God Disease

Isänmaan Toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 11

Kirjoittanut J.Anttolainen - 21.10.2017

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan käyttää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. NightwishHIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

God Disease

God Disease

Helsinkiläinen old school -death metallia soittava God Disease syntyi vastauksena kahden puusepän ahdistukseen. Vuonna 2010 Henry Randström ja Ilkka Laaksonen opiskelivat samalla luokalla Vallilan ammattikoulussa puusepän ammattiin. Epätoivo omasta tulevaisuudesta upposi samaa tahtia Suomen talouden kanssa, ja molempien mielestä omalle hyvin-/pahoinvoinnille tulisi tehdä jotain konkreettista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Melkoisen tuskien taipaleen jälkeen kaksikko on saanut kasattua bändin ajatuksensa ympärille. Kivistä taivalta kuvaavaa on, että God Diseasella on ollut historiansa aika yhteensä 11 eri kitaristia.

Aikalaiskronikoihin on merkitty 2012 lopulle tai 2013 alkuun God Diseasen ensimmäinen demo, ”Crawling Out Of The Coffin”, jossa bändin omien sanojen mukaan ”Ei oo mitään järkeä ja ehkä yks hyvä riffi ja konerummut. Kaveri teki paintilla kannet. Eli innolla, ei niinkään taidolla tai järjellä.”

Piakkoin demon julkaisun jälkeen remmiin astui bändin nykyinen rumpali, Mika Elola. Mika on myös God Diseasen kolmas rumpali, ja Ilkan ja Henryn jälkeen pitkäaikaisin jäsen bändissä.
2012 lopulla, edellisen kitaristin jouduttua suljetulle osastolle, mukaan tuli kitaristi Matias Autio. Matiaksen merkitys bändille oli suuri, sillä viimeinkin bändissä oli joku, joka tiesi kuinka bändihommat oikeasti hoidetaan. Tällä kokoonpanolla God Disease soitti ensimmäinen keikkansa 2013, jota seurasi ensimmäinen varsinainen julkaisu, Cycle Of Horror Productionsin tuottama EP nimeltään ”Abyss Cathedral”. EP julkaistiin alkuvuodesta 2014. Kuitenkin jo studioreissua seuraavana päivänä kitaristi Lassi Salminen sai potkut bändistä välien kiristyttyä liikaa. God Disease jatkoi seuraavan vuoden nelihenkisenä. Uutta materiaalia kuitenkin syntyi, ja bändi suuntasi jälleen studioon, jossa nauhoitettiin South From Here Recordsin kautta ”Doom Howler” -niminen EP. Julkaisu venyi noin vuoden verran, sillä Matias oli ehtinyt liittyä Barathrumiin, ja soitti muutenkin noin 20:ssä eri projektissa. Myöhemmin mukaan tuli toinen kitaristi Antti Kontoniemi. Antti ehti soittaa muutaman keikan God Diseasen riveissä, jennen kuin poistui kuvioista. Ennen Antin poistumista Matias oli poistunut bändin riveistä. Kaikenkarvaisia kitarasankareita kävi kokeilemassa bändissä soittamista, ja Matias liittyi taas hetkeksi bändiin vain poistuakseen uudestaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
God Disease

2015 lopulla kitaristien kiertokulku bändin treenikämpällä päättyi, kun nykyiset kitaristit Ville Yrttiaho ja Jesse Könönen löysivät tiensä God Diseaseen. Tällä porukalla bändi teki ensimmäiset ulkomaankeikkansa kesällä 2016 Romaniassa, Serbiassa ja Kroatiassa. Keikkoja seurasi ”Rebirth Of Horror” -niminen omakustanne EP. ”Rebirth Of Horror” keräsikin bändille mukavasti kunniaa UG-skenessä ympäri maailmaa, ja se poiki myös maailmanlaajuisen levytyssopimuksen. Tällä hetkellä God Disease valmistelee debyyttialbumiaan, jonka julkaisee saksalainen FDA Records. Levyn julkaisun jälkeen on tarkoitus aloittaa laaja keikkailu kotimaassa ja suunnata taas ulkomaillekin.

Vaikutteina voidaan mainita vanha britti-death/doom, kuten My Dying Bride, Paradise Lost ja Anathema. Kotimaisista Rippikoulu ja ehkäpä Hooded Menace saattavat kuulua God Diseasen soundissa. Inspiraationa toimivat kirjallisuus, pääasiassa H.P. Lovecraftin tuotanto, sekä elokuvat/tv-sarjat kuten Penny Dreadful.

God Disease on ennenkaikkea eskapismia. Kovaa, raakaa ja sielua rusentavaa kuolemalta tuoksuvaa pakoa todellisuudesta. Painajaismaista, pimeyden keskeltä päälle vyöryvää ja mukanaan tuonpuoleiseen repivää pakoa todellisuudesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

God Disease:
Ilkka Laaksonen – Vokaalit
Henry Randström – Basso
Mika Elola – Rummut
Ville Yrttiaho – Kitara
Jesse Könönen – Kitara

Julkaisut:
Abyss Cathedral (EP, 2014)
Doom Howler (EP, 2015
Rebirth Of Horror (EP, 2016)

Tulevat keikat:
20.10. Tallinna, Viro, Rockclub Tapper – God Disease, Luctus, Deathkin, Form
21.10 Turku, TVO – God Disease, Northern Incarnation, Cryogenocide, Daemonarchia
1.11 Helsinki, Lepakkkomies – God Disease, Krypts, Spectral Voice, Blood Incantation

Bandcamp
Facebook

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat