Ihmisen syvimpiä olemuksia Jumalasta jakomielitautiin – haastattelussa kauan odotetun albuminsa julkaissut THE BLANKO

The BLANKO
kuva: Jani Mahkonen/ Loma Graphics

Kotimainen alternative rock -yhtye THE BLANKO julkaisi kauan odotetun kolmannen albuminsa 26. huhtikuuta. Nyt jo kuukauden verran ulkona ollut uusi albumi “Stimulation Paradise” on ehtinyt keräämään ylistäviä arvioita, ja energisestä live-menostaan tunnettu bändi onkin päässyt esittelemään uusia kappaleita faneilleen myös livenä. Kaaoszine tavoitti yhtyeen laulaja-kitaristina ja biisinikkarina tunnetun Pauli Hauta-ahon uuden albumin tiimoilta ja haastatteli miehen omia fiiliksiä, nyt kun pitkään pantattu albumi on vihdoin nähnyt päivänvalon.

Tervehdys Pauli! Miten kulunut kevät on THE BLANKOn riveissä otettu vastaan?
Pauli: No heipä hei! Oikein hyvin, kiitos! Eihän tässä voi muuta kuin olla korvia myöten fiiliksissä uuden levyn julkaisusta sekä keikoista, joita ollaan jo ehditty sen tiimoilta tehdä!

Tuore albumi on tuntunut keräävän erittäin hyvää palautetta, ja näin, että oltiin heitelty ilmoille kommenttia koko vuoden kovimmasta kotimaisesta rock-albumista. Onko palaute ollut odotetunlaista vai ovatko kuuntelijat päässeet ylittämään omat odotuksenne?
Pauli: Ei sitä oikein osaa etukäteen varautua, mutta ainahan sitä toivoo, että muutkin diggaa! Ja totta puhuakseni on kyllä mennyt hieman jauhot suuhun albumin vastaanotosta! Huhhuh, vuoden kotimainen rock-albumi -titteli olisi kyllä eräänlainen dream come true! Vaikka ollaanhan me tietysti sitä mieltä, että tää on vuosikymmenen kovin!

Millainen teillä itsellänne on se päällimmäinen fiilis uuden albumin suhteen, nyt kun julkaisua on ehtinyt jo tovin sulattelemaan?
Pauli: Ollaan niin superfiiliksissä! Iho lähtee irti! On sellainen uudestisyntynyt olo, että kaikki on mahdollista!

Tuntuiko yhtään, että pidemmän julkaisutauon myötä uuden materiaalin vastaanottoa rupeaa stressaamaan enemmän?
Pauli: Ei se vastaanotto stressannut läheskään niin paljoa kuin ne lukuisat meille esitetyt kysymykset, että koskas sitä uutta musaa kuullaan! Teimme albumin tekovaiheen aikana myös keikkoja ja kärsimättömimmät fanit tekivät selväksi, että kiinnostusta riittää! Mikä siis on pelkästään hyvä asia, mutta joissain tilanteissa harmitti jo itseäkin sen ehkä sadannen kerran sanoa, että valitettavasti en pysty vielä kertomaan tarkkaa päivämäärää.

Edellisestä albumista ehti tosiaan vierähtää kuutisen vuotta. Venyikö uuden albumin tekeminen muiden kiireiden keskellä tahattomasti odotettua pidempään vai oliko teillä ihan tarkoituksellisesti ns. kiireettömämpi ote albumin tekemiseen?
Pauli: Niin, odottavan aika on pitkä! Mutta kaikki asiat menee kuitenkin niin kuin niiden pitää. Meillä oli mm. miehistönvaihdos, ja ennen levyn äänityksiä ajettiin uusi basisti sisään keikoilla mm. Tallinnassa ja Tokiossa. Itse albumin tekeminen otti kokonaisuudessaan kuitenkin vain sen parisen vuotta, vaikkakin osa biiseistä oli ehtinyt jo hetkisen takataskussa muhia. Mutta mikä siisteintä, me ollaan tavoitettu koko ajan lisää kuulijoita, ja heille ne meidän vanhemmatkin biisit ovat tietenkin uusia! Se tällaisessa ”ydin edellä” -toiminnassa on parasta! Voidaan luottaa siihen, että kappaleet kestävät aikaa, meni niiden valmistuksessa miten kauan tahansa!

Kerro vähän enemmän albumin tekoprosessista. Miten – ja millaisten ajatusten ja teemojen kautta – biisit ovat tällä kertaa syntyneet?
Pauli: Olen sellaista heittäytyvää, joko-tai-tyyppiä ja haen keikoilla täydellistä läsnäoloa. Biisintekijänä pyrin siihen samaan. Sulkeudun ulkomaailmasta, ainakin niiltä osin, kuin sitä voi, enkä esimerkiksi kuuntele mitään muuta musaa. Tällä albumilla otin vastuun rakastua ja sen myötä sokaistua, aina uudelleen, jolloin tajunnanvirtaan sukeltamiselle ei olisi minkäänlaisia rationaalisia esteitä. Ehkä sitä kautta löysin sellaisen rehellisyyden, jolla pystyin uskottavasti ilmaista itseäni sekä tarinoita, joita albumi pitää sisällään. Albumin tekstit omaavat paljon syvyyksiä, ja tarinat kumpuavat mm. eletystä elämästä ja niitä verhoavista tunteista. Lisäksi albumin tuotannollinen vastuu avasi mahdollisuuksia toteuttaa itseä entistä syvemmillä leveleillä.

