Ikäkriisin aiheuttavaa aikuismaista rokkia räkänokille – arvostelussa Uniklubin ”Ajan piirtämät kasvot”

Ei taida olla yhtään suomalaista, joka ei olisi edes joskus kuullut Uniklubista. Hävettää myöntää, etten enää edes uskonut, että yhtye on vielä kasassa. on nyt kuitenkin julkaissut uuden, ”Ajan piirtämät kasvot” -nimisen albumin. Ja uskokaa tai älkää, mutta odotan kiinnostuneena, miltä 2020-luvun Uniklubi kuulostaa.

”Ajan piirtämät kasvot” -albumin ensimmäisenä raitana kuullaan ”Sulla on lupa”, jonka tunnistaa hyvin Uniklubiksi. Kappale edustaa verrattain hyvin koko albumin tyyliä, aikuismaista rokkia. Vasta kitarasoolon kohdalla kappale pääsee kuitenkin kunnolla kukoistamaan. Varsin lupaava alku albumille.

Seuraavana kuullaan ehdottomasti yksi albumin parhaimmista kappaleista. ”Bailaten koko elämä” edustaa minulle ehkä sitä tutumpaa Uniklubia, ja se onnistuu välittämään kuuntelijalle sen kuuluisan perjantaifiiliksen. Sitten painetaankin jo hieman jarrua, kun vuorossa on rauhallisempi kappale nimeltä ”Sinä olet meri”. Kyseinen biisi on vain yksi albumin monista herkistä biiseistä mutta sanoisin, että se on niistä kaikkein kaunein. Ihanat sanat yhdistettyinä C-osan upeisiin jousiin – mikä voisi mennä vikaan?!

Kun biisi alkaa kasarisyntikoilla, ei se voi olla mitenkään huono! ”Sinut tahtoisin vielä” edustaa sitä tuttua ja itse asiassa yllättävän toimivaa Uniklubia. Kappale elää ihanasti edetessään, ja sen kruununa toimii ehdottomasti kappaleen kertsi. Samalla ”herkkis-linjalla” jatkaa myös ”Siipirikko”. Jos vielä järjestettäisiin kouludiskoja, niin ”Siipirikko” olisi luultavasti se kappale, jonka tahtiin räkänokat heiluisivat tanssilattialla toisiaan halien.

On kuitenkin aika siirtyä albumilla eteenpäin ja nostaa hitusen tempoa, kun vuorossa on ”Huojuva silta”. Kappale vaikuttaa aluksi laimealta, mutta kertosäe pelastaa jälleen tilanteen ja muuttaa kappaleen varsin potentiaaliseksi hitiksi. ”Ajan piirtämät kasvot” -albumin rokkipitoisin ralli löytyy kuitenkin raidalta seitsemän: ”Seuraus ja syy” on ehdottomasti yksi albumin parhaimpia kappaleita.

Raidalta kahdeksan löytyy ”Odotan”, joka jää hieman aikaisempien upeiden biisien varjoon, eikä sen vuoksi tee juuri vaikutusta. Seuraavana kuultavan ”Hipin sydän on rikki” -biisin nimi kuvaa hyvin kyseistä biisiä: musiikillisesti rokkia, mutta sanoitukset ovat albumille tyypillisesti haikeat ja surumieliset. Albumin viimeisenä kappaleena kuullaan ”Sinun nimesi on Morrison”, joka tiivistää kaikessa mielenkiintoisuudessaan koko albumin yhteen biisiin.

”Ajan piirtämät kasvot” sisältää aikuismaista rokkia. Vaikka Uniklubin jätkät ovat kerryttäneet ikävuosia, on albumi silti tunnistettavissa Uniklubiksi. Ensimmäisellä kuuntelukerralla jää hitusen tylsistynyt ja osittain jopa ärsyyntynyt fiilis, sillä koko albumi vaikuttaa varsin tasapaksulta. Suosittelen, että annat albumille kuitenkin toisen tai jopa kolmannen mahdollisuuden, sillä se vaatii muutaman pyöräytyskerran, jotta siitä saa kaiken irti ja pääsee kappaleisiin kunnolla sisälle. Jos elät tällä hetkellä rakkauslasit päässä, on ”Ajan piirtämät kasvot” juuri sinulle!

8 / 10

Kappalelista:
1. Sulla on lupa
2. Bailaten koko elämä
3. Sinä olet meri
4. Sinut tahtoisin vielä
5. Siipirikko
6. Huojuva silta
7. Seuraus ja syy
8. Odotan
9. Hipin sydän on rikki
10. Sinun nimesi on Morrison

Uniklubin kotisivut
Uniklubi Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela

Kommentoi julkaisua