Isänmaan Toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 13

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan käyttää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. NightwishHIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Mournful Lines

Oululainen, melodista ja melankolista goottimetallia soittava Mournful Lines sai alkunsa vuoden 2012 lopulla. Bändin syntyyn voidaan pitää syynä kitaristi-laulaja Markus Jussilan pitkäaikaista sooloprojektia nimeltä Fallen. Markus halusi luoda jotain uutta ja kiinnostavaa, sillä Fallen tuntui toistavan samaa kaavaa sen kuuluisan ”jonkin” jäädessä aina puuttumaan. Markus sai idean bändistä, joka tekee melodista, melakolista ja ennen kaikkea tunnelmallista musiikkia suurimman esikuvansa HIMin jalanjäljissä, mutta hieman jalostettuna. Fallen nimi sai jäädä unholaan vaihtuakseen muotoon Mournful Lines. Idea nimeen syntyi lyriikoiden kautta. Lyriikoiden, jotka kaikessa synkkyydessään ovat samalla kauniita ja puhuttelevia mutta mikä tärkeintä, suoraan oikeasta elämästä ja tapahtumista ammennettuja. Markuksen sävellettyä seitsemän uutta kappaletta ensimmäistä julkaisua varten, hän kuunteli biisit läpi ja mielessä kytenyt ajatus projektin perustamisesta ihan oikeaksi yhtyeeksi roihahti liekkeihin.

Ensimmäinen kokoonpano muodostui nopeasti ja tammikuussa 2013 yhtye oli jo treenamassa. Mournful Linesiin kuuluivat Markuksen lisäksi Jonne Fofonoff (leadkitara, taustalaulu), Kimmo Ritapuu (rummut), Jarmo Pyörälä (basso) ja Kimmo Taskinen (kosketinsoittimet). Ensimmäisenä naislaulajana mukaan liittyi Mira Halinen, joka teki bändin kanssa yhden keikan 2.2.2013, samoin kuin Kimmo Taskinen. Tämän alkuperäisen kokoonpanon jälkeen yhtyeen taipaleella on ollut jonkin verran miehistönvaihdoksia bändin etsiessä omaa soundiaan ja tyyliään.

Naislaulaja jäi kokonaan pois pariksi vuodeksi, sillä alkuvaiheessa bändin musiikki oli sellaista, ettei se yksinkertaisesti konseptiin sopinut muutoin kuin koristeeksi. Markus hoiti yksin laulajan roolin vuosina 2013-2015. Markus laulajanaan Mournful Lines julkaisi kaksi demoa: yhden EP:n ja myös debyyttialbuminsa nimeltä ”Beneath Lies The Sorrow” ennen Minna Niemelän liittymistä yhtyeeseen. Vasta kesällä 2015 Minnan liityttyä laulajaksi, oli selkeää millaista bändin musiikki tulisi jatkossa olemaan.

Minnan vahva karisma, persoonallinen soundi sekä tausta poplaulajana vaikuttivat ratkaisevasti bändin nykysoundiin ja bändi löysi tekemiseen punaisen lankansa. Vuonna 2015 syntyi ensimmäinen Minnan kanssa tehty julkaisu nimeltään ”I’m Bleeding”. Se esitteli yhtyeen entistä melankolisemman ja samalla myös nykyistä soundia läheltä hipovan puolen.

Mournful Lines / Kuva: Veera Alatalo

Julkaisutahti bändin alkuvuosina oli nopeaa, johtuen Markuksen soolourasta ja valmiiksi kirjoitetuista kappaleista. Sovitukset biiseihin tehtiin koko bändin voimin. Myös julkaiseminen omakustanteena antoi vapauden tehdä musiikkia omalla tahdilla ja omalla tyylillä. Minnan poistuessa yhtyeestä kesällä 2017, juuri ennen uuden ”Broken Melody” kappaleen julkaisua, pojat päättivät kuitenkin jatkaa yhdessä ja Minnan tilalle alettiin etsiä uutta laulajaa. Pitkän etsinnän jälkeen uudeksi laulajaksi valikoitui Emma Kunelius.

Mournful Lines tunnetaan hyvänä keikkabändinä, ja onkin vakuuttanut yleisöä ympäri Suomen. Tähän mennessä suurimman keikkansa bändi soitti Seinäjoen Rytmikorjaamolla syksyllä 2016. Yhtyeen jäsenet järjestävät myös itse keikkatapahtumia vasta perustamansa yhdistyksen ML Sounds Ry:n kautta. Yhdistyksen kautta onkin ensi vuonna tulossa Toinen ToistaHevillä Hyvinvointia -niminen tapahtuma, josta kaavaillaan todella suurta yleisötapahtumaa Oulussa. Tapahtuma sai alkunsa Finnish Heavy Metal Fansin aloittamasta kampanjasta nettikiusaamista vastaan.

Mournful Linesin julkaisut ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Mukana on kevyempää rockmusiikkia, melankolista metallia ja tarkkakorvaisimmat saattavat kuulla vivahteita popmusiikistakin. Myös kahden laulajan saumaton yhteistyö tuo oman mausteensa keitokseen. Bändi ei kuitenkaan pyri keksimään pyörää uudelleen vaan toimintaa ohjaa hyväksi havaittu kaava: sekoitetaan eri genrejä ja tyylejä, mutta säilytetään oma soundi. Yhtyeen varsinaista genreä onkin tämän vuoksi todella vaikeaa määritellä ja se lieneekin Mournful Linesin vahvuus.

Tarinat, jotka pyörivät mm. itsemurhan, pettämisen, perheväkivallan, masennuksen ja rakkauden ympärillä kerrotaan vahvalla tunteella ihmiseltä ihmiselle. Synkkiä aiheita ja tummanpuhuvaa musiikkia, ”Pohjoista melankoliaa suurella sydämellä” kuten Mournful Lines asian itse ilmaisee.

Mournful Lines
Markus Jussila – Kitara & vokaalit
Emma Kunelius – Vokaalit
Matti Halonen – Kosketinsoittimet
Heikki Ilvesviita – Basso
Kimmo Ritapuu – Rummut
Juha Tervo – Leadkitara

Julkaisut
”My Sweet Serpentine” (demo, 2013)
”Failures” (demo, 2014)
”Seas of Gold” (EP, 2014)
”Beneath Lies The Sorrow (debyyttialbumi, 2015)
”I’m Bleeding” (digisingle, 2015)
”Heartstrings” (EP, 2016)
”The Game” (digisingle, 2017)
”Broken Melody” (digisingle, 2017)

Tulevat keikat
25.11.2017 / Ravintola Yki, Ylikiiminki
12.01.2018 / Hotelli Pihkuri, Viitasaari
03.02.2018 / Ravintola Iisakki, Ii

Mournful Linesin Facebook-sivut
Mournful Lines Spotifyssa
Mourful Lines Bandcampissa

Kommentoi julkaisua