Instagramin Punkstoo-tili paljastaa punk ja rock -skenen hyväksikäyttötapaukset: keikkoja peruttu vakavien syytösten nojalla, myös suosittu radiojuontaja syytteiden kohteena

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 19.7.2021

Viikonlopun ajan sosiaalisessa mediassa on puhututtanut Punkstoo -nimeä kantava Instagram-tili. Kyseisellä tilillä on jaettu anonyymisti lukuisia kertomuksia punk- ja rock-skenessä tapahtuvasta seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksista ja muusta järkyttävästä toiminnasta. ”Punkstoo” -niminen artikkeli julkaistiin Nälkä-julkaisussa jo vuonna 2018, missä pureuduttiin samoihin ongelmiin.

Lukuisissa eri tapauksissa vilisee monia samoiksi henkilöiksi miellettyjä, mutta varsinaisesti Instagram-tili ei ole paljastanut tekijöiden identiteettejä kokonaan. Sosiaalisessa mediassa ovat kuitenkin skenen aktiivit ja tavalliset kuuntelijat ottaneet tapaukset vakavasti, ja keskustelua on käyty esimerkiksi suositulla Punk In Finland -foorumilla.

”Punkskene ei ole niin turvallinen kuin luulit. SV: seksuaalinen häirintä/ahdistelu, misogynia, henkinen/fyysinen väkivalta, raiskaus”, lukee Instagram-tilin kuvauksessa.

Punkstoo-sivuston kirjoitusten perusteilla ensimmäisen peruutuksen teki Olarin Panimo, joka peruutti erään esiintyjänsä konsertin.

”Olemme saaneet @punkstoo-tililtä tietoomme asioita esiintyjästä, joka oli buukattu Ehdottoman maanalaista -festareille. Artistin esiintyminen on peruttu. Emme tule tekemään nyt tai jatkossa tämän artistin tai hänen projektiensa kanssa yhteistyötä. Tapahtuman järjestäjät eivät hyväksy syrjintää, epätasa-arvoa, seksuaalista häirintää tai tai väkivaltaa yhteistyökumppaneiltaan. Virallinen tiedote asiasta seuraa huomenna. Kiitämme tilin tekijöitä heidän työstään ja haluamme osoittaa tukemme uhreille sekä asianomaisille”, Olarin Panimon tiedottaa sosiaalisessa mediassa.

Tämän lisäksi turkulainen Indie-iltamat ilmoitti tiedottavansa pian lisää peruutuksista.

Skenessä toimivien bändien lisäksi Punkstoo-tilillä on noussut esille muutama tapaus, joiden kirjoittajat viittaavat alalla korkeassa asemassa toimivaan radiojuontajaan.

”Täällä on nyt mainittu tosta radiotoimittajasta, joka käyttää väärin valta-asemaansa Suomen rokkiskenessä mut esittäytyy somessa naisia puolustavana ”hyvänä tyyppinä. Äijä on lähes nelikymppinen mutta naiset jotain parikymppisiä jos sitäkään”, kirjoituksessa kerrotaan.

”Musatoimittajan työsähköpostiin on promottu bändiä radiosoittoon, pian naispuoliselle jäsenelle perässä tulee kaveripyyntöä ja sit seuraamispyyntöä somessa. Sit pyydetään hengaan/treffeille ja jos antaa pakit, niin bändin musan soiminen on loppunut ohjelmassa, vaikka aiemmin hehkuttanut bändejä ja radiossakin kertonut että ’näistä kuullaan vielä mun ohjelmassa’.”

”Hän usein kysyi mua mukaansa saunaan, kutsu mua koko ajan rakkaakseen, kommentoi mun kehoa seksuaalissävytteisesti, halusi alkaa mun artistiprojektin manageriksi ja sain kuulla, että parille muulle nuorelle naiselle lupaillut samaa, mut vaatinut myöhemmin korvauksia työstä mitä ei koskaan edes tehnyt.”

”Kun meillä meni sukset ristiin saaneeni selville hänen systemaattisesta vuosia kestäneestä groomailusta, vei hän meidän välisen keskustelun bändimme sähköpostiin, väitti kertomani olevan paskapuhetta ja syytti minua kaikesta, vaikka hän oli juuri saanut puhuttelun työnantajaltaan valta-aseman väärinkäytöstään”.

https://www.instagram.com/p/CReXfPRt0La/

Samaisesta nimeämättömästä radiotoimittajasta on jaettu Instagram-tilille myös muita kertomuksia:

https://www.instagram.com/p/CRfAYhqtICS/

https://www.instagram.com/p/CReVgbVtVZx/