Initiated – World On Fire

Kirjoittanut Nikki Jääsalmi - 15.3.2017

Initiated on jo muutaman vuoden paiskonut heavyn ja punkin elementtejä sekoittavaa mekkalaa, ja ”World On Fire” on yhtyeen ensimmäinen kokopitkä. Olin jostain syystä odottanut äärimmäisen synkkää metallia bändin logon, levyn etukannen ja takakannessa vilahtavan Sodom-paidan perusteella. Väärässä olin, sillä peliin napsahtikin Misfits-henkistä rockia. Kansia tarkemmin tutkiessa se ei ollutkaan mikään sattuma, sillä bändi ilmoittaa levyn kansissa maestro Glenn Danzigille kunnian.

Levyn käynnistävä ”Celebrate The Dead” alkaa tykittävällä riffillä, ja ensimmäisenä korvaan tarttuu kellarimaiset, mutta hyvin tarkoitustaan palvelevat soundit. Biisi on hengeltään niin autenttinen woo’o-huutoineen, että se voisi aivan hyvin kuulua aiemmin mainitun herran bändien ohjelmistoon. Seuraava raita ”Thirst” lähtee lanaamaan hieman eri tyyliin, mutta lyriikoissa jatketaan samaa mustaa linjaa. Laulaja Kuokkanen on Danzigia monipuolisempi äänenkäyttäjä, ja hänen laulunsa venyy perinteisemmän hevibiisin mukaan. Varsinkin kappaleen mieleen jäävä kertosäe on hienosti tulkittu. ”Acts Of Flesh” vie samankaltaisen riffin ansioista mielleyhtymät taas Danzigiin. Teksti käsittelee uskonnon parantavaan voimaan turhaan uskovia ihmisiä, ja toteamus pahan kuolemattomuudesta kertoo, millä puolella aitaa levyllä seisotaan. Biisi kasvaa hienosti loppua kohti ja levittää siivet vapaaseen lentoon. Sama koskee seuraavaa ”The Touch” –kappaletta, jossa bändi antaa sävellykselle melkoista kyytiä, eikä anna sen jäädä kaavojen vangiksi.

”Black Light” paljastaa bändistä bluesimman puolen, ja komeasti soi biisissä Jaakko Hietakankaan kitara. Teoksesta löytyy syvyyttä ja jylhyyttä. Itse nostaisin kappaleen yhdeksi levyn huippukohdista. Synkkä rakkauslaulu vie tunnelman jonnekin kauas auringon tuolle puolen tinkimättä yhtään riipivästä tunteellisuudesta.  Valitun rinnalla kävellään, vaikka musta valo ja tuli polttaisivat.

Osa biiseistä on tuttuja yhtyeen edelliseltä ”Seed Of Evil” -EP:ltä aina vakuuttavaa nimiraitaa myöten. Samaa vakuuttavuutta löytyy myös tämän levyn nimiraidasta, ja jälleen upea kitarointi on biisin suurta ydintä. Teoksen tunnelma on muutenkin huikea ja itseensä sitova. Kappaleen magia ohjaa kuin itsestään sormet painamaan repeat-nappia. Kiihkeä ”Rites Of Passage” saattaa levyn loppuun.

Vokalisti Harri Kuokkanen kantaa ison vastuun sävellyksistä ja teksteistä. Lopputulos on kuitenkin ehdottomasti koko bändin ansiota, sillä niin kova on koko ryhmä. Erityisesti kitarointi on laadukasta läpi levyn. Huolimatta siitä, että musiikissa ja bändin olemuksessa on paljon yhtäläisyyksiä Glenn Danzigin bändeihin, Initiated seisoo vahvasti omilla jaloillaan. Biiseissä on paljon omaa ilmettä sekä pintaa syvemmältä raapaisevia nyansseja ja yksityiskohtia. Läsnä on myös viime aikoina Danzigin tekemisistä puuttunut rentous ja svengi. Jos bändi on livenä lähellekään niin vakuuttava kuin levyllä, on melkoinen kiehunta luvassa.

8/10

Kappalelista:

  1. Celebrate The Dead
  2. Thirst
  3. Acts Of Flesh
  4. The Touch
  5. Black Light
  6. One Step Too Far
  7. Seed Of Evil
  8. World On Fire
  9. Rites Of Passage

Teksti: Nikki Jääsalmi