: Destöryer 666

Tätä on odotettu! Edellisen kerran koin Deströyer 666:n vuoden 2014 Steeldesteillä. Yhtyeen oli tarkoitus esiintyä Tampereella viime vuoden puolella, mutta kyseinen keikka kuitenkin peruuntui. Peruuntumisen luoma pettymys on omilta osin vain kasvattanutkin odotusta, ja lisää pökköä pesään antoi myös yhtyeen alkuvuodesta julkaistu mainio uusi EP ”Call of The Wild”, jolla Deströyer 666 jatkoi vahvasti upean edellislevynsä ”Wildfiren” linjaa. Livenä uskon, että meno on yhtä tiukkaa (kristityn)murhaa ja pieksäntää kuin viimeksikin.

21.45: Nokturnal Mortum

Nokturnal Mortum sai ansaitsemansa kunnian päättää vuoden 2015 Steelfest. Valitettavasti ihan yhtä pitkästä setistä ja spektaakkelista ei nyt ole kyse, mutta on silti upeaa saada yhtye jälleen Suomeen. Alla on jylhän komeasti soiva uusi levy, joka on mitä mainiointa musiikkia toivottaa aurinko kevääseen ja kalja elimistöön.

22.45: Watain

On sinällään outoa, että Watain esiintyy Steelfesteillä nyt vasta ensimmäistä kertaa. Yhtyeen ulosanti kun istuu täydellisesti Steelfestin tunnelmaan ja miljööseen. Anteeksiantamattoman väkivaltainen ruhjonta, joka vavisuttaa kuulijaa sisuksia myöten, on levyiltä jumalattoman upean kuuloista ja mikäli huhut pitävät paikkansa, on meno yhtälaista myös livenä.

00.15: Mortiis

En ole koskaan ymmärtänyt ambient black metallia, tai mitä ikinä tämän kuuluisikaan olla, eikä Mortiisin päivän viimeisenä esityksenä kuultavaan levyyn perehtyminen muuttanut tätä asiaa. Päinvastoin. Ilmeisen kova juttu tämä on monelle, mutta itse suuntaan tässä kohtaa jatkoille.

LAUANTAI

14.00: Hin Onde

Lauantai alkaa valitettavan hitaasti ja vaivalloisesti. Harvoin on musiikki saanut aikaan Hin Ondea vastaavaa myötähäpeää. Köyhän miehen soitto- ja sävellystaidottomalta Ensiferumilta kuulostava vaivaannuttava ”sankarointi” taiteilee jatkuvasti kuuntelukelvottoman ja minimaalisen viihdearvon omaamisen välillä, mutta haarniskan paino kaataa soturin armotta ensimmäisenä mainitun puolelle. Ei näin.

14.30: Nattfog

Myöskään päivän toinen yhtye Nattfog ei suurempia riemunkiljahduksia aiheuta. Puuduttavasta ja geneerisestä debyyttilevystä mieleen ei jäänyt juuri muuta kuin uskomattoman huono tuotanto ja sovitus. Uusimmalla singlellään ”Yön varjoista” yhtye kuitenkin petraa ulosantiaan himpun verran. Ei kuitenkan niin paljon, että jaksaisin raahautua yhtyeen esiintymistä todistamaan.

15.00: Skogen

Peruskelpoa tunnelmallista black metallia soittava, ihailtavan simppelisti nimetty Skogen julkaisee uuden levyn kuun lopulla, joten esimakua tältä on varmasti luvassa. Sinällään mitään maailmaa mullistavaa ei Skogenin materiaali ole, mutta liveolosuhteissa uskon yhtyeen tunnelmoinnin toimivan, jos ei muutoin niin yhtä perusvarmasti kuin levyllä.

15.35: Asagraum

Asagraum avasi levytyskantansa vahvasti viime vuonna. Yhtyeen debyyttialbumi on mainion synkkää ja kiehtovaa black metallia, ilman sen suurempia moitteita. Valitettavasti myöskään mistään pyörän uudelleen keksimisestä ei voida puhua, mutta mielenkiinnolla odotan millainen on yhtyeen livekunto, sillä potentiaalia Asagraumilla on rutkasti.

16.05: Demilich

Demilich oli itselleni yksi vuoden 2015 Steelfestin kohokohtia, ja olenkin yhtyeen uudelleen näkemistä odottanut tuosta keikasta lähtien. Yhtyeen livekarisma yhdistettynä kappaleiden teknisyyden huomioon ottaen toimivaan yleisökontaktiin tarjosivat viihdyttävän kokonaisuuden, jota on jäänyt kaipaamaan. Yhtyeen ainokainen levy ”Nespithekin” vain paranee vanhetessaan kuin vanha visvainen viini, joten groteskien lonkeroiden ja syylien koristamat planeetat ovat juuri oikeassa linjassa keikan suhteen.

16.45: Alghazanth

Sitten onkin aika hautajaisten, nimittäin legendaarinen, kotimainen, sinfonista black metallia esittävä Alghazanth soittaa Steelfestissä viimeisen keikkansa. Yhtye ei ole keikkalavoja pahemmin kuluttanut, mikä on sääli. Algahazantin tuotanto on alusta asti ollut vahvaa ja kehitystä on tapahtunut levy levyltä. Viimeiseksi jäänyt albumi ”Eight Coffin Nails” yhdistää kaiken mikä yhtyeen tuotannossa on ollut niin kutsuvaa ja kehtaisinpa jopa sanoa, että kaunista. Kepeät mullat Alghazantille!

