Hymni rakkaudelle ja epätoivolle – Panorama on kaunis mutta raskas

La Dispute, yksi uniikeimmista post-hardcore yhtyeistä, julkaisi uuden “Panorama”-albuminsa. Neljä albumia ja kourallisen EP-kiekkoja julkaissut yhdysvaltalaisviisikko on odottanut viisi pitkää vuotta edellisestä “Rooms of the House” -levystä saadakseen punottua tuoreimman teoksen yhteen. Yhtyeen musiikissa yhdistyy vahvasti Touche Amoren tunteiden ilmaisu ja vanhemman Being As An Oceanin puhemaiset vokaaliosuudet. Levyt kertovat tarinaa, jota pystyy lukemaan niin lyriikoista kuin rivien välistäkin. Yhtye on luonut oman pienen alagenren useiden eri vaikutteiden kohdatessa sen musiikissa. Vokalisti Jordan Dreyerillä on käsittämätön taito eläytyä musiikkiin ja saada kaikki tunteet välitettyä haluamallaan tavalla. Yhtye liittyi Epitaph Recordsin loosteriin viime vuoden puolella julkaistaakseen uuden levynsä. 

Vaikka “Panoramassa” keskitytään enemmän vokaaliseen ulosantiin sekä jännityksen ja patojen kehittämiseen, kunnes kaikki purkautuu emotionaalisena ulosantina, ei yhtye silti ole paennut kauas post-hardcore-soundistaan. Uusille kuuntelijoille on varmasti helpompaa aloittaa levy esimerkiksi biisistä Footsteps at the Bond”, jossa yhdistyvät nopeampi tempo, indiestä tyypilliset kitarat ja uskomattoman lahjakas tarinankerronta. ”We bleed cause we need to bleed”, kuuluu hento ääni hiljaisuudessa.  

Rhodonite and Grief yhdistää nerokkaasti jazz-teemaa tuodakseen täysin uusia näkökulmia heti levyn alussa. Levyltä löytyvät helmet “In Northern Michigan” ja “Fulton Street I” antavat mahtavan esimerkin siitä, kuinka todella yksinkertaiset instrumentaalit yhdistettynä ahdistuksen purkamiseen voivat luoda jopa jännittävän teeman. Ahdistus, jännitys, odotus ja tunteen nostattaminen ovat varmasti bändin yksi koukuttavimmista piirteistä. Kaikki negatiivinen energia purkautuu todella kauniiksi ja tunteittaaksi musiikiksi. Levy huutaa epätoivoa, anteeksipyytämistä, epäonnistumista ja omien virheiden myöntämistä. “Anxiety Panorama on kaikkea tätä. Vaikka koko levy saattaa kuulostaa eptoivoiselta ja negatiiviselta, on se silti rakkaustarina. Se on rakkaustarina, joka pitää lukea rivien välistä.  

Levy päättyy seitsenminuuttiseen Dreyerin monologiinYou Ascedant” on hymni yksinäisyydelle, ymmärtämiselle ja siitä syntyvälle toivolle. Sanoihin “I will be everything you need” päättyy raskas mutta kaunis tunneaallokko. 

 

Kappalelista: 

  1. RoseQuartz
  2. Fulton Street I
  3. Fulton Street II
  4. Rhodonite and Grief
  5. Anxiety Panorama
  6. In Northern Michigan
  7. View From Our Bedroom Window
  8. Footsteps at the Pond
  9. There You Are (Hiding Place)
  10. You Ascendant 

 

Kommentoi julkaisua