Isänmaan Toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 12

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan käyttää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. NightwishHIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä

External

External-nimisen yhtyeen taival alkoi hyvin vähäeleisesti Parkanossa syksyllä 2014. Koulukaverukset Aleksi Haukkaluoma ja Henri Kymäläinen päättivät alkaa soittaa yhdessä. Lost Societyn kovan nosteen ja hyvän meiningin innoittamana moderni thrash metal tuntui omalta suunnalta.

Pian porukkaan liittyi Rasmus Ruuttila, joka tarttui bassoon Aleksin ja Henrin hoitaessa kitaraosastoa. Porukassa pyörähti myös muutama rumpalikokelas, mutta sopivaa ei näyttänyt aluksi löytyvän. Rasmus kävi Tampereella lukiota, jossa hän sattumalta tutustui rumpali Julius Lehtoseen. Julius liittyi Externaliin keväällä 2015, ja siitä asti bändi on toiminut aktiivisesti pitkälti Juliuksen intohimoisten visioiden viitoittamalla tiellä. Rumpalin löydyttyä External alkoi työstää ensimmäistä demoaan.

Bändin ensimmäiselle demolle otettiin neljä vanhaa kappaletta, jotka bändi äänitti itse omalla treenikämpällään. Tyylillisesti musiikki oli esikuvilleen uskollisesti selkeän thrash-vaikutteista, mutta kappaleissa oli kuitenkin jo omaperäinen soundi ja svengi. Vaikkei demo ehkä musiikillisesti ollut vallankumouksellisen mahtava, oli se silti oiva lähtöpiste Externalin soundin kehitykselle.

External on ollut uransa alusta asti ahkera keikkailemaan. Myös bändikilpailut ovat tulleet tutuiksi, ja niissä yhtye onkin menestynyt suhteellisen hyvin. Suurin tähänastinen triumfi tuli, kun External voitti vuonna 2015 Seinäjoen
Rytmikorjaamolla järjestetyn bändikilpailun. Palkinnoksi bändi sai kaksi ilmaista studiopäivää, jotka johtivat bändin toisen demon nauhoituksiin loppuvuodesta 2015. Bändin toinen demo ”Dysphoria” oli tyylillisesti vieläkin
vahvan thrash-vaikutteista, mutta kehitystä tapahtui niin sävellysten laadun, soittamisen kuin soundienkin suhteen. ”Dysphorian” kakkosraita, ”Dawn of Extinction” jäi yhtyeen pitkäaikaiseksi livesuosikiksi.

Bändikisojen ja keikkailun lomassa External tuli valituksi Tampere Rock Academy -bändiohjelmaan. Ohjelma alkoi vuoden 2016 alusta, ja sen oli määrä tarjota esimerkiksi valmennusta musiikkialan ammattilaisilta, studioaikaa ja musiikkivideon tekemistä. Tampere Rock Academy ei vaikuttanutkaan bändin kannalta toimivan niin kuin oli annettu ymmärtää. Hanke saatettiinkin lopulta kesken kaiken lepoon, mutta Externalin toiminnalle saatiin kuitenkin järjestetyksi tarvittava rahoitus.

Externalin ensimmäiseksi singleksi valikoitui napakka ”The Four Walls of Hell”. Myös Mikko von Hertzen vaikutti osaltaan lopputulokseen, sillä hän esitti muutamia kehitysideoita Rock Academy -sessioissa. ”The Four Walls of Hell” äänitettiin loppuvuodesta 2016 Tampereen Fantom Studiolla ja julkaistiin alkuvuodesta 2017. Suhteellisen pian “The Four Walls of Hell” -singlen julkaisemisen jälkeen bändi aloittikin entistä huolellisemman esituotannon seuraavaa singleä varten. Singleksi valikoitui “Slave of One’s Own Creation” -niminen kappale. Kappaleen rakenteesta haluttiin mielenkiintoinen, joten bändi päätti kokeilla jotain tavallisesta tiukasta thrash-paahdosta poikkeavaa – kosketinsoittimia. Kokeilu toimi, ja ”Slave of One’s Own Creation” -single äänitettiin kesällä 2017. Kappaleelle kuvattiin myös video. Rumpujen äänityksestä sekä kappaleen masteroinnista vastasi Heikki Malmberg, kielisoittimien ja laulujen äänityksestä ja tuotannosta vastasi JC Halttunen ja miksauksesta Janne Korpela. Videon kuvauksesta ja editoinnista vastasi Johannes Latva.

Externalin kesä 2017 kului pitkälti uuden singlen ja musiikkivideon julkaisua valmistellessa. Kaiken tohinan keskellä horisonttiin ilmestyi myös arveluttavia myrskypilviä, kun basisti Rasmus päätti jättää bändin aikataulullisista syistä. External juhlisti 2.9. “Slave of One’s Own Creation” -videonsa julkaisua Parkanossa soittamalla yksityisen juhlakeikan. Tilaisuus toimi myös läksiäisinä Rasmukselle, joka soitti viimeisen keikkansa yhtyeen riveissä. Rasmuksen tilalle External löysi erään musiikkilehden toimittajan Samuel Järvisen, intohimoisen musiikin harrastajan ja taitavan basistin.

External puskee eteenpäin suurin harppauksin ja kovalla intensiteetillä. Nuoren metallibändin pyrkimyksenä onkin venyttää jatkuvasti musiikillisia rajojaan tehden mahdollisimman erilaisia biisejä. Jatkuva kehitys sävellys sävellykseltä ja keikka keikalta, kuitenkin laittaen musiikkinsa kaiken edelle, petaavat ahkeralle bändille hyvää tulevaisuutta. Tiukat riffit ja hyvä meininki petaavat ahkeralle bändille hyvää tulevaisuutta.

External seuraavan kerran keikalla Tampereen Amadeuksessa 8.11.2017

External
Aleksi Haukkaluoma – Kitara & vokaalit
HenriKymäläinen – Kitara
Samuel Järvinen – Basso
Julius Lehtonen – Rummut

Julkaisut
”Dysphoria” (demo, 2015)
“The Four Walls of Hell” (single, 2017)
”Slave of One’s Own Creation* (single, 2017)

Facebook
YouTube
Mikseri.net

Kommentoi julkaisua