17.30: Saor

Kaikista tämän vuoden mainioista kiinnityksistä on Saor kiistatta se kaikkein odotetuin. Leuka teki nopeasti tuttavuutta kuvainnollsen lattian kanssa, kun yhtyeen kiinnittäminen Steelfesteille varmistui. Saorin kaikki kolme julkaistua levyä ovat olleet uskomattomia kokemuksia, täydellisesti omiin maailmoihinsa imaisevia mestariteoksia, melkein kuin maalauksia. Yhtyeen tuominen Suomeen on metallimusiikin osalta vuoden suurin kulttuuriteko ja yhtyeen keikka kesän odotetuin esiintyminen. Kiitos tästä, Steelfest, ensi vuonna sitten Sojourner, eiks je?

18.15: Necrophobic

Necrophobic tuli missattua yhtyeen edellisellä Steelfest-vierailulla vuonna 2014. Kun diskografia alkoi tulla tutuksi, alkoi tuolloinen kaljan juonnin priorisointi yhtyeen keikan edelle harmittamaan toden teolla. Nyt vahingon voi onneksi ottaa takaisin. Yhtyeen uusin levy ”Mark of The Necrogram” ei ole vielä täysin iskostunut selkärankaani Necrophobicin aiemman tuotannon tavoin, mutta onhan tässä vielä aikaa.

19.00: Forteresse

Saorin ja Coholin ohella näiden festareiden odotetuimmista keikoista vastaa kanadalainen Forteresse, jota moni onkin toivonut näille leveyksille jo useamman vuoden ajan. Nyt kutsuun on viimein vastattu, ja yhtye soittaakin vuoden ainoan Euroopan-keikkansa tämän vuoden Steelfesteillä. Henkilökohtaisesti toivon yhtyeen diskografian helmien, vuonna 2016 julkaistun ”Thèmes Pour La Rébellion” ja yhtyeen debyyttialbumi ”Metal Noir Quebecoisin” olevan vahvasti edustettuina, mutta yhtyeen diskografiasta löytyy monen monta muutakin kappaletta, joiden tahtiin niskojaan kuluttaa.

20.00: Cult of Fire

Huput niskaan ja messuamaan! Tsekkiläistä Cult of Firea voi suositella lähes varauksetta parisen vuotta sitten Steelfesteilläkin esiintyneen Batushkan ystäville, muutoinkin kuin yhtyeiden samankaltaisen yleisilmeen vuoksi. Cult of Firen hurmoksellinen ”messu black metal” hautaa kuulijan alleen katedraalin kokoisilla kappaleillaan. Yhtyeen musiikissa on massaa ja tunnelmaa juuri sopivassa tasapainossa, ja uskonkin keikan tarjoavan vavisuttavan kokemuksen heille, jotka uskaltavat yhtyeen sanoman ottaa vastaan.

21.00: Necros Christos

Necros Christos havahtuu pitkäkestoisesta unestaan ja julkaisee viimeisen levynsä, kolossaalisen ”Domedon Doxomedonin”, Steelfest-perjantaina. Lauantaina taas on vuorossa yhtyeen ensimmäinen esiintyminen uusien biisien kera. Yhtyeen laajan diskografian ja koukeroisten biisien sekä massiivisten levykokonaisuuksien sisäistäminen ei ole itseltäni liiemmin onnistunut, mutta vaikka yksittäiset helmet eivät jääkään mieleen, ovat kokonaisuudet silti kiehtovia, ja uskonkin Necros Christoksen pystyvän luomaan saman jylhyyden ja massiivisuuden myös livenä.

22.00: Dødheimsgard

Todellinen outolintu norjalaisessa black metallissa. Dødheimsgardin, tuttavallisemmin DHG:n, musiikki on kehittynyt levy levyltä yhä eksentrisempään ja ihan suoraan sanottuna ”vitun outoon” suuntaan. Itseeni eivät ole liiemmin purreet niin yhtyeen vanhat kuin uudemmatkaan levyt, joten tämä veto jäänee itseltäni korkeintaan tarkastelun tasolle.

23.00: Moonsorrow

Edellisellä Steelfest-keikallaan vuonna 2015 Moonsorrow yllätti soittamalla EP:n mittaan venytetyn kappaleensa ”Tulimyrskyn”. Vastaavanlaista yllätystä odottelen hyvin varovaisesti, mutta melkeinpä kaikki mitä tämä yhtye päättää esittää, on täyttä kultaa, olivat siten kyseessä uusimman ”Jumalten aika” -levyn kolkon kauniit ja riisutut ruttovirret, tai vanhempien levyjen kuoroissa ja sinfonioissa kylpevät jylhät eepokset.

00.15: Tormentor

Vuoden 2018 Steelfestin saa oikeutetun kunnian päättää Tormentor. Mayhemistä tutun Attila Csiharin luotsaama yhtye on skenetietäjille tunnettu genren alkuaikojen hämäristä hautausvista. Sitä, saadaanko ”ammoisten aikojen” barbaarisuus ja riettaus kytemään vielä herran vuonna 2018 voidaan tällä hetkellä vain arvailla. Fakta on kuitenkin se, että Tormentor on tapaus, jota en itse missaisi. Mainio päätös mainioille festareille!

Luetuimmat

Uusimmat