Uusi albumi kantaa nimeä “Stimulation Paradise”. Voitko hieman avata ajatusta tuon nimen takana?
Pauli: Stimulation Paradise on mielenmaisema; paikka, syvyys, aika tai tunne, johon me kaikki jossain vaiheessa osumme. Se on dialogi vastakkaisten, toisistaan riippuvaisten maailmojen välillä. Se on viettelevä, valon ja pimeyden välisen rajan loputon transformaatio. Stimulation Paradise pitää sisällään ihmisen syvimpiä olemuksia Jumalasta jakomielitautiin.

Albumilla on järjettömän hyvän ja freshin kuuloinen soundi, joka istuu erittäin hyvin tähän modernin rockin maailmaan. Kuinka selkeänä teillä oli alusta alkaen mielessä suunta ja soundi, mihin tätä uutta albumia lähdettäisiin viemään?
Pauli: Kiitos! Hienoa kuulla! Meillähän oli teesinä se, ettei ole teesejä! Ja vaikka mulla olikin vahva visio, mihin suuntaan mennään, niin jätin aina lopputuloksen mielessäni auki. Me uskallettiin luottaa prosessiin ja antaa tilaa myös yllätyksille. Ja lopulta sen vain tuntee, kun kokonaisuus ottaa viimeisimmän muotonsa.

Minkä koet loppupeleissä vaikuttaneen eniten tämä levyn soundiin?
Pauli: Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta kyllä kaiken lähtökohtana on itse biisit. Niiden synnyttyä loput asiat tapahtuivat omalla painollaan. Uskon, että biisi kertoo, mitä sille tulee tehdä, ja siihen luotin tälläkin kertaa. Toki soitetussa musassa eniten soundiin vaikuttaa itse soittajat ja ennen kaikkea laulu, joka määrittää kappaleiden fiiliksen. Ja oli meillä myös suuri kunnia työskennellä upeiden tyyppien ja ammattilaisten kanssa. Esituotannossa Jyrki Tuovinen esitti juuri ne sen hetken oikeat kysymykset, ja loppupään tuotannossa taikojaan teki Jonas Olsson. Siihen lisätään Inka Heinosen miksaus ja Svante Forsbäckin masterointi, niin kakku onkin valmis! Ja pakko vielä mainita hyvä ystävämme Jani Mahkonen, jonka käsialaa albumin upeat kannet ovat!

Albumilta löytyy energisemmän tykittelyn lisäksi myös “Song For Youn” ja “Soul To Soulin” kaltaisia kappaleita, jotka ovat fiilikseltään herkempiä. Onko levyllä jokin tietty kappale, joka on sinulle henkilökohtaisesti tärkein tai joka vei tekoprosessissa vähän syvempiin vesiin?
Pauli: Täytyy kyllä sanoa, että jotenkin tän albumin kaikki kappaleet meni ns. syvien vesien tai korkeiden taivaiden kautta! Jokaiselle biisille löytyy oma paikkansa ihon alla, ja se, mikä kappale tuntuu eniten, vaihtelee niin fiiliksen mukaan! Mut kyllä noissa mainituissa herkemmissä biiseissä on molemmissa hyvin erityinen tunnelma.

THE BLANKO on tunnettu energisestä live-meiningistä, ja luonnollisesti myös tämä albumi pitää sisällään tuon saman energian omaavia kappaleita. Onko missään vaiheessa tuntunut hankalalta saada kaikkea sitä live-energiaa ns. “purkitettua” mukaan albumille?
Pauli: Niin. Sehän on se ikuinen haaste saada se live-energia jollain tapaa kaptivoitua, mikä toisaalta on mahdotonta, kun yhtälöstä puuttuu se visuaalinen puoli kokonaan! Puhumattakaan siitä, kuinka meidän keikat on keskenään erilaisia ja joilla asioita sattuu ja tapahtuu sen hetkisten fiilisten pohjalta. Mutta molemmissa – niin äänitteessä kuin livessä – on puolensa ja molemmat tukevat toisiaan! Keikat saattaa räiskyvimmillään peittää joitain albumilla olevia herkimpiä nyansseja, mutta ne osaltaan luovat kuulijaan erilaisen suhteen. Jos albumin kautta ei jostain syystä kävisi selväksi, kuinka suurella liekillä me tätä tehdään, niin keikoilla se ihan viimeistään välittyy.

Onko “Stimulation Paradise” kokonaisuudessaan tuonut mukanaan jotain uusia tuulia mukaan myös live-esiintymisiin?
Pauli: On! Paljonkin! Uudet biisit tuo settiin mukaan uutta virtaa ja kokonaisen uuden aallon sisään hengitettävää stimulaatiota! Ja tuntuu hienolta saada soittaa niitä upeiden tyyppien kanssa. Tunnen olevani onnekas paskiainen!

Millaiselta suunnitelmat loppuvuoden osalta näyttävät? Onko tiedossa vielä jotain erityisiä tavoitteita tai toiveita?
Pauli: Tavoitteena on saada esiintyä mahdollisimman monen ihmisen edessä ja toiveina olisi saada tehdä sitä aina! Jos maailman kaikki ihmiset kuulisivat meidän uuden albumin, se ois kyllä mahtavaa!

Kiitos kovasti haastattelusta ja kaikkea hyvää koko poppoolle! Loppuun vielä jotain terveisiä The Blankon uusille ja vanhoille faneille?
Pauli: Kiitos samoin! Vanhoille faneille sellaisia terveisiä, että kiitos läsnäolosta ja mahtavasta supportista! Uusille sellaisia, että tervemenoa ”Stimulaatio Paratiisiin” ja toivottavasti nähdään keikoilla!

THE BLANKO Facebookissa

Kommentoi julkaisua