”Insights” -EP:llä Distress of Ruin harppaa taas ison askeleen

Kirjoittanut Pasi Huttunen - 13.9.2017
Distress of Ruin – Insights

Suomalaisen melodeathin tarjontaa alkaa olla pöydällä jo niin paljon, että joukosta erottuminen on todella vaikeaa. Joensuulaisen Distress of Ruinin 15. syyskuuta ilmestyvä ”Insights” -EP onnistuu siinä vain osittain. Hyvää metalliahan siinä on viiden biisin verran, mutta parilla ensimmäisellä kuuntelulla käteen ei jää mitään erityisesti mielenkiintoa herättävää. Jos tässä vaiheessa ei luovuta, niin EP:llä on kyllä lopulta annettavaa.

Levy on ammattimaisesti tuotettu, taidolla tehty, ja konsepti on selkeä ja ehjä. Ammattimaisen tasalaatuisuuden kääntöpuolena on pahasti uhkaava tasapaksuus, kun oma ääni on vielä hakusessa. ”Insightsistakin” kuulee, että ammattitaitoinen tuottaminen ja taito ei ole taianomainen oikotie onneen. Varsinainen luomistyö pysyy yhtä raakana ja vaikeana.

Distress of Ruinin voi kuulla menneen isoin askelin eteenpäin, kun vertaa ”Insightsia” vuoden 2013 ”Predators Among Us” -EP:hen. Esikois-EP ei sekään ole huono, mutta sama oman äänen puute kuuluu siitäkin, eikä tuotanto ole samalla tasolla kuin nyt.

Ei ihmetytä, että ”To Become Feathered” valikoitui ensimmäiseksi julkaistavaksi uusista biiseistä, ja siitä julkaistiin lyriikkavideokin jo viime vuoden alussa. Levyn biiseistä se on ainut, joka kunnolla kuopaisee pintatasoa syvemmältä. Se paljastaa, että kyllä siellä DoR:n syövereissä jotain hyvin kiinnostavaa piilee. Kappale yhdistelee onnistuneesti melodista dramatiikkaa koskettimineen ja puhtaine lauluineen, tiukkaan ja hallitun aggressiiviseen kuolemahevijyystöön.

Lisäksi EP:n päättävä ”Ablaze in the Ruins” laukkaa hienosti ja vireänä eteenpäin. Vääjämättömällä tempolla eteenpäin jyräävä rymistely on samaan aikaan vihainen ja riemukas. Muut biisit eivät nekään ole millään tavalla huonoja, mutta eivät kyllä galaksejakaan räjäytä.

Distress of Ruinin musiikki on sellaista, että jos tyypit jaksavat painaa, bändille voi povailla menestystä. Bändi päätyi jo viime vuonna meksikolaisen Cultura Colectiva -verkkomedian juttuun, jossa listataan yhdeksän suomalaisbändiä, joita kannattaa ehdottomasti kuunnella. Muut listatut bändit ovat HIM, Amorphis, The Rasmus, French Films, Children of Bodom, Apocalyptica, Nightwish sekä Sunrise Avenue, joten kohtalaisen kovaan seurueeseen DoR putkahti. Myös ”Insights” -EP on jo saanut maailmalla kiittäviä arvioita.

Perusasiat ovat kohdallaan. Enää ei tarvitse kuin onnistua kaivamaan se piilevä, ja joissakin biiseissä kuuluva potentiaali kunnolla esiin.

7/10

Kappalelistaus:
1. In the Heart of Chaos
2. To Become Feathered
3. Epiphany
4. The Explorer
5. Ablaze in the Ruins

Kirjoittaja: Pasi Huttunen