Ilman Michael Schenkerin kitaraan tarttumista ei olisi Nuclear Blast Recordsia – haastattelussa Schenker ”Immortal”-albumin tiimoilta

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 27.2.2021

Jo kuolemattoman nimen rock-piireissä ansainnut Michael Schenker julkaisi tammikuussa viimeisimmän albuminsa, ”Immortalin”. Kaaoszine tavoitti Schenkerin puhelimitse ja kyseli ”Immortal”-albumin taustoista. Samalla sivuutettiin kitaristin pitkää uraa, ja Schenker antoi myös muutaman tärpin, joita jokaisen aloittavan muusikon on hyvä miettiä.

Moro Michael, mitä kuuluu?

Michael: Huomioon ottaen tilanteen voin hyvin.

Miten vuosi on kulunut?

Michael: Se on melko pitkä tarina, mutta jos kerron lyhyesti niin on ollut mykistyttävää huomata, millaisen vastaanoton uusi albumi on saanut. Minun oli tarkoitus juhlistaa MSG:n 50-vuotisjuhlavuotta ystävien kanssa, mutta muusikoiden saaminen ympäri maailmaa viime vuonna oli mahdotonta, joten jouduin hyväksymään ettei juhlintaa voinut tehdä viime vuonna. Oikeastaan luovutin ajatuksen suhteen, mutta sitten managerini sai minut tsempattua liikkeelle. Tällä kertaa päätin toteuttaa kuvion yksinkertaisemmin ja sain bändin kasaan nopeasti kokoon läheisistä muusikoista.

Mitä ”Immortal”-albumin kirjoittamiseen tulee, aloitin sen viime vuonna alkuvuodesta palattuani 70000 Tons Of Metal -risteilyltä. Siitä ei kulunut kauan, kun kuulin viruksen leviämisestä maailmalla. Olin shokissa, koska olin silloin Iso-Britanniassa enkä tiennyt kuinka pääsen Saksaan äänittämään albumia. Kaikkien maiden rajat olivat siinä vaiheessa kiinni. Löysin kuitenkin keinon päästä Saksaan: Otin veneen Harrodsista ja matkasin sillä Saksaan. Tein tämän reissun peräti neljä kertaa, ja kolme kertaa olin 14 päivän karanteenissa. Se oli uskomatonta mutta pakkohan se oli kestää.

Sitten kun kappaleet olivat valmiina, nousivat esiin uudet haasteet. Vokalisti Ronnie Romero ei päässyt äänittämään lauluosuuksiaan pandemian takia, joten jouduin etsimään uuden laulaja. Hyvä ystäväni Michael Voss, joka on työskennellyt kanssani aikaisemmilla albumeilla, järjesti solistin solistin perään laulamaan albumille. Hänen valintansa olivat erinomaisia ja moniin kappaleisiin saatiin uskomattomat lauluosuudet. Lopulta myös aikataulut Romeron kanssa saatiin sovitettua yhteen, niin hänkin pääsi levylle mukaan.

Tällä albumilla kokeiltiin myös aivan uusia ajatuksia. Aiemmilla albumeilla ei ole kuultu kosketinsoitinsooloa kitarasoolon ohessa, mutta sellainen päätyi tälle levylle ”Drilled To Kill” -kappaleelle. En ole myöskään aiemmin tehnyt voimaballadia, mutta kas vain ”After The Rain” -kappaleesta tuli sellainen. Albumin päättää myös erityinen ”In Search Of The Peace Of Mind”, jonka olen säveltänyt 15-vuotiaana. Vaikka kappale on sävelletty nuorena, olen siihen äärimmäisen tyytyväinen. En muuttaisi siitä mitään, mutta lisäsin kappaleen loppuun lisää kitaransoittoa. Joskus harvoin tällaisia kappaleita saa aikaan ja tämä on ehdottomasti sellainen, ja siksi se myös päätyi tälle albumille.

