Insomniumin striimikeikka tarjosi taianomaisen matkan talven portille sekä liudan vanhempia huippukappaleita – ”Winter’s Gate Live Stream” 29.5.2020

Melodisen kuolonmetallin suurimpiin nimiin lukeutuva Insomnium on joutunut monen muun yhtyeen tavoin löytämään vaihtoehtoisia tapoja ansaita elantonsa ja esiintyä, koska tämä ei ole poikkeuksellisen kevään takia onnistunut perinteisin keinoin. Viime kuukausien aikana keikkatyhjiötä paikkaamaan ovat syntyneet erilaiset livestriimi-konsertit, jotka mahdollistavat yhtyeiden esitysten seuraamisen omalta kotisohvalta käsin.

Tällä saralla kaikki ei kuitenkaan ole sujunut täysin ongelmitta, minkä takia striimikeikat ovat saaneet ristiriitaisen maineen. Milloin keikat ovat lytätty teknisten ongelmien takia, milloin kärkkäimmät ovat mananneet yhtyeen ja fanien vuorovaikutuksen puutetta. Näistä syistä striimikeikat eivät ole tuntuneet erityisen houkuttelevilta, kunnes Insomnium alkoi mainostaa ”Winter’s Gate Live Stream” -konserttiaan. Vaikken ole koskaan lukeutunut bändin varsinaisiin faneihin, sijoittuu yhtyeen vuonna 2016 ilmestynyt konseptialbumi henkilökohtaisilla listoillani parhaimpien koskaan julkaistujen albumien joukkoon. Oli siis korkea aika testata, kuinka hyvin livetunnelmaan pääsee kotisohvalta käsin, sillä olihan tämän tasoinen spektaakkeli todettava omilla aisteilla. Eikä maksavan kansan tarvinnut pettyä yhtyeen esitykseen, sillä Insomniumin striimikonsertti ylitti kaikki sille asetetut odotukset.

Poikkeusolot näkyivät myös Insomniumin kokoonpanossa. Vakijäsen Ville Friman ei päässyt konserttiin mukaan, sillä matkustusrajoitusten takia ulkomailla asuva kitaristi-laulaja oli estynyt saapumaan Suomeen. Tämä ei onneksi meininkiä haitannut, sillä vajaalla miehistöllä operoinut yhtye hoiti hommansa varmalla ammattitaidolla. Puolitoistatuntinen keikka polkaistiin odotetusti käyntiin ”Winter’s Gate” -konseptialbumilta löytyvällä samannimisellä kappalejärkäleellä, joka käsittää yhden seitsemään osioon jaetun biisikokonaisuuden. Massiivinen kappale sai livemuodossa ansaitsemansa kohtelun, sillä monipuolisia tunnelmia ja ihokarvoja nostattavia huippuhetkiä vilisevä matka talven portille oli lähes transsiin vaivuttava elämys. Täytyy toivoa, että ”Winter’s Gate” löytyy myös tulevaisuudessa yhtyeen settilistoilta, sillä livemuodossa tämä toimii jopa paremmin kuin levyltä nautittuna.

Eeppisen ”Winter’s Gate” -vedon jälkeen tarjoiltiin mielenkiintoinen biisikimara, joka painottui yhtyeen tuotannon alkupään levyihin; loppukeikalla kun ei kuultu ainuttakaan kappaletta ”Above the Weeping World” -albumia seuranneilta levytyksiltä. Ratkaisu oli mielenkiintoinen, sillä tämän myötä jätettiin soittamatta yhtyeen suurimpiin hitteihin lukeutuva ”While We Sleep”, joka on kuulunut viime vuosina olennaisena osana bändin settilistaan. Harvemmin livenä kuullut kappaleet saivat kuitenkin selkeästi myös muusikot syttymään eri tavalla, sillä hyvällä sykkeellä esiintynyt Insomnium herätti ensimmäisten levyjensä kappaleet upealla tavalla eloon. Kaikkea tätä tuki myös erinomaisesti toimiva soundipuoli, minkä ansiosta musiikki raikui kotisohvalle liveolosuhteisiin nähden yllättävän selkeänä. Tämän ansiosta myös niistä vähemmän tutuista kappaleista pystyi nauttimaan täysipainoisesti, koska nämä soivat lähes yhtä kirkkaasti kuin albumimuodossa.

”Winter’s Gate Live Stream” oli kaikin puolin erinomaisesti toteutettu elämys. Suurempia teknisiä ongelmia ei ollut, sillä omalla kotikoneellani keikka pätki vain lyhyitä hetkiä kerrallaan silloin tällöin. Häiritseväksi tämä ei muodostunut missään vaiheessa. Myös kuvan- ja äänenlaatu olivat ensiluokkaisia läpi konsertin, minkä ansiosta yhtyeen väkevä esitys pääsi kunnolla oikeuksiinsa. Positiivista palautetta ansaitsee myös lukuisten erilaisten kamerakulmien hyödyntäminen, sillä tämä teki keikasta miellyttävällä tavalla dynaamisen ja välitti sitä oikeaa livefiilistä kotisohvalle asti. Pientä bonustakin oli mukaan mahdutettu, sillä konsertin jälkeen bändi palasi vastaamaan fanien chatin välityksellä esittämiin kysymyksiin. Vaikka reilu puolituntinen rupatteluhetki ei massiivisen viestitulvan takia täysin onnistunutkaan, oli se mukava lisä muuten onnistuneeseen konserttiin.

Kokonaisuutena ”Winter’s Gate Live Stream” oli positiivinen yllätys. Vaikka striimikeikat eivät millään pysty saavuttamaan sitä samaa intensiteettiä kuin paikan päällä nautittuna, vei Insomniumin esitys täysin mennessään. Hyvällä asenteella ja suurella sydämellä soittanut yhtye loi esityksestään konserttielämyksen, joka onnistui synnyttämään niitä samoja fiiliksiä, joita keikoilta on tottunut yleensäkin saamaan. Esityksen mukana tuli nyökkäiltyä huomaamattamaan, ja keikan nostattamat tunnekuohut saivat kylmät väreet juoksemaan pitkin ihoa. Lukemieni chat-kommenttien perusteella myös muu yleisö nautti esityksestä, sillä monessa kohtaa todettiin Insomniumin vedon olleen paras striimikeikka ikinä. Vaikka kyseessä oli ensimmäinen henkilökohtainen kokemukseni tällä saralla, niin tästä on helppo olla samaa mieltä. Insomnium tykitti huikean keikan, jonka myötä kävi selväksi, etteivät striimikonsertit ole vain hyvä korvike varsinaisille livekeikoille, vaan oikein toteutettuna myös loistavaa viihdettä.

Settilista:
1. Winter’s Gate
2. The Gale
3. Mortal Share
4. Drawn to Black
5. Nocturne
6. The Day it All Came Down
7. Daughter of the Moon
8. Bereavement
9. Medeia
10. The Elder

Raportti & kuvankaappaukset: Jesse Kärkkäinen

Kommentoi julkaisua