Isänmaan toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 38

Aika monta on.

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Cauldron Of Hate

Espoo. Espoo on kaupunki Uudellamaalla, Suomenlahden rannalla. Sen naapurikunnat ovat pohjoisessa Vihti ja Nurmijärvi, Vantaa ja Helsinki idässä, Kirkkonummi lännessä sekä Kauniainen Espoon sisällä. Espoon väkiluku on 277 375. Yksi yö kolmen tähden hotellissa maksaa keskimäärin 113 euroa tai hieman enemmän riippuen siitä, miten paljon rahaa on kantanut paikallisiin ravitsemusliikkeisiin. Espoosta löytyy myös brutaalia death metalia soittava Cauldron Of Hate. Bändi sai alkunsa Herran vuonna 2008, silloin vielä vastasyntyneen tavoin nimettömänä ja vihaisena.

Kuten me kaikki valveutuneet metalimusiikin kuluttajat tiedämme metalibändin perustamisriitteihin kuuluu tietynlainen liikuttunut olotila ja kiihko. Perustamisriitti suoritetaan usein puistossa, tai kuten Cauldron Of Haten tapauksessa, baarissa. Niin kävi, kun bändin basisti-laulaja Matti Santavuori oli kavereineen eräässä Kirkkonummen Masalasta löytyvässä baarissa, jossa puhe kääntyi luonnollisesti musiikkiin ja bändihommiin.

– Jossain vaiheessa iltaa Matti totesi että ”olis vitun siisti soittaa bändissä!”

Muutaman erilaisen vaiheen ja vaiheilun  jälkeen kehittyi Cauldron Of Haten esiaste, Mictian, jossa Jaakko Santavuori oli jo soittamassa. Vuodet vierivät, ja jäsenet vaihtuivat. Vuoteen 2012 mennessä koko bändin jäsenistö basisti Matti ”Murder” Santavuorta lukuun ottamatta oli uusiutunut, ja bändi operoi nimellä Cauldron Of Hate. Uuden ja ehomman bändin muodostivat edellämainitun basistin lisäksi Jaakko ”Exhaust” Santavuori (soolokitara), Antti ”Kemisti” Kemppainen (rummut) ja Mikko ”Luomuteurastaja” Kemppainen (rytmikitara). Tämä kokoonpano myös äänitti yhtyeen ensimmäisen demon. Otimme Cauldron Of Haten kitaristin Jaakko Santavuoren haastatteluun kertomaan meille hieman enemmän bändin musiikista.

– Aikojen saatossa meidän musiikillinen tyyli on kehittynyt thrash/death metalista brutaalimpaan ja teknisempään suuntaan. Keikkakalenteri aktivoitui toukokuussa 2013, kun kirjaimellisesti täytimme Horror-Shopin lavan reunoja myöten. Molemmat yleisön jäsenistä pitivät keikasta. Kesäkuussa räväytimme mini-TUSKAssa vetämällä Horror-Shopin täyteen yleisöä yhteiskeikalla NOXA:n kanssa.

– Ensimmäisen demon jälkeen päätimme panostaa äänityksen laatuun hieman enemmän kuin keissin olutta, joten syyskuussa 2013 loimme Klaukkalan D-studiosta käsin kostean viikonlopun aikana padallisen vihaa. Se EP kulkee nimellä ”Inquisition”, ja sille tehtiin kolme kovaa kappaletta.

– Vuoden 2014 alussa saimme aikaiseksi roudata itsemme takaisin D-Studion syövereihin kokonaiseksi neljäksi (4) päiväksi. Suurin piirtein kaikki, mikä voi mennä jotenkin pieleen, meni pieleen. No, lukuun ottamatta sitä, että studio olisi palanut maan tasalle. Aikataulut mättivät oikein huolella, kiitos siitä rumpalille. Kitaristin riffit olivat yksinkertaisesti liian väkivaltaisia Mesa Boogien nupille, joka päätti luovuttaa ja syttyi palamaan. Basistikin oli basisti. Viimeistelyssä ja tasojen viilauksessa paloi useampi viikko, mutta valmis lopputulos on kuitenkin EP-levy nimeltään ”Emperor”. Sami Haaviston tekemän kansitaiteen alle kätkeytyy viisi eeppistä, jykevää ja massiivistakin biisiä, joista ”Emperor of Annihilation” julkaistiin singlenä. ” Emperor” sai oikein hyvän vastaanoton, ja sitä kehuttiin arvosteluissa väkivaltaisuudesta ja runttaamisesta.

