Hybridikeikalla keikkakesän avaus Vaasassa – Klamydia WS Arenalla 27. kesäkuuta

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 29.6.2020

On aika iloita, sillä ensimmäisiä keikkoja aletaan varovaisesti järjestää maassamme koronavirusrajoitusten löyhentyessä. Lähdinpä todistamaan tätä Vaasan WS Arenalle lauantaina 27. kesäkuuta. Allekirjoittaneelle tämä oli ensimmäinen klubikeikka sitten maaliskuun puolenvälin. Paikka oli nyt tismalleen sama kuin silloin, ja pääesiintyjänä omalla kotikentällään oli itse Klamydia.

Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Tausta-ajatuksena oli järjestää ”hybridikeikka” tarkoittaen sitä, että paikalle päästettäisiin rajoitettu määrä yleisöä, mutta keikka striimattaisiin myös nettiin. Rajoitettu määrä tässä tapauksessa tarkoitti puolta kapasiteettia, eli paikan päälle myytiin 300 lippua. Luonnollisesti tapahtumapaikalla oli tarjolla käsidesiä ja jopa hengityssuojaimia niitä haluaville.


Ilta oli Klamydian lisäksi täynnä vaasalaista musiikkiosaamista. Illan avasi paikallinen Tulenkulkijat-yhtye. Kymmenen kappaleen setti vaihteli melankolisesta rock-fiilistelystä alternative rock -tulkintaan ja melkeinpä punk-vivahteiseen raivoon. Pienenä knoppitietona on myös mainittava, että kyseessä on Klamydian nykyisen rumpalin, Pasi Helinin, edellinen bändi.

Tähän väliin WS Arenan ulkoteltan lavalla aloitti esiintymisensä niin ikään veteraanimuusikoista koostuva cover-bändi, joka esitti muun muassa suomirockin klassikoita. Warapatruunat-nimisessä yhtyeessä soittaa esimerkiksi Markku Keho. Mies on tuttu myös legendaarisesta Max on the Rox -bändistä, jonka rumpalina toimi oman aikansa eräs Kai Hahto.

Tietenkin Klamydia oli se illan kovin juttu, ja odotetusti suurin yleisöryntäys keikkapaikalle koettiinkin noin tuntia ennen esiintymisen aloittamista. Tupa oli rajoitusten puitteissa lopulta täynnä, eli 300 maksanutta asiakasta pääsi nauttimaan laadukkaasta keikasta, jota loput halukkaat pääsivät katsomaan tietenkin striimin välityksellä. Voisi jopa väittää, että jos tilanne olisi täysin normaali, paikka olisi myyty siltikin loppuun siihen kuuteensataan kansalaiseen saakka.


Kliseisesti sanottuna yhtye oli liekeissä, ja yleisö oli täysillä mukana. Vuodesta 1988 soittaneelta yhtyeeltä ei tuotantoa puutu, joten aina löytyy se, joka ihmettelee, että miksi keikalla ei kuultu esimerkiksi biisejä ”Harri”, ”Kemppainen” tai ”Ookko tehny lenkkiä? (Pyörällä ilman penkkiä)”. Tällä kertaa on vain todettava, että settilista oli pitkään uraan nähden hyvinkin aikuismaisen kypsä hittikavalkaadi. Illan aikana kuultiin muun muassa kappaleet ”Pohjanmaalla”, ”Pienen pojan elämää”, ”Pyyntö”, ”Iso I” ja ”Klamydia on perseestä”. Luonnollisena lisänä kuultiin myös uunituore ”Se on koronaa” -kappale.


Oli erityinen ilo huomata, miten yhtye ja erityisesti sen nokkamies, Vesa ”Vesku” Jokinen, nautti esiintymisestä. Se ilo ja soittamisen into pitkän keikkatauon jälkeen näkyi ja heijastui yleisöön, joka sekin nautti keikasta kuin viimeistä päivää.  Klamydia ehti ennen koronaviruksen aiheuttamaa keikkataukoa vetää neljä keikkaa, joten kymmenien menetettyjen keikkojen jälkeen patoutunut energia pääsi ilmoille varmasti juuri oikeaan aikaan ja paikkaan.


Noin puolitoistatuntisen setin aikana ei kyllä kukaan jäänyt kylmäksi. Keikka oli lisäksi Klamydian uuden rumpalin, Pasi Helinin, tulikaste kotiyleisön edessä, ja sehän meni paremmin kuin hyvin. Kysyin toki Pasilta vähän fiiliksiä keikkaan liittyen, ja vastaus oli seuraavanlainen: ”Mahtavaahan se oli vihdoinkin päästä soittamaan keikka, kun maaliskuussa ehti soittamaan vain neljä keikkaa. Ehkä jännitti vähän enemmän, kun se tapahtui kotiyleisön edessä. Ilta meni oikein mukavasti ja hauskaa oli! Toivottavasti päästään jatkamaan keikkoja tässä loppukesästä ja syksyllä. Nähdään siellä!”

Myös Pasin velipoika, Jari ”Jakke” Helin, joka on soittanut yhtyeen riveissä hieman pidempään, avasi fiiliksiään meille kommentoiden: ”Mahtava fiilis oli päästä pitkästä aikaa elävän liveyleisön eteen soittamaan! Hieno on tietenkin bändin ystävien kesken soitella niin treenikämpällä, studiossa ja vaikka myös striimikeikalla, mutta kyllä se aito keikkatilanne on se, mikä pitää bändin liekeissä! Heinäkuussa päästään jatkamaan keikkailua, joskin hieman pienemmässä mittakaavassa kuin tämän kesän perutuilta festareilta, mutta keikka on aina keikka. Elokuun festivaalien osalta vielä odotamme AVI:n ja tapahtumajärjestäjien päätöksiä.”


Toivotaan parasta ja pelätään pahinta, niinhän se menee. Vaikka Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on koronan tartuntatilanne hyvin hallussa, toivottovasti tällaisten tilaisuuksien järjestämisen jälkeen eivät tartuntatilastot lähtisi kuitenkaan kovin jyrkkään nousuun.


Tämä oli varovainen alku: loistava keikka ja rajoitusten puitteissa täysi tupa. Oli ilo nähdä helpottuneiden yhtyeiden lisäksi myös helpottunutta ja iloista juhlakansaa. Toivottavasti asiat pysyvät hallinnassa, jotta päästäisiin varovaisesti kohti täysimittaisia tapahtumia viimeistään ensi vuonna. Olkaa varovaisia ja peskää niitä käsiä edelleen.

Teksti ja kuvat: Jarmo Hänninen Photography // Jarmophoto

Linkkivinkit:

WSArena Facebookissa
Tulenkulkijat Facebookissa
Klamydia Facebookissa
Klamydia.fi