Ilosaarirockille opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinto

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 27.4.2021
Behemoth, Ilosaarirock 2018 kuva: Henri Huikuri

Joensuun Ilosaarirockille on myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama kulttuurialan Suomi-palkinto. Festivaali palkittiin merkittävänä pitkäikäisenä kulttuuritapahtumana, jonka erityisen suuri paikallinen merkitys näkyy ja tuntuu festivaalin persoonallisessa tunnelmassa. Suomi-palkinnoista päättää tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen kertoo palkinnosta seuraavaa:

”Palkinto on meille hieno kunnia, ja haluamme kiittää opetus- ja kulttuuriministeriötä, tiede- ja kulttuuriministeri Saarikkoa sekä Suomi-palkintojen raatia Ilosaarirockin merkittävän kulttuurityön huomioimisesta sekä festivaalin valtavan alueellisen vaikutuksen esiin tuomisesta. Kiitos kuuluu myös kaikille Ilosaarirockin kävijöille, jotka tekevät festivaalin tunnelmasta niin poikkeuksellisen lämpimän. Ensi vuonna juhlimme Laulurinteellä yhdessä myös tätä palkintoa.”

Suomi-palkinnot myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. Ilosaarirockin palkintoperusteluissa opetus- ja kulttuuriministeriö kuvailee Ilosaarirockia “pitkäikäiseksi kulttuuritapahtumaksi, joka on säilyttänyt persoonallisen tunnelmansa vuosikymmenestä toiseen. Joensuun Popmuusikot ry on tuonut Suomeen merkittäviä artistivieraita ja samalla tukenut paikallista musiikkitoimintaa. Ilosaarirockissa lämmittää talkoohenki. Ilosaarirockilla on erittäin suuri paikallinen merkitys, joka näkyy ja tuntuu festivaalin tunnelmassa. Kunnianhimoinen, laaja ja laadukas tapahtuma vetää Joensuun Laululavalle musiikinystäviä eri puolelta Suomea.” Vuoden 2021 Suomi-palkinnon suuruus on 17 100 euroa.

Ilosaarirockia järjestää vuonna 1971 perustettu voittoa tavoittelematon elävän musiikin yhdistys Joensuun Popmuusikot ry. Yhdistys järjestää myös rockelokuvafestivaali Rokumenttia sekä lastenfestivaali Vekararokkia. Joensuun Popmuusikot ry on jakanut Ilosaarirockin tuotoista yli 350 000 euroa Pohjois-Karjalan elävän musiikin hyväksi ja lahjoittanut rahaa itäsuomalaisen luonnon suojeluun. Joensuun Popmuusikoille myönnettiin Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestön TAKUn Vuoden taide- ja kulttuurialan työnantaja -palkinto marraskuussa 2020.