Iltalehden festarivertailun mukaan hevifestivaaleilla osataan käyttäytyä: Tuskassa kahinoidaan vähiten ja juodaan eniten

Fanit -tuska 2018

Iltalehti julkaisi uutisen, jossa käytiin läpi lehden tekemää festarivertailua. Lehden selvityksessä käytiin läpi poliisin tehtävämääriä viime vuosina lähes kahdeltakymmeneltä musiikkifestivaalilta ympäri Suomea. Tilastojen perusteella Suomen raskaan musiikin festivaaleilla, Helsingin Tuskassa, Tampereen South Parkissa ja Kauhajoen Nummirockissa, tulee harvoin ongelmatilanteita vastaan. Listan kärjessä kahinoidaan vähiten Tuska Open Airissa.

”Tässä on hauskaa se, että vedämme samaan aikaan toisena tilastoykkösenä: siinä, paljonko ihmiset juovat alkoholia per capita. Me juomme kuin sienet mutta silti käyttäydymme hyvin”, kertoo Tuskan toimitusjohtaja Eeka Mäkynen Iltalehdelle. Mäkynen toteaa hevimusiikin olevan terapeuttista, ja että ”metallimusiikin kuuntelijana on jollain lailla äärilaidalla”.

Mäkysen mukaan Tuskan järjestyksenvalvojat ovat kaikki ammattilaisia, ja että festivaalien turvallisuuspuoli suunnitellaan aina yhdessä poliisin kanssa. Mäkynen kertoo:

”Saimme nolla negatiivista palautetta järjestyksenvalvojista viime vuonna. Emme ole ihan hirveällä kiireellä vaihtamassa firmaa. Viranomaiset tietävät, että Tuskan kanssa ei ole paineita. Viimeksi konstaapeli antoi lausunnon, että Tuska on heidän mielestään tylsä festivaali.”

Helsingin Suvilahdessa 29. kesäkuuta – 1. heinäkuuta järjestetty Tuska 2018 -festivaali keräsi noin 34 000 raskaan musiikin ystävää, ja tilastojen mukaan keskimääräinen kävijä festivaaleilla oli noin 34-vuotias, hyvin koulutettu henkilö.

Selvityksen mukaan kaikki Suomen festivaalit ovat esimerkillisen rauhallisia. Eniten tappeluita syntyy kuitenkin Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Kommentit