Hypocrisy

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 11.10.2011

Ruotsalainen kuolonmetallia louhiva Hypocrisy on tullut miehen ikään ja julkaiseekin tämän seurauksena lokakuussa 20-vuotisjuhliensa kunniaksi DVD:n nimeltä ”Hell Over Sofia – 20 Years Of Chaos And Confusion”. Kaaoszinen katiskaan tarttua puhelimen välityksellä yhtyeen basisti Mikael Hedlund, jota pommitimme juhlapyhien kunniaksi kysymyksillä DVD:hen sekä yhtyeen pitkään ikään liittyen. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Tervehdys. Miten teillä menee tällä hetkellä?

Mikael Hedlund: Meillä menee todella hyvin. DVD tulossa ulos, ja kaikki on hyvin bändin kesken. Asiat eivät voisi olla paremmin.

Julkaisette lokakuun 21. päivä Euroopassa DVD:n, joka kantaa nimeä ”Hell over Sofia”. Miten päädyitte kuvaamaan juuri kyseisen show’n?

Mikael Hedlund: Puhuimme asiasta porukalla ja mietimme, missä nauhoittasimme tämän DVD:n. Olemme kuitenkin soittaneet todella hienoja keikkoja ympäri maailmaa, mutta viime kädessä idea tuli Peter Tägtgreniltä. Peter oli vieraillut Sofiassa ja piti paikasta, joten hän ehdotti sitä meille ja tuumailimme, että miksipä ei, ja toimme paikalle kuvausryhmän show’ta varten. Emme olleet koskaan soittaneet Sofiassa emmekä ennakkoon tienneet, mitä keikalta odottaa. Keikka kuitenkin oli loistava ja yleisö todella mahtava. Olen todella tyytyväinen, että kuvasimme juuri tämän keikan DVD:lle.

Tunnetko itsesi jo vanhaksi, kun Hypocrisykin on päässyt kunnioitettavaan 20 vuoden ikään?

Mikael Hedlund: No, enpä tiedä. Aika menee todella nopeasti, ja kun liityin bändiin -91, en olettanut, että olisimme olemassa 20 vuoden jälkeen. Meillä on ollut todella hauskaa kuluneina vuosina ja olemme tavanneet kiertueilla loistavia ihmisiä, niin faneja kuin bändejäkin. Joten onkin ihme, että olemme elossa vielä 20 vuoden jälkeen.

DVD tulee sisältämään myös 1,5 tunnin dokumentin Hypocrisystä. Mitä voimme odottaa kyseiseltä dokumentilta?

Mikael Hedlund: Siellä on todella paljon tavaraa. Käymme läpi lähestulkoon kaikki levymme ja puhumme siitä, miten niitä tehtiin ja miltä ilmapiirit vaikuttivat näihin aikoihin. Mukana on myös vanhoja bändin jäseniä, mm. Magnus Broberg, kertomassa omia näkemyksiään Hypocrisystä. Siellä on myös pätkiä, joita ei ole koskaan ennen julkaistu, joten tarjolla on todellisia helmiä Hypocrisyn faneille.

Alkaako kiertäminen tuntua 20 vuoden jälkeen työltä vai hauskanpidolta kavereiden kanssa?

Mikael Hedlund: On vieläkin todella, todella hauskaa lähteä kiertueelle. Olimme tauolla ”Viruksen” ja ”Taste of Extreme Divinityn” välissä, mutta aloitimme kiertämisen taas uuden albumin myötä. Emme tienneet, mitä odottaa kiertueelta, koska olimme olleet tauolla pitkään. Kun tulimme takaisin ja teimme Long time, No Death – kiertueen, meillä olikin edelleen todella hauskaa ja pidimme kiertämisestä.

Olette soittaneet Suomessa useamman kerran, mitkä ovat parhaat muistonne Suomesta?

Mikael Hedlund: Hullu yleisö. Jokainen kerta, kun soitamme Suomessa, on uskomatonta, miten ihmiset ottavat meidät vastaan.

Haastattelun peruskysymyksiä: mikä on oma suosikkisi Hypocrisyn levyistä?

Mikael Hedlund: Suosikkialbumi… Todella hankala kysymys. ”Abducted”, koska se on todella tärkeä levy Hypocrisyn uralla. Tiesimme tuolloin, miten haluamme työskennellä ja minkälaista musiikkia haluamme tehdä. Levyllä on todella monipuolisia biisejä, joten vastaan ”Abducted”.

Peter on tunnettu myös Painista ja Horgh Immortalista, mutta onko sinulla omia projekteja?

Mikael Hedlund: Ei. Teen musiikkiin liittyvää työtä ja asun itse asiassa Saksassa, joten kun en tee töitä Hypocrisyn kanssa, saan rauhassa tehdä omaa työtäni. Joten ei, ei minulla ole muita projekteja.

Kotisivuillanne sanotaan DVD:stä puhuttaessa: ”Salaisuuksia, joita ei koskaan ole paljastettu.” Voisitko jakaa yhden faneille, jotka odottavat DVD:tä?

Mikael Hedlund: Meillä oli ongelmia johdon kanssa vuoden 2000 alusta aina vuoteen 2005 asti. Meitä painostettiin ja kontrolloitiin, pitää tehdä kiertue ja sitä ja tätä. Olimme todella väsyneitä kuuntelemaan johtoa koko ajan. DVD:ltä saakin hyvän kuvan siitä, mitä tapahtui kulissien takana, ja näistä asioista puhutaankin dokumenttiosiossa.

Olette soittaneet monissa paikoissa sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Mitkä ovat suurimmat erot näillä yleisöillä?

Mikael Hedlund: Paikkakohtaisia eroja enemmän, ei niinkään Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä. Jos jotain voi sanoa, niin Yhdysvalloissa on helpompaa kuin Euroopassa saada mosh pit käyntiin.

Bändi on ollut olemassa 20 vuotta. Mikä on pitkän uranne salaisuus?

Mikael Hedlund: Enpä tiedä. Me olemme todella hyvissä väleissä ja olemme samaa mieltä monesta asiasta, ja asioiden hoitaminen on helppoa. Pääsyy asiaan onkin se, että meillä on hauskaa.

Onko suunnitteilla keikkoja Suomeen ja ehkä myös uusi Hypocrisy-albumi?

Mikael Hedlund: Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa, mutta seuraavalla kiertueellamme tulemme Suomeen, se on varma. Ensi vuonna olisi hyvä aika mennä studioon, mutta siltikään mitään ei olla lyöty lukkoon.

Jos Iron Maiden ja Metallica pyytäisi teitä samana aikaa kiertueelle, kumpi se olisi ja miksi?

Mikael Hedlund: Erittäin hyvä kysymys. Jos olisit kysynyt minulta 10 vuotta sitten, olisin sanonut Metallica, mutta nyt sanon että Iron Maiden. He ovat tehneet parempaa musiikkia, ja Metallica on menettänyt kosketuksensa tehdä hyvää musiikkia. Joten Iron Maiden!

Olisiko vielä jotain, mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneille?

Mikael Hedlund: Toivon todella, että pidätte DVD:stä, se on tehty Hypocrisy-faneille. Toivomme myös, että voisimme tulla takaisin Suomeen soittamaan uuden albumimme tiimoilta, joka todennäköisesti ilmestyy vuoden 2012 aikana!