Lähiöbotox, kuva: Anni Mikkonen

Hytkyttävää hauskuutta ja ylitsepursuavaa meininkiä – keikkaraportti FM2000:n ja Lähiöbotoxin keikoista Lutakossa 11.11.2023

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 15.11.2023

Marraskuun 11. päivänä Lutakossa koettiin poikkeuksellisen reipasta ja rempseää meininkiä, kun pieksämäkeläinen FM2000 ja helsinkiläinen Lähiöbotox soittivat energiaa pursunneet keikkansa. Etukäteen hieman emmin, jaksaako yhtyeitä edes lähteä katsomaan, mutta onneksi tuli lähdettyä.

Toisinaan on mukava lähteä katsomaan ja kuuntelemaan yhtyeitä, joista ei tiedä etukäteen varmaksi muuta kuin nimen. Olin törmännyt FM2000:n nimeen joskus vuosia sitten, mutten ollut koskaan kuunnellut yhtyettä. Lähiöbotoxkin oli nimenä lähinnä tuttu, mutta sen suhteen osasin jo hieman epäillä mitä tyylilajia yhtye edustaa. FM2000:n tyyli sen sijaan olikin melkoinen shokki – tosin myönteinen sellainen – kun paljastui että tämä pieksämäkeläisyhtye yhdistelee ulosannissaan ennakkoluulottomasti niin metallia, humppaa kuin hieman folkkiakin.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Toden totta, FM2000 painii persoonallisen otteensa puolesta aivan omassa sarjassaan. Vuonna 1999 perustettu FM2000 on julkaissut seitsemän albumia, ja kun Lutakossa paikalla ollutta yleisöä seurasi, oli helppo huomata siellä olleen paljon vannoutuneita kuuntelijoita. Pieksämäkeläisyhtyeen reipasotteiset kappaleet, kujeilevat sanoitukset sekä yllätyksellisyys takasivat sen, että keikka eteni vaivattomasti. Vokalisti Antti Junttila lausui sanoituksia intensiivisellä otteella, mikä elähdytti entisestään elämänmakuisia sanoituksia.

Lyriikoista on todettava vielä sen verran, että en saanut niistä aina täysin selvää niiden monitulkintaisuuden takia, mutta se onkin osaltaan FM2000:n hohtoa. Yhtyeen erikoinen musiikki puree silti selvästi monen ikäisiin ja jotain yhtyeestä ja sen kuulijakunnasta kertoo sekin, että keikoilla oli luontevaa nähdä niin rivitanssia kuin mosh pittejä. Kaikille kuuntelijoille FM2000 ei selvästikään ollut lämmittelijä vaan illan odotetuin hetki.

FM2000, kuva: Anni Mikkonen

Vaan eipä jättänyt Lähiöbotoxkaan huonoa ensivaikutelmaa. Kuusihenkinen helsinkiläisyhtye sai yleisöstä tiukan otteen heti kättelyssä, eikä ote hellittänyt illan aikana. Lähiöbotox jyräsi kappaleet valtavalla itsevarmuudella ja piti lämminhenkisillä ja humoristisilla puheillaan huolen siitä, ettei ilmapiiri päässyt jäähtymään edes kappaleiden välissä.

Yhtyeen kaksi vokalistia, Luyeye Konssi (tunnetaan myös nimellä Seksikäs-Suklaa) ja Hanad Hassan (a.k.a. Dosdela) vinoilivat keskenään lämminhenkisesti ja ennen kaikkea innostivat yleisöä lähtemään mukaan kappaleisiin. Ei siis ole ihme, että illan aikana nähtiin pittejä joka kappaleen ajan ja hymy oli herkässä niin yhtyeellä kuin kuuntelijoillakin. Erityisesti vaikutuin yhtyeen kyvystä luoda tilaa hauskoille ja huumoririkkaille hetkille, mutta myös kykyyn tuoda esille vakavampaakin näkökulmaa. Yhtyeen sanoitukset itsessään toki tukevat myös tätä, sillä niissä vaikutetaan liikkuvan hyvin monenlaisissa mielenmaisemissa.

Vuonna 2018 perustettu Lähiöbotox on herättänyt huomiota ja niittänyt mainetta ansaitusti lyhyen uransa aikana. Lutakossa näkemäni keikan perusteella kyseessä on äärimmäisen viihdyttävä kuin taitavakin yhtye, joka tietää mitä tekee ja antaa kuulijoilleen. Vaikka rap-musiikki ei lukeutuisikaan itsellesi mieluisaksi genreksi, suosittelisin silti menemään Lähiöbotoxin keikalle ja avartamaan omaa ajattelua. Yhtyeen nimen ei kannata antaa säikäyttää.

Lähiöbotoxin Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/lahiobotox

FM2000:n Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/profile.php?id=100028132044474

Raportti: Aleksi Parkkonen

Kuvat: Anni Mikkonen

Luetuimmat

Uusimmat