Intohimona Iron Maiden – Harri Linneran ja Juhana Kolin ”Maidenventures – rautaisen fanituksen polulla” on viihdyttävä kirja fanittamisesta ja sen ilmiöistä
Fanittaminen on ilmiö, jota voi tehdä monella tavalla. Osalle ihmisistä se on jonkin itselleen tärkeän ilmiön tai asian fiilistelyä, osalle se taasen kasvaa valtaviin mittasuhteisiin täyttäen arjen poikkeuksellisen merkittävällä tavalla. Vaan minkälaista porukkaa ovatkaan nämä tosifanit, joiden elämässä fanittaminen elää voimakkaasti ja jotka ovat valmiita panostamaan merkittävästi resursseja rakastamansa asian tukemiseen? Harri Linneran ja Juhana Kolin ”Maidenventures – rautaisen fanituksen polulla” -kirja tarjoaa tähän yhden näkökulman metalliyhtye Iron Maidenin fanittamisen näkökulmasta.
”Maidenventures – rautaisen fanituksen polulla” yhdistelee sujuvasti kasvutarinaa, reissupäiväkirjaa sekä pohdiskelua fanittamisesta ja sen ilmiöistä niin fanien kuin artistien näkökulmasta. Tämän tiimoilta ääneen pääseekin monenlaisen kannattajan lisäksi liuta tunnettuja artisteja, jotka kertovat kokemuksensa niin omasta fanituksestaan kuin myös siitä, miltä tuntuu olla ihailijoiden huomion kohteena. Näkemyksiään aiheesta pääsevät jakamaan muun muassa Mr. Lordi, Timo Kotipelto, Anton Kabanen sekä Paul Di’Anno.
Kaiken yhteen nitovana kehyksenä on päähenkilönä toimivan Juhana Kolin kasvutarina faniuden pyörteisiin, jota seurataan ja perataan aivan lapsuusvuosista nykypäivään saakka. Lisäksi koko kirjan ajan äänessä ovat myös muut faniporukan jäsenet, jotka tuovat kerrontaan reilusti lisäsävyä. Runsaasti valokuvia sisältävä, lähes 450-sivuinen kirja on tuhti ja rakkaudella rakennettu opus. Käsittelyyn pääsevät niin faniporukan mielenmaisema sekä sen jäsenten persoonallisuudet, näiden ensimmäiset päräyttävät Iron Maiden -kokemukset sekä ilmiöt, joiden seurauksena oman suosikkiyhtyeen perässä reissataan ympäri maailmaa. Kerronta on letkeää ja persoonallista, kokemuksia ja ajatuksia käydään lävitse rehellisesti ja poikkeuksellisen avoimesti – siitä huolimatta, etteivät kaikki tapahtumat ole yksinomaan positiivisia. Tämän myötä teos tuntuu aidosti henkilökohtaiselta ja toisaalta lisää sen uskottavuutta. Fanituksen taustalla olevat ilmiöt jäisivät epäselviksi, jos niitä ei purettaisi auki näinkin syvällisesti.
Mikä sitten ajaa ihmisen kulkemaan saman yhtyeen perässä seuraamassa samoja keikkoja kiertueesta toiseen? Myös tähän kysymykseen tarjotaan vastaus. Monelle samojen keikkojen ja settilistojen kokeminen saattaa tuntua ajatuksena omituiselta ja tarpeettomalta, mutta kirjassa asiaa pohdiskellaan onnistuneella tavalla. Esimerkki livemusiikin rinnastamisesta levymuotoiseen musiikkidiggailuun osuu erityisesti kohteeseensa. Eihän levyäkään heitetä roskiin kertakuuntelun jälkeen, vaan kappaleita kuunnellaan uudestaan ja uudestaan – ja parhaimmillaan jo tutuista kappaleista voi löytyä jotain uutta, jota ei ole aiemmin tullut havainneeksi. Samalla tavalla livekonsertit tarjoavat erilaisia nyansseja, joita seurata illasta toiseen. Esimerkiksi pelimannien soittokunto, yleisön reaktiot, tiettyjen kaavojen toistuminen tai niissä tapahtuvat poikkeamat näyttäytyvät täysin uudessa valossa bändin mukana kulkiessa. Eivätkä kiertueet tarjoa vain loistavaa musiikkia, vaan ne ovat paljon muutakin: laatuaikaa itselleen tärkeän asian äärellä, yhdessäoloa muiden hengenheimolaisten kanssa, tutustumista uusiin ja vieraisiin kulttuureihin, reissaamiseen liittyvää jännitystä sekä mahdollisuus tavata uusia ihmisiä. Fanitus ja konsertit ovat kokonaisvaltainen kokemus, jotka tarjoavat yhtä paljon niin keikoilla kuin niiden ulkopuolellakin.
