ICS Vortex

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 11.8.2011

Yhtyeistä Dimmu Borgir, Arcturus sekä Borknagar tuttu Simen Hestnæs julkaisee sooloprojektinsa debyyttialbumin elokuussa. Projekti kulkee miehen taiteilijanimellä ICS Vortex ja ”Storm Seeker” -levyä on kuvailtu ”eri metallityylien kaaokseksi”. Ennestään tuttujen pimeän puolen aiheiden lisäksi albumilta löytyy miehen mukaan myös esimerkiksi kaksi rakkauslaulua. Mistä on kyse? KaaosZine otti yhteyttä Simeniin ja kyseli hieman herran tuoreimpia kuulumisia.

Miten ja milloin sait idean tähän uuteen projektiin?

Simen: Tämä albumi on ollut tekeillä pitkään. Idea muodostui ennen kuin liityin Dimmu Borgiriin, mutta on ollut hyllyllä usean vuoden ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kuvailet tulevaa ”Storm Seeker” -albumia ylä- ja alamäkien tribuutiksi. Löytyykö levyltä laajempi tarina tai sanoma, vai ovatko kaikki kappaleet puhtaasti erillisiä teoksia?

Simen: Kaikissa kappaleissa on eri aihe, mutta ne on sidottu yhteen merellisin vertauskuvin. Levy on kunnianosoitus selviytymiselle, mutta myös tribuutti myrskyssä menetetyille.

Olet maininnut, että kappaleet ”The Blackmobile” ja ”Aces” ovat itse asiassa rakkauslauluja. Kertoisitko hieman ajatuksesta tämän toteaman takana?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Simen: Läpi vuosien olen saanut inspiraatiota sanoituksiini pimeältä puolelta. Halusin tasapainottaa tätä kirjoittamalla jostain niinkin oleellisesta kuin harrastuksistani.

”Aces” kertoo uhkapelaamisesta, ja vaikka tarina on häviämisestä, on se rock ’n’ rollia I don’t give a fuck -asenteella.

”The Blackmobile” kertoo vanhasta Dodge Ramcharger -autostani.

Olet kertonut, että yksi myös uudelta levyltä löydettävistä suosikkiaiheistasi on kyseenalainen kauneus. Mitä tarkoitat tällä käsitteellä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Simen: Jos kysyt mieheltä, joka on juuri vetänyt heroiinia, onko tämä kunnossa, ilmeinen vastaus on päinvastainen verrattuna näkyyn edessäsi.

– Tämä pätee myös muissa tilanteissa. Kauneus on katsojan silmässä.

”Storm Seekeriä” on kuvailtu eri metallityylien kaaokseksi… Onko levyn kappaleissa paljon variaatiota?

Simen: Kyllä. Saan inspiraatiota eri genreistä, ja albumilta paistaa läpi se, että materiaali on kirjoitettu monen vuoden aikana. Black Sabbath, Bathory, The Stooges, Sex Pistols, W.A.S.P., Iron Maiden, KISS ja Tangerine Dream ovat yhtyeitä, joiden parissa vartuin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Millaisella aikajanalla ”Storm Seekerin” kappaleet on kirjoitettu? Onko kappaleet tehty varta vasten tätä projektia ja tätä levyä ajatellen?

Simen: Vanhin kappale on ”Skoal!”, jonka kirjoitin ollessani 18-vuotias. Olen löytänyt unohtunutta materiaalia nauhoilta ja levyiltä, mutta joitain kappaleita, kuten ”Storm Seeker”, on paranneltu ja muokattu vuosien varrella. ”Odin’s Tree” ja ”Windward” on kirjoitettu vuonna 2009, kun taas jotkut kappaleet ovat vanhojen ja uusien riffien sekoituksia. Tällaisia ovat esimerkiksi ”Dogsmacked” ja ”When Shuffled Off”. Kaipa ajatus sooloalbumista on ollut mieleni perukoilla koko ajan.

Albumi julkaistaan Century Media Recordsin kautta. Miten päädyit juuri tälle levymerkille?

Simen: Century Media oli ensisijainen valintani. Olen jutellut monien tyyppien kanssa ja Century Median bändit ovat tyytyväisiä levy-yhtiön tarjoamaan työhön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

– Myös kokemukseni Borknagarin kanssa vahvistavat tämän. Levyteollisuus on vapaassa pudotuksessa, mutta uskon lujasti Century Median olevan tulevaisuuden levymerkki.

– Saat sen, mitä sopimuksessa allekirjoitat, ja heidän tarjoamansa promootiotyö on erinomaista.

”Storm Seeker” on nauhoitettu Toproom Studiolla, äänittäjä Børge Finstadin kanssa, ja masteroitu Peter in de Betoun toimesta Tailor Maid Studiolla Ruotsissa. Millainen prosessi levyn teko ja sen viimeistely oli?

Simen: Esitellessäni materiaalin Asgeirille (Mickelson), minulla oli jo esituotanto tehtynä. Asgeir lisäsi joitain cooleja twistejä ja paljon biittejä, ja oli myös vahvasti mukana editoinnissa ja miksaamisessa.

– Nauhoitimme rummut kolmen session aikana, ja loput äänitettiin satunnaisesti kuukausien aikana viime vuonna.

Työskentelet itsellesi entuudestaan tuttujen muusikkojen kanssa. Oliko sinulle alusta asti selvää, että nämä ihmiset tulisivat olemaan mukana tässä projektissa?

Simen: Kun levy oli valmis, halusin viedä sooloprojektin astetta pidemmälle. Asgeir oli vahvasti mukana levytysprosessissa, ja Terje (Andersen) toi levylle joitain mahtavia liidikitaraosuuksia.

– Steinar (Gundersen) ja Jens (F. Ryland) liittyivät remmiin levytysprosessin jälkeen.

Luin Jensin kirjoittamaa, Gathering the band -nimistä blogimerkintää, jossa hän kirjoitti ensimmäisistä täysistä treeneistänne koko bändin voimin. Tekstissä oli myös maininta siitä, miten teillä ei vielä toistaiseksi ole omaa treenikämppää. Miten treeninne sujuvat nykyään?

Simen: Tähän mennessä nuo treenit, joihin viitaat, ovat ainoat.

– Lähden viikoksi Tanskaan, mutta palattuani alan heiluttaa ruoskaa.

Lopputerveisiä KaaosZinen lukijoille?

Simen: Kiitos kaikesta tuestanne!