Insomniumilta ”Anno 1696” -teemalevy helmikuussa – Uusi Lilian-single ilmestyy videon kera, levykokonaisuus täydentyy myös EP:llä

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 4.11.2022

Suomen menestyksekkäimpiin sekä melankolisimpiin yhtyeisiin lukeutuva Insomnium julkaisee uuden studioalbumin helmikuun 24. päivänä. ”Anno 1696” -niminen teemalevy on yhtyeen yhdeksäs pitkäsoitto, jolta saatiin tänään maistiaisina ensimmäinen single ”Lilian”.

Lilian edustaa uuden albumin perinteisintä Insomnium-antia ja onkin sillä tavalla looginen valinta singleksi”, kitaristi Markus Vanhala toteaa. “Kappale myös sisältää albumin harvoja valonpilkahduksia, muuten mennään taas aika toivottomissa tunnelmissa.

Kappaleen säveltänyt kitaristi Ville Friman on Vanhalan kanssa samoilla linjoilla siitä, että Lilianissa voi kuulla klassisia Inso-sävyjä.

“Biisissä on tiettyä vanhaa Insomnium-vibaa ja tonaalisuutta minkä suuntaan tunnun menevän aina tarttuessani kitaraan. Kappale oli myös ensimmäisiä, joita tuli kirjoitettua tämän pandemian alkaessa.”

Laulaja-basisti Niilo Sevänen jatkaa:

“Biisi tuntui alusta asti hyvältä vaihtoehdolta musavideobiisiksi. Kappaleen tekstissä taas kerrotaan siitä, miten tarinan traaginen pariskunta tapasi toisensa alun alkaen.”

Riivata Visualsin ohjasi biisiin myös tänään julkaistavan videon. Videon ensi-ilta koittaa YouTubessa kello 19 Suomen aikaa ja voit katsoa videon silloin tästä:

”Anno 1696” on portti toiseen aikaan ja maailmaan. Albumi perustuu Niilo Seväsen kirjoittamaan novelliin, jonka traagiset käänteet sijoittuvat suurten kuolonvuosien ja nälänhädän aikaan. Pohjolassa eletään synkkiä ja levottomia vuosia. Euroopassa uudet ajatukset ovat jo nousseet haastamaan uskonnon ja kirkon valtaa, mutta Ruotsi-Suomessa noitavainot ovat hurjimmillaan. Sevänen kertoo albumista seuraavaa:

“Torsåkerin noitavainot toimivat kammottavana inspiraation lähteenä. Novellissa mainittu tapaus, jossa 70 naista mestatattiin pienessä ruotsalaisessa pitäjässä, on kenties Pohjoismaiden synkin esimerkki noitavainoista. Ja kaiken lisäksi vuoden 1696 ja 1697 nälkävuosiin Suomessa liittyy kaikenlaisia kammottavia tarinoita ihmissyönnistä ja lapsenmurhista. Aikakausi luo siis erinomaiset puitteet synkälle tarinalle, jossa historia ja myytit kietoutuvat toisiinsa.”

”Anno 1696”:n miksasi Jaime Gomez Arellano (Orgone Studios) ja masteroi Tony Lindgren (Fascination Street Studios). Albumi on kiistämättä Insomniumin historian hienovaraisinta tasapainottelua surun ja vihan, hiljaisen epätoivon ja tuskanhuutojen välillä. Katoava valo häilyy vielä jossakin synkkien puiden takana, mutta pian pimeys laskeutuu ja varjot peittävät maan. Vanhala naurahtaa:

“Taas kerran Insomnium toimii ääniraitana suomalaiselle sielunmaisemalle. Olemme kaikki isosti tuntevia, melankolisia tyyppejä.”

Niille jotka haluavat uppoutua vieläkin syvemmälle ”Anno 1696”:n tarinaan on tarjolla albumin erikoisversio, jonka mukana tulee kolmen kappaleen ”Songs of the Dusk” -EP. Laulaja-basisti Niilo Sevänen kertoo bändin päätöksestä julkaista albumin lisäksi vielä EP seuraavaa:

“Meillä oli yksitoista biisiä, ja mielestämme materiaali oli liian vahvaa pelkiksi bonaribiiseiksi. Nämä kolme biisiä ovat osa tarinaa, joten albumia ja EP:tä voi yhdessä ajatella jonkin sortin director’s cut -versiona!”

Anno 1696:

 1. 1696
 2. White Christ (feat. Sakis Tolis)
 3. Godforsaken (feat. Johanna Kurkela)
 4. Lilian
 5. Starless Paths
 6. The Witch Hunter
 7. The Unrest
 8. The Rapids

Songs of the Dusk (EP)

 1. Flowers of the Night
 2. Stained in Red
 3. Song of the Dusk

Tänään ennakkomyyntiin tullut Anno 1696 julkaistaan seuraavissa formaateissa:

— Ltd. Deluxe 2CD + 44 pages Artbook incl. 3 exclusive songs on the “Songs of the Dusk” EP and Niilo Sevänen’s short story “Anno 1696” in English and Finnish
— Gatefold 2LP+CD & 12 pages LP-Booklet, etching on D-side
— Standard CD Jewelcase
— Digital Album

Insomnium on:
Niilo Sevänen – basso, laulu
Ville Friman – kitara
Jani Liimatainen – kitara ja puhdas laulu
Markus Vanhala – kitara ja puhdas laulu
Markus Hirvonen – rummut

www.insomnium.net
www.facebook.com/insomniumofficial
www.instagram.com/insomniumofficial
www.twitter.com/insomniumband