Isänmaan toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 27

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom jaAmorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Judas Avenger / Kuva: Sami Pulkkinen

Tällä viikolla tutustumme bändiin nimeltä Judas Avenger. Bändi perustettiin Porissa alkuvuodesta 2015, muodostuen kahden coverbändin myötävaikutuksesta. Manowarin biisejä soittaneen Dark Avengerin ja Judas Priestin biisejä soittaneen Judas Rising -nimisen orkesterin jäsenet löivät soittokamat samalle treenikselle ja alkoivat tehdä omaa musiikkia. Ideana ja tarkoituksena oli luoda ammattitason heavybändi sekä saattaa bändin toiminta sen mukaiselle tasolle. Vaan kuinkas sitten kävikään? Nykyään Vaasassa vaikuttava ja uutta vahvaa nousua tekevä bändi on luonut nahkansa ja valmiina valloitukseen. Haastattelimme Judas Avengerin nokkamiestä ja laulajaa Pekka Montinia, joka kertoi tarkemmin bändinsä vaiheista, musiikista ja ensimmäisten vuosien kasvukivuista.

”Mielelläni kertoisin myös yhtyeen alkutarinan olleen tuhkimotarina, mutta se on kaukana siitä. Paska on lentänyt ja kunnolla. Ihan hirveä farssi.”

”Kaksi kaappijuoppoa, pahasti masentunut basisti ja ylityöllistetty kitaristi pitivät siitä huolen.
Studiossa hommat takkusi kunnolla ja keikat meni ”rimaa hipoen”. Joskus maaliin, joskus sinne päin, jos asiaa ajattelee ammattitermeissä.”

”2017 alussa sain tarpeekseni, nakkasin pelleilijät pois ja olin itsekäs, koska bändi olisi kuollut muuten heikkojen mukana. Tämän jälkeen onkin mennyt ihan saatanan hyvin ja tästä vuodesta (2018) tuleekin yhtyeen paras vuosi so far. Eli siis jos kysytään mitään bändin liittyen Judas Avengerin alkuvaiheisiin, ovat vastaukset yleensä olleet aika negatiivisia, koska sellaista pelleilyä se tuon ensimmäisen elämänkoulu-kokoonpanon kanssa oli. Minut jätettiin n.85% koko touhun vetovastuussa aivan yksin ja kun oli ongelmia, minä sain siivota sotkut.”


Bändi keikkaili ja teki musiikkia. Pakka alkoi kuitenkin vähitellen hajoilla.

”Hommat kusi lahjakkaasti osan jäsenten ongelmallisuuteen, osaamattomuuteen sekä laiskuuteen. Bändin perustajana ja johtajana minulle jäi ns.”likapyykin” pesu sekä kokoonpanon uusiminen asteittain ja pala palalta. Prosessi oli äärimmäisen pitkä ja tuskallinen. Minut jätettiin oikeastaan asioiden vetovastuussa aivan yksin. Seurasi paljon draamaa, vihanpitoa sekä riitoja. Bändi taisteli eloonjäämisestään vuodet 2015-2016, vaikka julkaisuja julkaistiinkin — osittain tuuraajakokoonpanoilla tosin. Hommien ylläpito alkoi jo käydä itselleni työstä.”

Tähän asti bändi on julkaissut nimikko-EP:n sekä muutamia singlejä. Esikoislevynsä ”JA” myötä myös laulukieli vaihtui kotimaiseksi ja uudella levyllä annetaan patoutumien purkautua.

”Bändin kaikki julkaisut ovat omakustanteita. Meille on tarjottu julkaisusopimuksia, mutta olen kokenut ne bãndin vastuunkantajana meille niin surkeiksi, että olen lopulta kokenut pystyväni hoitamaan markkinoinnin itse paremmin. Paskalla diilillä bändi ei tee yhtään mitään ja nykyään omaehtoisuus bãnditoiminnassa alkaakin olemaan enemmän nyrkkisääntö kuin poikkeus. Miksi? Koska bisnes on kuollut ja raha, mikä alalla nykyään liikkuu, on valtaosalle vain pennejä. Meille paras asia on olla mahdollisimman pitkään mahdollisimman omaehtoinen. Meistä tuskin koskaan tulee kaupallinen ”spinefarm bändi”, vaan menemme enemmänkin Manowar-linjalla toiminnan yleisen linjauksen suhteen. Hyvälle keikkabuukkaajalle tosin olisi tarvetta.”

Kuva: Sami Pulkkinen

”Oli suuri työ saada levytykset fiksun kuuloiseksi. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että toiset hoiti toisten hommat, koska kaikki eivät suoriutuneet tontistaan. Milloin elämän, ja milloin viinan takia. Itkupotkuraivaria seurasi ja minä aina rätin kanssa siivoamassa sotkuja. Ihan helvetin kamalaa. 2016 mentiinkin jo koko vuosi osittain tuuraajakokoonpanoilla, milloin konservatorion all stars -ryhmällä ja milloin milläkin. Homma oli tekoelvytystä ja ajan ostamista. Tiesin, että hommat ei eläisi kauaa sillä tavoin. Kynttilä palaisi loppuun.”

”Yhteistä selkärankaa touhuissa ei ollut ja kuinka voisikaan olla, jos touhussa on mukana epätasapainoista porukkaa, joiden henkilökohtaisiin ongelmiin tarvittaisiin terapeutin apua.”

”Mulla meni henkilökohtaisesti vuosien 2015-2016 iso aika siihen, että sain pidettyä hommat kasassa ja samalla myös noususuhteessa. Bändiin on mennyt rahaa ja aikaa enemmän kuin laki sallii. Paljon on saanut kikkailla ja sitäkin enemmän kärsiä toisten mokailuista. Kärsiminen silti kannatti, koska nyt mennään hyviä vuosia eteenpäin. Ryhmä on kova ja uskollinen. Tiukka paketti. Ollut jo hetken aikaa. Spinal Tap -henkisyyttä siis kyllä löytyisi vaikka muille jakaa, mutta koska se tapahtuisi entisten jäsenien perseilyjen kustannuksella, en voi asiaa kauheasti enempää avata, koska se olisi aika tökeröä ex-jäseniä kohtaan. Muuten alkutarina onkin juuri noin raadollinen kuin minä se tekstimuodossa ilmenee. Ei sitä totuuden nimissä voi kauheasti parfyymilla paketoida. Voi vain koittaa välttää henkilökohtaisuuksiin menemistä.”

Judas Avengerin vaikutteet tulevat enimmäkseen 80-luvulta, mutta toisinaan vaikutteita on imetty myös kokeellisemmasta ääripuolesta. Uuden kokoonpanon myötä myös koko bändin yleinen olemus muuttui parempaan suuntaan. 2017 julkaistu debyyttialbumi esitteleekin uuden ja vihaisen Judas Avengerin.

”Meno rauhoittui 2017 helmikuussa, kun toin hommat Vaasaan ja katselin touhuille pohjanmaalaisen kokoonpanon. Tämän myötä vakikokoonpano on ollut nyt kasassa pidemmän tovin ja ongelmat ovat kaikonneet koko toiminnasta. Olen bändin perustajajäsenenä sekä laulajana ainut, joka on jäljellä alkuperäisestä kokoonpanosta ja samalla erittäin iloinen sekä kiitollinen siitä, miten asiat ovat olleet jo viimeisen vuoden ajan. Kärsiminen kannatti. Bändi pelastui. Olen ikuisesti kiitollinen nykyiselle kokoonpanolle ja kunnioitan heidän panostustaan suuresti. Me muodostamme Judas Avengerin.”

”Tämä bãndi tekee, mitä haluaa ja sen ideana on olla heavy metalin sulatusuuni, minkä tyylin päälle ei räitä, vaan asioita yhdistellään täysin ennakkoluulottomasti, levykokonaisuuksien kuitenkin ollen kokonaisia. Genrepoliisi tuskin viihtyisi tässä bändissä viikkoa pitempään. Avoimuus ja spontaanius on meille se ”juttu”. Täytyy osata, ajatella ja ymmärtää. Keikkailemme nyt talven ja kevään ajan Pohjanmaalla sekä Satakunnassa.
Keikkojen paikat ja ajankohdat päivitellään sitä mukaa kotisivuillemme, kun niitä ilmenee. lienee meille talven keikoista se ”suurin”. Kiitos vain Kaaoszinelle tästäkin. Olette kohdelleet meitä hyvin.”

Vaikeuksien kautta voittoon. Ehkä kliseisesti sanottu, mutta tämän bändin kohdalla se pitää paikkansa. Usko omaan tekemiseen ja vankka tahto tehdä hyvää musiikkia voi välillä olla vaikea säilyttää. Judas Avenger on kuitenkin todiste siitä, että ei kannata luovuttaa, vaikka asiat saattaisivat mennä hieman huonommin. Tarttuvaa ja melodista modernia heavy metalia soittava bändi onkin tiukka yhdistelmä taitavia muusikoita ja päättäväisyyttä; bändi, jonka soundi ja visio ovat vertaansa vailla.

Judas Avenger seuraavan kerran keikalla 17.2.2018 Kaaosfest Vaasa, 7.4.2018 Bar Rock Bear Vantaa w/ Black Royal & Amoth, 25.5.2018 Bar15 Seinäjoki

Judas Avenger
Pekka Montin – Vokaalit
Toni Ojanen – Kitara
Janne Seppälä – Kitara
Marco Schauman – Kitara (studio)
Stefan Laine – Basso
Teemu Koski- Rummut

Julkaisut
”JA” (albumi, 2017)
”Singles Collection” (kokoelma, 2017)
”Make Me Fly” (single, 2016)
”A Wolf Among Sheep” (single, 2016)
”Judas Avenger” (EP, 2015)

Judas Avengerin virallinen kotisivu

Judas Avenger Facebookissa

Judas Avenger Instagramissa

Kommentoi julkaisua