Malefic By Design

Isänmaan toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 35

Kirjoittanut J.Anttolainen - 16.4.2018
Aika monta on.

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Malefic By Design

Malefic By Design

Turkulainen black/death-metal-yhtye Malefic By Design sai alkunsa vuonna 2015. Silloisen Searing Meadow -nimisen orkesterin uudet biisiaihiot eivät istuneet yhtyeen kepeähköön pirtaan, ja bändissä vaikuttava Mika Ikonen oli samoihin aikoihin halunnut aikataulullista syistä johtuen siirtää sävellysvastuuta enemmän bändin muille jäsenille. Sen seurauksena Lehtivuori vaihtoi basson kitaraan ja otti Ikosen paikan Pekkalan vierellä yhtyeen päävastuullisena ideanikkarina ja priimusmoottorina. Kun Ikonen lopulta siirtyi puhtaasti mikin varteen murisemaan, tuli aika jättää Searing Meadow passiiviseen rajatilaan ja perustaa täysin uusi yhtye. Malefic By Design on vasta julkaisemassa debyyttialbumiaan, eikä kokoonpanolla ole juuri tehty keikkaa. Siitä huolimatta kysyimme Malefic By Designilta hieman tarkemmin bändistä, josta kukaan ei tiedä mitään.

”Nietzscheläinen elämänkatsomus ei ehkä ole tie onneen, mutta kyllä siitä voi silti itse kukin ammentaa viisautta.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– MBD:n perustamisen jälkeen aloimme intensiivisesti demottaa uutta materiaalia ja saimme rekrytoitua basson varteen Shapeless-yhtyettä kipparoivan Jussi Kaumin. Hän joutui kuitenkin valitettavasti jättämään yhtyeen kesken albumin äänityssessioiden. Lähtöön ei liittynyt mitään dramatiikkaa, ja onneksi Lehtivuori pystyi soittamaan albumille ne biisit, joita Jussi ei ollut vielä ehtinyt laittaa narulle.

– Albumin äänitykset sujuivat kaiken kaikkiaan jouhevasti, kun saimme tehdä töitä kotistudiolla rauhallisesti omaan tahtiin. Hakkala sai paukutettua rummut purkkiin tekijämiehen varmuudella varsin lyhyessä ajassa. Kuusikielistä kuritimme sen sijaan oikein urakalla kolmen kaverin voimin. Lehtivuori kantoi päävastuun kompeista, kun taas Haapasen vastuulla oli erityisesti levyn liidikitarointi. Pekkala sai keskittyä akustisiin osioihin ja harmonioihin. MBD:n jäsenet ovat soitelleet keskenään eri kokoonpanoissa jo 90-luvulta saakka, ja tälläkin hetkellä he vaikuttavat myös muissa kokoonpanoissa. Pekkala on itse asiassa ainoa, jolla ei MBD:n lisäksi ole muita bändejä. Yhtyeen kollektiivisesta katalogista löytyykin toistakymmentä julkaisua, ja moni metallidiggari varmasti tunnistaa nimet kuten Fall of the Leafe, Ablaze In Hatred ja Mormânt De Snagov.

Vaikka yhtyeen musikantit ovat olleet metalliympyröissä jo parikymmentä vuotta, piisaa kipinää yhä soittamiseen. Tosin Malefic By Designin kohdalla asiat tehdään reilusti omalla tavalla, mistä kertoo myös se, että esimerkiksi ”virallista” bändikuvaa ei ole koskaan otettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tässä bändissä meitä kiehtoo erityisesti se, miten bändissä yhdistyvät metallin eri alalajien parhaat puolet. Miksauksen ja masteroinnin valmistuttua aloimme etsiä albumillemme julkaisijaa. Saimme yhteydenottoja useammilta eri tahoilta, ja eri lafkojen kanssa käydyt kirjeenvaihdot ja neuvottelut olivat opettavainen prosessi. Yhteistyökumppaniksemme valitsimme lopulta venäläisen More Hate Productionsin, johon olemme olleet tyytyväisiä. Esikoislapsemme kastettiin kerettiläiseen tyyliin lampaan verellä. Levy sai nimekseen ”Definitive Indication Of Supremacy”, ja se julkaistaan 30.4.2018.

Malefic By Design asettuu tyylillisesti death metal -kategoriaan, mutta yhtyeen uniikkia hybridikeitosta hämmennetään klaustrofobisilla melodioilla sekä black metallista tutuilla elementeillä. Lopputuloksena on arvaamaton ja poikkeuksellinen teos, jota ei voi niputtaa yksiselitteisesti esimerkiksi blackened death metal -genren alaisuuteen. Lähimmät referenssibändit löytyvät akselilta Necrophobic ja Hypocrisy. Monipuolinen vokalisointi kattaa niin black metal -tyylisen rääkynän kuin matalan viemärinkatkuisen murahtelun.

 

Malefic By Design

– Keikkailu ei ole juuri nyt ajankohtaista, mutta mikäli sopivia tarjouksia tulee vastaan, niin keikkojen soittaminen ei ole poissuljettua. Yhtyeen ei ole tarkoitus jäädä yhden levyn mittaiseksi projektiksi, vaan muutaman viikon päästä julkaistava debyyttialbumi tulee ehdottomasti saamaan jatkoa toisen täyspitkän muodossa. Sävellystyö on sen osalta jo hyvässä vauhdissa ja kaiken mennessä putkeen voidaan studioon astella mahdollisesti jo ensi vuoden aikana. Pidimme yhtyeen tarkoituksella pitkään julkisuudelta pimennossa ja ensimmäinen virallinen biisijulkaisu tehtiin vasta viime vuodenvaihteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Emme kaihda tarttuvia kertosäkeitä tai koukuttavia tuplakitaramelodioita, mutta pääpaino debyytillämme on kuitenkin aggressiivisen runttauksen ja kohtalokkaiden sointujen välisessä harmoniassa. Albumin tunneskaala vaihtelee hiipivän tehokkaasti, kun järkähtämättömän rienauksen perään saattaa ilmoille pamahtaa heleästi säteilevää ateismin ylitystä. Albumin tekstit ovat Pekkalan ja Lehtivuoren kynäilemiä. Lyriikoissa käsiteltävät teemat liittyvät olemassaolon raadollisiin paradokseihin sekä ihmiskunnan ajattomaan naiiviuteen. Aikamme rajallisuus saa aikaan sen, että kuolemanpelkoiset nöyristelijät jäävät hourailemaan individualistisen eskapismin ja lohduttoman fatalismin väliseen limbotilaan. Nietzscheläinen elämänkatsomus ei ehkä ole tie onneen, mutta kyllä siitä voi silti itse kukin ammentaa viisautta.

Malefic By Design
Ville Pekkala – kitara
Miska Lehtivuori – vokaalit & kitara
Mika Ikonen – vokaalit
Sasu Haapanen – vokaalit & kitara
Antti Hakkala – rummut

Malefic By Design Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat