Iron Maiden teki kaikkensa estääkseen ”Senjutsu”-albumin vuotamisen: ”Me kaikki vannoimme ehdottoman vaitiolovelvollisuuden”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 8.9.2021
Photo credit: JOHN McMURTRIE

Heavy metal -legenda Iron Maiden julkaisi juuri kauan odotetun uuden albuminsa ”Senjutsun”. Tämän mittaluokan albumeita yritetään aina varjella viimeiseen asti ennenaikaiselta vuotamiselta nettiin, mutta tehtävä tuntuu näinä päivinä lähes mahdottomalta.

Nyt yhtyeen rumpali Nicko McBrain kertoo tuoreessa WGRD 97.9 -radiokanavan haastattelussa, että yhtye vannoutui täydelliseen vaitiolovelvollisuuteen albumia koskien. Levy valmistui jo vuonna 2019, mutta bändin jäsenet itse saivat siitä kopion vasta hieman ennen julkaisua.

”Periaatteessa Steve [Harris, bändin basisti] sai ainoan kopion valmiista albumista, jonka hän latasi tietokoneelleen. Siinä se oli. Kenellekään muulle ei lähetetty kopioita. Ei ollut ennakkomediaa – tietenkään ei ollut ennakkokuuntelua millekään levy-yhtiölle ympäri maailmaa. Kaikki pidettiin siis salassa. Sain oman digitaalisen lataukseni Steveltä kolme ja puoli kuukautta sitten. Vain bändillä – jokaisella bändin jäsenellä – oli siitä kopio. Bruce [Dickinson, laulaja] sai kopion aiemmin tänä vuonna, ilmeisesti kun Steve meni Englantiin ennen kuin COVID todella paheni. Brucella oli kopio siitä tietokoneellaan. Me kaikki vannoimme ehdottoman vaitiolovelvollisuuden. Emme voineet edes kertoa siitä ystävillemme, kuten: ’Meillä on uusi albumi. Se on valmis. Ja tämä on sen nimi’ ja muuta sellaista. Meidän oli siis pidettävä se salassa. Ja mielestäni onnistuimme siinä pirun hyvin.”

Bruce Dickinsonin mukaan albumi lukittiin holviin kahdeksi vuodeksi odottamaan julkaisuaan.