Ja näin loppuun on todettava, vaikka albumin tekeminen ei mennyt lainkaan alkuperäisen suunnitelman mukaan, eikä se että olisi voinut juhlistaa uraani viime vuonna, tuntuu ”Immortal” sille kuin se olisi lahja taivaasta. Albumi tuli kokoon pala palalta ja kaikki loksahti lopulta paikoilleen.

Albumin valmistumisprosessi kuulostaa todella erikoiselle. Huomiota kiinnittää myös väkevä nimi. Miten albumin nimi ”Immortal” tuli mieleesi?

Michael: Nimi ei tullut minun mieleeni, mutta se tuli Nuclear Blastin perustajan Markus Staigerin mieleen. Hän tokaisi minulle, ettei olisi koskaan päätynyt musiikin äärelle, ellen olisi tarttunut kitaraan ja alkanut soittaa. Olin tästä totta kai iloisesti yllättänyt, sillä en ole koskaan kokenut tekeväni mitään suurta, vaan puhtaasti sitä mikä minua kiinnostaa. Olen toki kuullut, että soittotyylini on innoittanut monia, mutta en ole kiinnittänyt siihen suuremmin huomiota. Olen aina tykännyt tutkia ja kehittää soittoani omasta kiinnostuksesta ponnistaen, en maineen perässä. Staiger totesi että ”Immortal” on oikeutettu nimi, koska se mitä olen tehnyt, on kuolematonta.

Kuulostaa mahtavalle ja sitähän urasi onkin. Sinulla on hyvin pitkä ja tuottoisa muusikon ura takanasi. Millaisia ohjeita haluaisit antaa aloittaville muusikoille?

Michael: Kysy itseltäsi kuka olet ja mitä haluat olla. Haluatko ottaa oman osuutesi kaupallisesta musiikista ja tulla kuuluisaksi, vai oletko taitelija, joka on kiinnostunut enemmän ilmaisukyvystä. Sinun pitää vain päättää mitä haluat tehdä. Siinä ei ole mitään väärää, että kopioi muita, sinun tulee vain olla tyytyväinen valintaasi. Jos haluat seurata minun tietäni, sinun pitää kaivaa sisäinen luovuutesi ja hyödyntää sitä. Se vaatii rohkeutta, sillä monet miettivät liikaa muiden mielipidettä ja myyntilukuja. Älä myöskään keskity pelkästään kliiniseen harjoitteluun vaan elä kuin lapsi: tutki ja kokeile asioita, joita tulee mieleesi.

Hyviä neuvoja, kiitos niistä Michael. Scorpionsin ”Lonesome Crow” täyttää 50 vuotta ensi vuonna. Aiotko juhlia asiaa jotenkin?

Michael: Pysyttelen kaukana Scorpionsista enkä halua repiä vanhoja ongelmia auki. Kun kirjoitin ”In Search Of The Peace Of Mindin” esikoisalbumille, en saanut siitä kunniaa itselleni vaan Rudolf otti sen nimiinsä. Minun oli parempi lähteä eri teille, koska tiedän, että välimme eivät olisi lämmenneet vaan ongelmat olisivat kärjistyneet. Rakastan Rudolfia veljenäni, mutta pidän ja tarvitsen etäisyyttä häneen.

Vaikka tämä vuosi on vielä epävarma, niin onko sinulla suunnitelmia tälle vuodelle?

Michael: Kyllä on, olemme järjestelleet kiertueita jotka toivon mukaan voidaan järjestää. Lokakuussa olisi tarkoitus tehdä kiertue Iso-Britanniassa ja sen jälkeen viisi keikkaa Euroopassa. Myös Venäjälle ja Australiaan on keikkoja suunnitteilla. Toivon kovasti että pandemia saataisiin kuriin ja keikkailu olisi jälleen ajankohtaista.

Kiitos ajastasi Michael! Millaiset terveiset haluaisit lähettää lukijoille?

Michael: Muistakaa rokata!

Michael Schenker Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen