Irlantilaissolistista irtoaa edelleen ytyä – arviossa Robin McAuleyn ”Alive”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 19.3.2023

Robin McAuleyn ääni on resonoinut rockin maailmassa jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Muun muassa Grand Prixin, Far Corporationin, Survivorin ja Michael Schenker Groupin rivistöissä laulanut irlantilaissolisti on laulanut kaikkiaan 15 studioalbumilla mukaan lukien kolme omaa sooloalbumia. Suurelle kuulijakunnalle McAuley on ehkä tutuin Survivorin ja Michael Schenker Groupin rivistöistä, mutta tuoreen ”Alive”-albumin perusteella irlantilaislaulajan äänestä löytyy edelleen särmää, joka herättää kiinnostusta.

Kuten sooloalbumikonseptista voi päätellä, rakentuu ”Alive” pitkälti McAuleyn äänen ympärille. Irlantilaissolistin ääni saa jokaisella kappaleella tuekseen melodisen ja melankolisen äänimaiseman, jota vasten hänen vahva äänensä herää eloon. Tunnelatausta lisäävät entisestään lyriikat, jotka – yllättävää kyllä – ovat paikoin hyvinkin syvällisiä. Sanoituksista kumpuava tunnelataus on väkevä, ja se kietoutuu pitkäsoiton nimen mukaisesti elossa olemisen ympärille.

Ei olekaan ihme, että useammalla kappaleella peräänkuulutetaan vahvana pysymistä ja itseensä luottamista. ”Can’t Go On”, ”When The Time Has Come” ja ”Stronger Than Before” ovat itseluottamuksen valamisesta kelpo esimerkkejä, kun puolestaan ”Feel Like Hell” käsittelee epäterveestä parisuhteesta irtautumista, ja ”My Only Son” erottuu erikoisen tarinansa puolesta. Eikä siinä ole vielä kaikki, niin kuin ostoskanavien mainoksissa on tapana sanoa. Pitkäsoitto kuljettaa kuulijan jopa hengellisten pohdiskelujen äärelle ”Aliven”, ”Bless Me Fatherin” ja ”The Endless Milen” myötä. Erityisesti ”Bless Me Father” -teoksella mennään niin sanotusti syvään päätyyn, kun lyriikoissa puidaan uskoa ja siinä horjumista.

Robin McAuleyn ”Alive” on paljon syvällisempi kuin äkkiseltään saattaa olettaa. Se on mukava yllätys, sillä McAuleyn kanssamuusikoiden kanssa albumista olisi voinut tehdä leppoisasti rokkaavan kokonaisuuden, mikä olisi taatusti riittänyt useimmille kuuntelijoille. Albumin eteen on onneksi kuitenkin vuodatettu vaivaa ja tuntemuksia, sillä sen turvin ”Alive” onnistuu herättämään mielenkiintoa. Kun sanoituksissa on syvyyttä ja kappaleissa vahvat tunnelmat, on pitkäsoitosta muotoutunut jouhevasti etenevä kokonaisuus. Albumista olisi voinut hieman tiivistämällä saada aikaan intensiivisemmän, mutta nykyisessäkin muodossaan ”Alive” on hyvä kokonaisuus.

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/RobinMcAuleyRock

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen