”Ilman riskinottoa ei voi koskaan kehittyä, päinvastoin” – haastattelussa Goats Of Doom

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 11.5.2020
Kuva: Suvi Nuolioja

Jo pitkään kasassa ollut kotimainen black metal -yhtye Goats Of Doom julkaisi vuoden alussa uuden studioalbuminsa ”Tie on hänen omilleen”. Kaaoszine tavoitti kehutun albumin julkaisseen yhtyeen haastatteluun, jossa keskusteltiin muun muassa uudesta levystä sekä bändin filosofiasta.

Miten vuosi on sujunut Goats Of Doomin leirissä?

Kiitos kysymästä, oikein antoisasti. Saatiin uusi albumi ja split pihalle ja ollaan treenattu ahkerasti tulevaisuutta ajatellen. Vielä olisi yksi split-julkaisu tälle vuodelle tulossa, mutta ei siitä nyt vielä sen enempää.

Julkaisitte aikaisemmin tänä vuonna uuden albumin ”Tie on hänen omilleen”. Millainen prosessi albumin tekeminen oli?

Ehdottomasti miellyttävin kokemus tähänastisista tekeleistämme. Jotenkin tuntui, että kaikki vain onnistui loppupeleissä mallikkaasti ja saatiin kokeiltua paljonkin uutta ja mielekästä, sillä sitähän tämä touhu on parhaimmillaan. Ehkä merkittävin muutos tämän levyn kohdalla oli se, ettei alkuperäinen rumpali enää osallistunut levyn tekemiseen. Pääsin sovittamaan live-rumpalin kanssa kaikki kappaleet mieleisekseni, mikä näkyy todella vahvasti tällä julkaisulla. Levyn saama vastaanotto on ollut myös positiivinen yllätys. Tuli monessa suhteessa myös ylitettyä omia rimoja tuottamisen ja jälkityöstämisen saralla.

Millaisia aiheita käsittelette musiikissanne?

Silloin, kun rupesin tekemään tätä, en niin ajatellut omaa sanomaani vaan turvauduin paljon kauhukirjallisuuteen ja muuhun ulkopuoliseen materiaaliin, enkä niinkään tuottanut puhtaasti omaa tekstiä. ”Alla kirkkaimman tähden” oli ensimmäinen albumi, jossa aloin oikeasti enemmän ajatella myös niitä [lyriikat], jolloin otin niistä isomman vastuun kirjoittajana. Tulenarat aiheet kiinnostivat alkuun ja tavallaan kiinnostavat edelleen, sillä mikään ei ole pyhää. Toisaalta, emme halua lyöttäytyä vain yhteen leiriin vain pyllistääksemme toisille. Se ajatus tiivistyy aika hyvin sanontaan ”pidä ystävät lähellä mutta viholliset vielä lähempänä”.

Pyrin nykyään kanavoimaan teksteihimme enemmän monitulkintaisia aspekteja suoran julistamisen sijaan. Taide on siksi juuri niin vapauttavaa, kun sille ei ole mitään sääntöjä, miten sitä pitää tehdä, vaikka saattaa se hankaloittaakin joissakin tapauksissa toiminnan edistämistä. Nautin kuitenkin pääsääntöisesti aina, kun joku loukkaantuu yhtään mistään tässä hattaraisessa nykymaailmassa. Silloin viimeistään tietää tehneensä jotakin oikein, koska ääritunteet ovat taiteessa aina tärkeämpiä kuin taskulämmin kädenpuristus.

Olette jo ruvenneet työstämään seuraavaa levyänne. Mitä voit tässä vaiheessa sanoa tulevasta materiaalista?

Kyllä, sillä vallitseva tilanne tietysti mahdollistaa paremmin uuden musiikin luomisen. Materiaalia meillä on valmiina vaikka neljään seuraavaan albumiin. Haluamme pysyä bändinä mieluummin aktiivisena, emmekä jämähtää paikalleen, kun polte on suuri. Se ei tietysti tarkoita sitä, että aletaan julkaista tätä [uutta albumia] millään kiireellä, vaan työstämme sitä nyt huomattavasti isommin ja isommalla budjetilla.

