Huviprojekti vaihtui oikeaan bändiin: haastattelussa metallitulokas Weren

Moniulotteista metallimusiikkia soittava -yhtye on juuri julkaissut ensimmäisen tuplasinglensä, joka sisältää kappaleet ”Mekanomania” ja ”Feeniks”. ”Rekursio”-niminen tuplasingle on kuunneltavissa YouTuben lisäksi kaikissa yleisimmissä suoratoistopalveluissa. Haastattelussa käydään läpi mm. yhtyeen syntyä ja musiikintekoprosessia sekä valotetaan tulevaisuuden suunnitelmia.

Moi! Kertoisitteko aluksi bändin muodostumisesta ja historiasta lyhyesti?

Weren: Terves! Bändin tarina alkaa eräänä syksyisenä iltana 2018, kun Saku Aaltonen (laulu, kitara) ja Akseli Lehtinen (basso, laulu) päättivät perustaa huumoripohjalta heviprojektin. Ensimmäisenä porukkaan täytyi saada mukaan pätevä rumpali. Tiedettiin heti mistä kyseinen herra löytyy, eikä aikaakaan kun Jere Aaltonen oli istutettu kannujen taakse. Kolmikon puuhailtua muutamia demoja syntyi yhteinen tunne siitä, että projektissa on liikaa potentiaalia jäädäkseen vain vapaailtojen huviksi ja naurun kohteeksi, joten huviprojekti sai vaihtua oikeaan bändiin. Demojen vääntäminen jatkui entistä innokkaammin ja juhannuksena 2019 lievän kiisselipelin päätteeksi porukan jatkoksi toisen kitaran varteen pestattiin Marko-Pekka Pölkki.

Millaista musiikkinne on ja millainen on yhtyeenne musiikintekoprosessi?

Weren: Weren on yhtye, jonka kattilassa yhdistyvät soittajien musiikilliset mieltymykset ja teemat sekä kieroutuneet ideat laidasta laitaan. Tästä musiikillisesta padasta sitten kauhotaan erinäköisiä ja kokoisia metallimusiikin aihioita jotka ennen pitkää tarjoillaan halukkaille kuultavaksi. Tyypillisesti lähtökohtana meillä on jonkun soittajan tekemä demo, josta porukalla otetaan kaikki ilo irti ja katsotaan vierestä, kuinka idean isä alkaa oireilla sovitusideoiden eskaloituessa. Välillä saadaan treeniksellä kimmoke ja tehdään treenisdemo, jota lähdetään jatkojalostamaan.

Mistä sanoituksenne kertovat? Onko niissä joku yhteinen teema?

Weren: Lähtökohtaisella tasolla sanoituksiemme tarkoitus on herättää ajatuksia ja saada kuuntelija pohtimaan kunkin kappaleen viestiä. Tekstimme käsittelevät yleensä yhteiskunnallisia ilmiöitä ja ihmisyyden eri nyansseja henkilökohtaisen pohdinnan kautta. Pyrimme sitomaan samankaltaisia teemoja käsittelevät kappaleet keskenään samoille julkaisuille. Jokaisella julkaisulla on omanlaisensa lyyrinen teema. Nyt ilmestyvällä ”Rekursio”-tuplasinglellä ”Mekanomaniassa” käydään läpi ihmisen ja teknologian suhdetta ja sen mahdollisia riskejä. ”Feeniks” käsittelee yksilön ja yhteiskunnan taipumusta samojen virheiden toistamiseen, ja kyvyttömyyttä rikkoa siitä syntyvä kierre. Kappaleessa kuitenkin muistutetaan, että toivoa on aina ja tuhkastakin voi nousta uutta elämää.

Miten erotutte muiden metalliyhtyeiden massasta?

Weren: Werenin musiikissa valttikortteja ovat musiikillinen moniulotteisuus sekä biisien sisällä että niiden välillä, sanoituksien monipuolisuutta unohtamatta. Jokainen kappale pyritään säveltämään, sovittamaan ja tuottamaan siten, että tematiikka ja yleisfiilis paiskaavat kättä sanoitusten kanssa. Ylipäätänsä luvassa on myös jatkossakin luovia soundillisia ratkaisuja; mm. akkuporakone ja jurrisen kaverin kurkkulaulu imurin putkeen ovat Rekursiolla kiipparisoundien lähdemateriaalina. Bändi on ulkomusiikillisilta meriiteiltään myös varsin erikoinen. Kolmella neljästä on ADHD-diagnoosi ja muu bändi epäilee vahvasti neljännen kuuluvan samaan veneeseen. Olemme siis varmasti yksi Suomen keskittyneimmistä yhtyeistä.

Mitkä yhtyeet/artistit ovat tärkeimpiä vaikuttajianne? Kuuluuko vaikutteet musiikissanne?

Weren:
Bändillä on hyvinkin laaja musiikkimaku, joka kyllä varmasti jossain määrin heijastuu tekemäämme musiikkiin. Tähän voi kausittaiset vaihtelut pois lukien mainita, että suosikit liikkuvat Brad Paisleystä Synthwaven kautta Anaal Nathrakiin. Jos biisi on timanttia ja se soundaa hyvältä, se löytyy listalta.

Mikä inspiroi teitä tekemään musiikkia?

Weren: Vaikea yksilöidä syitä jotka johtavat musiikin luomisprosessiin. Joskus katalyyttinä toimii esim. uusi ja jännittävä musiikki. Välillä saman asian hoitaa esim. auton käyntiäänen rytmiikka. Joitain ideoita on lähdetty rakentamaan puhelinnumeroiden pohjalta. Voitaneen siis todeta, että yhtyeessä inspiraatio musiikin tekemiseen syntyy siis selittämättömästä mutta pakottavasta tarpeesta. Musiikin tekeminen kun sattuu olemaan parasta mitä voi tehdä housut jalassa. Tai ilman.

Millaiset tulevaisuudensuunnitelmanne ovat?

Weren: Olemme työstämässä tällä hetkellä seuraavaa tuplasingleä. Äänitykset alkavat lähikuukausina, ja sen on tarkoitus nähdä päivänvalo myöhemmin tänä vuonna. Koronan takia keikkailu on ollut hyvinkin pitkälle mahdotonta ja sen takia olemme painottaneet tekemisen uuden materiaalin puoleen. Toki treeniksellä on käyty hikoilemassa tasaiseen tahtiin, ja kunhan vallitseva pandemia hellittää ja elämä normalisoituu, on suunta keikkalavoille mars!

Kiitos haastattelusta! Haluatteko vielä sanoa jotain haastattelun lukijoille?

Weren: Kesää ja koronan päättymistä odotellessa tehkää järkiteko ja ottakaa ”Rekursio” kuunteluun sekä yhtyeemme seurantaan!

Weren Facebookissa
Weren Instagramissa
”Rekursio” Spotifyssa

Kommentoi julkaisua