Intronaut – Valley Of Smoke

Tällä kertaa käsittelyssä yhdysvaltalaisen post-metal yhtye Intronautin kolmas albumi ”Valley Of Smoke”. Yhtye on perustettu jo vuonna 2004 ja jäsenet ovat aiemmin tuttuja bändeistä kuten Uphill Battle, Anubis Rising ja Mouth Of A Architect.

Tarkemmin kun lähtee purkamaan ”Valley Of Smokea” niin vaikutteita löytyy mm. progesta, sludgesta, death metallista ja jopa jazzista. Ensikuuntelun jälkeen olo on kuin Opeth/Mastodon ja Isis/Neurosis olisi lyöty samalle levylle, siinä sivussa herrat ovat jakanut osuutensa keskenään sulassa sovussa, tämä kuvaelma kertoo kokonaisuudesta paljon niin hyvässä kun pahassakin.

Intronaut pistää kuulijan koville sillä tämän albumin kuuntelu on haastavaa ja vaatii paljon keskittymistä. Millään tavalla kivuliasta kuuntelu ei kuitenkaan ole, yksittäisistä hetkistä saa helposti otteen mutta kokonaisuuden sisäistäminen ottaa aikansa. Erityisiksi kohokohdiksi nousee mm. levyn keskivaiheilla olevat ”Miasma” sekä ”Core Relations” jotka suorastaan tihkuvat Opethmaista progeilua ja Isismäistä tunnelmointi sludgea, ei olisi heti uskonut että näiden äärirajojen yhdistelmä toimii näinkin hyvin. Paketin heikoin hetki löytyy loppuvaiheilla olevalta nimikkoraidalta ”Valley Of Smoke”, 8 minuuttinen instrumentaali pläjäys proge metallia ja jazzia. Tämä menee allekirjoittaneelle jo hieman yli ja laskee kokonaispisteitä sekä kuuntelukokemusta rankasti, seuraavilla kuunteluilla huomaakin aina hyppäävänsä helposti ko. raidan yli.

Intronaut löytää helposti paikkansa levyhyllystä edellämainittujen yhtyeiden vierestä, asenne on kohallaan soittotaidot hipoo täydellisyyttä. Hatun noston ansaitsevat Joe Lesterin bassokuviot ja soundit sekä 70-luvun progeiluun kallistuvat musisoinnit jotka jäävät varmasti monen kuulijan mieleen. Mutta bändi jää helposti vain alan harrastajien haaviin, sillä aina on helpompi löytää näiden genrejen suuremmat nykypäivän sankarit kuten Mastodon tai Neurosis.

8/10

Kappalelista:

1. Elegy
2. Above
3. Miasma
4. Sunderance
5. Core Relations
6. Below
7. Valley Of Smoke
8. Past Tense

http://www.myspace.com/intronaut

Kirjoittanut: Tommi Hämäläinen

Kommentoi julkaisua