”Maidenventures – rautaisen fanituksen polulla” kuitenkin kompastelee tietyillä osa-alueilla. Tuhti opus tarjoaa paljon mielenkiintoista sisältöä, mutta tiettyjen asioiden painotusta olisi voinut miettiä hieman lisää. Erityisesti reissukuvaukset käyttävät turhan paljon palstatilaa alkoholinhuuruisten kommellusten kuvaamiseen, kun selkeästi kiinnostavampaa antia ovat matkakohteiden historia, yleinen fanikulttuuri sekä muu faktapohjainen kuvailu kokemuksista. Esimerkiksi Japanin ja Yhdysvaltojen matkoissa on paljon kiinnostavaa tietoa maiden kulttuurista, joka tarjoaa hyvää näkökulmaa paikalliseen elämänmenoon vahvistaen kirjan painoarvoa myös tietoteoksena. Huumorivinkkelistä humalasekoilut ja näihin liittyvä äijämeininki tarjoavat muutamat hyvät naurut ja huvitukset, mutta tätä osa-aluetta on mukana yksinkertaisesti liikaa.
Pientä hienosäätöä olisi kaivannut myös teoksen jäsentely. Reissujen aikajanat olisi voinut laittaa lisätiedoksi esimerkiksi pääotsikoiden alle, sillä nyt on hankala hahmottaa, minkä mittaisia reissut ovat, kuinka pitkiä aikoja näiden välillä on ja mihin maailmanaikaan ne sijoittuvat. Lisäksi kirjan rytmitys herättää erityisesti artistihaastatteluiden muodossa kysymyksiä. Nämä on sijoitettu omituisesti keskelle kirjaa täysin omaksi osiokseen, joka katkaisee muuten loogisesti ja kronologisesti etenevää kerrontaa. Haastattelujen sijoituspaikkaa olisi voinut miettiä tarkemmin tai näitä olisi voinut ripotella lyhyempinä lukuina pitkin kirjaa, jonka myötä kerronta ei katkeaisi aivan niin selkeästi kuin nyt tehdyssä ratkaisussa.
”Maidenventures – rautaisen fanituksen polulla” ei ole täydellinen teos, mutta lopulta edellä mainittujen ongelmien painoarvo jää suhteellisen pieneksi. Tarjolla on sen verran raivokkaan rehellinen, viihdyttävästi kirjoitettu ja kaikin puolin sympaattinen kokonaisuus, että teoksen äärellä viihtyy vähäisistä rasitteista huolimatta mainiosti. Kirjan arvoa lisää myös se, että siihen voivat tarttua monenlaiset lukijat. Luonnollisesti Iron Maiden -fanit saavat kirjasta eniten irti kiertueiden kulisseihin tapahtuvien kurkistusten myötä, mutta tarjolla on viihdyttävää sisältöä yleisesti reissaamisesta kiinnostuneille sekä napakkaa asiaa fanittamisesta ja sen ilmiöistä. Jos edellä mainitut asiat saavat kiinnostuskäyrät nousemaan, on ”Maidenventures – rautaisen fanituksen polulla” pakollista luettavaa.