”Emperorin” jälkimainingeissa bändin ja kitaristin Mikko Kemppaisen tiet erkanivat. Syksyllä 2014 bändiin liittyi Jaakko ”Pestilence” Matero. Kitaristin sisäänajon jälkeen bändi valmistautui keikkailemaan ”Emperor”-EP:n hyvien arvostelujen saattelemana. Keikat olivat tuhoisia, ja vihan sanoma levisi laajemmalle. Vitutus ja viha maailmaa kohtaa vain kasvoi kasvamistaan. Se johti luonnollisesti siihen, että bändin piti ruveta kanavoimaan vihaansa johonkin – uuteen materiaaliin. Keväällä 2016 Cauldron Of Hate vetäytyi keikkarintamalta ja alkoi valmistella tulevaa julkaisuaan, joka tulisi olemaan bändin debyyttialbumi.

– Vuoden 2016 syksyyn mennessä materiaali tulevaa julkaisua varten oli sävelletty ja sovitettu. Demotuksetkin oli saatu valmiiksi. Rummut oli päätetty äänittää kirkkonummelaisen Steve’s Studion tiloissa tammikuussa 2017. Kielisoittimet äänitettiin parina seuraavana kuukautena Exhaustin luolassa. Laulut äänitettiin samaisessa paikassa, jossa oli koettu pari kuukautta aikaisemmin järisyttävä rumputulitus. Miksaus tehtiin yhdessä Steve’s Studion kanssa ja masterointi suoritettiin KW-studion kanssa. Tulevalla julkaisulla ei ollut vielä siinä vaiheessa nimeä. Levyn teema pyöri kuitenkin sairaiden teemojen ympärillä, joten levy tuli jatkamaan perinteistä ytimekästä linjaa. Me kirottiin se nimellä ”Sickness”.

– Vuoden 2017 loppupuolella solmittiin Kuolema Recordsin kanssa julkaisusopimus. Vuoden 2018 alussa kitaristi Pestilence lähti bändistä, joten bändi oli jälleen vailla toista kitaristia. Paikkaaja löytyi kuitenkin pian, kun Tommi Kannosto liittyi bändin rivistöön. Bändi oli jälleen kerran täysissä voimissaan, ja maailma näytti taas vihaisemmalta paikalta! Helmikuun 24. päivänä koitti lopulta päivä, jolloin epäpyhä ”Sickness”-levy sai kokea päivänvalon. Levyn kaoottisen ja majesteettisen kannen teki Petri Lampela. Maailma sai tuta yhdentoista kappaleen verran uutta vihaista kuolonmetalin julistusta. Levyltä julkaistiin myös sinkut ”Disease” ja ”Feasting On The Guts Of The Virginborn”.

”Maailma näytti taas vihaisemmalta paikalta!”

– Meitä inspiroi Sibelius, maailman ilmiöt avaruuden mustista aukoista ihmisyyden sisäisimpiin tuntoihin, siistit riffit sekä soolot, sodat, kaikenlainen väkivalta ja tuhotarinat. Bändissä soittamisessa parasta on varmaan se, että pääsee toteuttamaan omaa musiikkia ja luomaan uutta. Tavoitteena on päästä jatkamaan uuden luomista ja taloudellisesti siihen asemaan, jossa omalla musiikilla voi kustantaa oman musan teon. Toki myös kuolometallin levittäminen on tavoitteena, sillä Suomessa on liian vähän meidän tapaisia death metal -yhtyeitä, joissa yhdistyvät brutaalius, aggressiivisuus ja teknisyys. Siinäpä se meidän musan tyyli pähkinänkuoressa.

– Biisit syntyvät siten, että kun joskus kuulee jonkin siistin kappaleen/riffin/soolon/teoksen/lukee jostakin ja tulee tarve päästä kuvaamaan se tunne musiikin avulla. Toisinaan kotona riffittelyn lomassa tulee soitettua jotain hyvän kuuloista, josta voi ruveta työstämään kappaletta. Musan teossa ovat käytössä Guitar Pro ja Reaper. Raakileen ollessa valmis laitetaan se muille jäbille ja ruvetaan treeniksellä sovittamaan sitä bändin kesken. Lyriikat syntyvät inspiroinneista, ja minä varsinkin taon niitä sana kerrallaan.

– Biisit kertovat ihmisyydestä ja uskonnoista. Perinteenä on ollut, että jokin Kalevalan hahmo on osana biisiä: ”Emperor”-EP:llä Iku-Turso oli ”Abyssal Ascensionion” -biisin inspiraationa, ja ”Sickness”-levyn ”Evoking the Abomination” -biisin inspiraationa oli Kullervo.

Cauldron Of Hate on seuraavan kerran keikalla 16.8. Lepakkomiehessä Helsinki Death Fest Warm Up -tapahtumassa.

Cauldron Of Hate
Matti ”Murder” Santavuori – basso & vokaalit
Jaakko ”Exhaust” Santavuori – kitara & vokaalit
Antti ”Kemisti” Kemppainen – rummut
Tommi Kannosto – kitara

Julkaisut
”Inquisition” (EP, 2013)
”Emperor” (EP, 2014)
”Sickness” (albumi, 2018)

Cauldron Of Hate Facebookissa

Kommentit