IAmFire – Eyes Wide Open (EP)

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 31.1.2015

The Hauntedin ex-vokalisti Peter Dolvingin uusi projekti IAmFire nauhoittaa tällä hetkellä alustavasti”The Chariotiksi” nimettyä uutta albumia, mutta sitä ennen yhtye antaa pienen maistiaisen ja saattoi päivänvaloon kahden biisin 10″ EP:n, joka tottelee nimeä  ”Eyes Wide Open”. Yhtyeen kohdalla yritin olla tarttumatta The Hauntediin liiaksi, mutta eipä sitä tarvinnut tehdäkään, koska Dolvingin ex-yhtyeeseen ei tässä projektissa ole minkäänlaisia sidoksia. Tältä levyltä ei siis kannata odottaa Göteborg-soundia, thrash-komppeja ja ”nyrkillä naamaan” -vokalisointia. IAmFire soittaa rehellistä stoneria, joka paiskaa kättä psykedeeliselle rockille ja kumartaa vahvasti 70-luvun suuntaan a’la muuan Black Sabbath. Peter Dolvingin lisäksi yhtyeen muutkaan jäsenet eivät ole mitään noviiseja, mukana on basisti  Mikael Ehlert (BloodEagle, Hatesphere), rumpali Ulf Scott (L.O.C, Suspekt, Great Deciever, Tech9) ja kitaristi Peter Ahlers Ohlsen (MOB), eli kokemusta yhtyeeltä löytyy, ja senhän myös kuulee, koska jumalauta, tämähän groovaa.

Molemmat kappaleet ”Eyes Wide Open” sekä ”Burn Your Halo Red” rullaavat perusvarmasti ja keskitempoisesti eteenpäin pitäen mielenkiintoa yllä yksinkertaisilla, mutta toimivilla ja murskaavilla riffeillä, joita tasapainottaa Dolvingin harmoninen ja ”savuinen” laulutyöskentely. Soundit ovat todella hyvin taspainossa, eivätkä kitarat ole stonerin tapaan välillä hieman turhankin pinnassa. Eihän tässä varsinaisesti mitään uutta keksitä, ja miksi olisi pitänytkään, kun homma toimii näinkin hyvin. Nämä jätkät ovat ammattilaisia, eikä teoksessa harrasteta turhaa kikkailua ja rönsyilyä, vaan levy soi mukavan ilmavasti. Albumia kuunnellessani tuli ajatus, että jos Black Sabbath, Kyuss ja Alice In Chains risteytettäisiin, tuloksena olisi juuri tämänkaltainen julkaisu. IAmFire onnistuu myös ennen kaikkea kuulostamaan yhtenäiseltä orkesterilta eikä taas yhdeltä vanhojen kehäkettujen väsäämältä projektilta, joka perustettiin, kun ei ollut muutakaan tekemistä.

”Eyes Wide Open” -EP:ltä paistaa läpi itsevarmuus, rentous ja silkka intohimo musiikkiin, mitä ei ehkä voisi sanoa Peter Dolvingin viimeisimmistä hetkistä The Hauntedin parissa. Jäädään mielenkiinnolla odottamaan, pysyykö paketti yhtä hyvin kasassa tulevalla albumilla kuin tällä EP:llä. Stoner rockin ystävät – tarttukaa täkyyn.

8½/10

Kappalelista:
1. Eyes Wide Open
2. Burn Your Halo Red

Arvostelu: Sami Korhonen