IAMX:n levy ”Alive in New Light” murskaa kyynisyyden muurit

– Alive in New Lght

Joskus vain palaset loksahtavat kertakuuntelulla kohdalleen ja fiilis kestää vieläpä enemmänkin kuuntelua. IMAX:n uuden ”Alive in New Light” -levyn kohdalla sitä ei kohtalaisen popkriittisenä ihmisenä oikein osannut odottaa. Tämän sorttista poppia on tehty niin valtavan paljon, että siitä massasta erottuminen vaatii paljon.

Jo levyn aloittava ”Stardust” vie mennessään tyylikkäällä konesoundillaan ja kuin kuiskauksena alkavilla synkän intensiivisillä, analyyttisilla sanoituksillaan. Koko ajan tiedostaa, että vaikka tämä kuulostaa uudelta, ei tässä ole mitään kovin omaperäistä. Tässähän tehdään taas kerran taidetta vieraantumisesta, kuulumattomuudesta ja tuskasta, mutta niin vahvalla omalla äänellä, että se tekee vaikutuksen.

IAMX ei ole musiikillesti oikeastaan edes lähellä sitä, mutta hiukan samoista syistä se tekee vaikutuksen kuin jotkut Placebon levyt aikoinaan. Musertavan melankolinen ja risaisen urbaani kokemus kovasta ja kylmästä nykyajasta, jossa romantikko joutuu raivaamaan vähäisen tilansa sieltä mistä vain revittyä saa.

Levyä jatkava nimibiisi on sekin erinomainen ja sen lisäksi 80-luvulle hyvin voimakkaasti kumartava ”Body Politics” on menevällä tavalla pumppaava sumeilemattoman eroottinen neliminuuttinen. ”Big Man” tekee karnevalistisilla soundeillaan ilahduttavan poikkeuksen levyn yleisesti suhteellisen vakavamieliseen sävyyn.

Levy onnistuu yhdistämään suuret soundit intiimiin ja pieneen ilman tuntua ristiriidasta. Tästä puuttuu esimerkiksi Austran kaltaisten artistien eteerinen etäisyys, mutta se ei ole kuitenkaan samalla hippeilevällä tavalla juureva kuin vaikkapa Bat for Lashes. Kokonaisuus on viileän katu-uskottava, kuumottavan henkilökohtainen ja tuntuu, että tämän voisi hyvin mielessään sijoittaa jonnekin viime vuosituhannen loppupuolen Berliinin taiteilijaskeneen.

Corner on käynyt läpi vakavan sairauden ja sen käsittelyä voi lukea myös sanoituksista. ”Alive in New Light” on sillä tavalla ravisteleva kokonaisuus, että voi hyvin kuvitella elämän todella näkyvän uudessa valossa sen jälkeen, kun se on ensin pistetty palasiksi. Kannen koristeltu vasara alleviivaa tätä tehokkaasti.

9/10

Kappalelistaus:
1. Stardust
2. Alive In New Light
3. Break the Chain
4. Body Politics
5. Exit
6. Stalker
7. Big Man
8. Mile Deep Hollow
9. The Power and the GLory

Kirjoittaja: Pasi Huttunen

Kommentoi julkaisua