Materiaali tulee olemaan jälleen oma harppauksensa johonkin uuteen ja samalla paluu taaksepäin. Jos edellinen [albumi] oli yhden aikakauden loppu, niin tätä voisi kuvailla meidän luomiskertomuksena. ”On jälleen nouseva syvyydestä liekki, joka tuo valon eksyksistä”.

Goats Of Doom on julkaissut musiikkia jo 2010-luvun alusta. Millaisena näet kehityksen musiikillisesti kaikkien näiden vuosien aikana?

Vaikka kahdessa ensimmäisessa albumissa näkyykin vahvimmin sen aikaiset kiinnostukset skenessä, niin kokeilevana ja riskejä ottavana. En ole koskaan oikein tuntenut omakseni lähteä vallitsevien mieltymysten mukaan, vaan [olen] pyrkinyt rikkomaan rajoja ja kokeilemaan sitä, mihin asti black metalia voi viedä ennen kuin se menee ns. härskiksi. Heh.

Jos voisit sanoa joitakin viisaita sanoja itsellesi uranne alussa, mitä neuvoisit?

Ole itsevarmempi ja luota vaistoihisi. Vaikka uskonkin, että en olisi nyt tässä, jos en olisi tehnyt niitä valintoja, joita olen aikanani tehnyt. En siis kadu mitään mitä olen tehnyt, vaan katuisin ennemmin sitä, mitä olisin jättänyt tekemättä. Ilman riskinottoa ei voi koskaan kehittyä, vaan päinvastoin.

Keikkoja ei ole nyt luonnollisesti hetkeen luvassa koronavirustilanteen takia. Kun Goats Of Doom nousee jälleen lavalle, millaista konserttia yleisö voi siltä odottaa?

Visuaalisesti huomattavasti näyttävämpää ja varmempaa. Olemme ideoineet tätä jo pidempään, sillä isoja muutoksia on tulossa.

Esiinnyitte viime vuonna perulaisen Goat Semenin kanssa. Millaisia muistoja siitä jäi?

Ilta oli varsin loistava ja sujui mallikkaasti. Saatiin yleisöltä hyvä vastaanotto, ja järjestäjä oli ammattimainen. Taisipa olla ensimmäinen keikkamme, jossa miksaaja hoiti tonttinsa esimerkillisesti, ja oli ilo soittaa Bar Loosessa. Ainahan jokaisella keikalla on omat harminsa, mutta ne eivät koskaan paina vaakakupissa niin paljon, että se pilaisi mitään. Meillä on bändinä aina kuitenkin niin hyvä yhteishenki, että tätä on suorastaan kunnia tehdä ja tarjota erilainen keikkaelämys, koska me emme ole mikään perinteinen genremme edustaja.

Mikä on mielestäsi black metalin sanoma ja merkitys tänä päivänä? Koetko, että genren fokus on muuttunut jollain asteella 2020-luvulle tultaessa?

Me emme pysty määrittelemään sitä, mikä on black metalin sanoma, vaan mikä on meidän sanoma. En ole vielä löytänyt sitä THE sääntökirjaa tälle pelille, ja jos jollain on tarjota se, niin lukisin sen mielelläni. Epäilen vahvasti, ettei kenelläkään ole tarjota semmoista. Eli jokainen luokoon oman polkunsa ja kulkekoon sitä. Parempaa ohjetta meillä ei ole tarjota, koska ainoa asia, jonka olen ymmärtänyt on se, ettei tämä peli ole kaikille.

Onko kotimaisessa metallikentässä jotain, mitä muuttaisit, jos voisit?

Ei ole. Meillä ei ole mitään tarvetta alkaa puuttua muiden tekemisiin.

Poikkeusaikana on tärkeää tukea muusikoita. Millaisia asioita ihmiset voisivat mielestäsi tehdä tukeakseen parhaiten suosikkimusiikkiaan?

Ostamalla omien suosikkibändiensä musiikkia formaatista riippumatta ja merchiä, eikä tyydy yksistään vain suoratoistoihin.

Haluatko suositella pienempiä bändejä, joita on ollut viime aikoina eniten kuuntelussa?

Lasten Hautausmaa, jos se lasketaan enää pieneksi bändiksi.

Goats of Doom Facebookissa