Isänmaan toivot – Uutta metallia Suomesta, osa 39

Kirjoittanut J.Anttolainen - 13.5.2018
Jossain tuolla kartalla on maailman Metallipääkaupunki.

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Wheel

Rakkaudesta progressiiviseen metalliin sai alkunsa Wheel, helsinkiläinen vuonna 2015 perustettu bändi. Vahvasti Tool ja A Perfect Circle -vaikutteilla leikkivä bändin on saanut lyhyestä olemassaolostaan huolimatta vahvaa kannattajakuntaa ja mainetta kotimaansa ulkopuolella. Vastikään tuoreen ”The Path” -EP:n julkaissut bändi onkin eräänlainen piilotettu helmi, josta kaikkien olisi syytä kuulla hieman lisää. Bändin valmistautuessa kesäkuun alkussa julkaistavan uuden ”The Divide” EP:n myötä kesän festarikeikoille, päätimme ottaa hieman tarkemmin selvää Wheelin historiasta ja musiikista. Kysymyksiin vastailee yhtyeen rumpali Santeri Saksala.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Bändin tarina alkaa Isosta-Britanniasta, kun muutamaa vuotta aiemmin Suomeen muuttanut laulaja-kitaristi James Lascelles tapasi alkuvuodesta 2015 yhteisten tuttavien kautta kitaristi Saku Mattilan. Kävi ilmi, että miehet pitävät samankaltaisesta musiikista ja James oli halunnut jo jonkin aikaa perustaa progressiivista metallia soittavan yhtyeen, muttei ollut siihen mennessä onnistunut löytämään sopivia bändikavereita. Hän oli tehnyt kotona demoja muutamista kappaleista ja Saku kiinnostui välittömästi moniulotteisten kappaleiden tarjoamista haasteista. Saku kysyi mukaan basisti Mikko Määttää ja rumpujen taakse allekirjoittanutta ja kävimme treenikämpällä kokeilemassa Jamesin demottelemia biisejä ensimmäisen kerran huhtikuussa 2015. Muutamien harjoitusten jälkeen huomasimme olevamme jonkin aivan erityisen äärellä ja että tätä ei voisi jättää harrasteprojektin asteelle.

– Ensimmäinen julkaisumme ”The Path” -EP äänitettiin vain kolme kuukautta bändin perustamisen jälkeen. Jamesin aiemmin kotonaan demottelemat kappaleet päätettiin soittaa bändillä studiossa saadaksemme paremmin käsitystä siitä, miltä bändi voisi soundata ja mihin suuntaan hommaa voisi kehittää. Ensimmäisen demomme äänitti Stratovariuksen kitaristinakin tunnettu Matias Kupiainen 5by5-studiolla Helsingin Pitäjänmäessä. Tehokkaasti suunnitellun aikataulun mukaan rummut ja kielisoittimet äänitettiin yhdessä päivässä ja laulut toisessa. Äänitykset onnistuivat hyvin tiukasta aikataulusta huolimatta ja myöhemmin päätettiin, että tekeleen voisi jopa julkaista. Sessiot kiikutettiinkin sitten Jesse Vainion miksauspajalle ja Jessen kanssa yhteistyö on jatkunut siitä lähtien. ”The Path” -EP julkaistiin huhtikuussa 2017.

Alkuperäisen kokoonpanon yhteistyö päättyi kuitenkin alkuvuodesta 2018, kun Saku päätti jättää yhtyeen keskittyäkseen muihin projekteihin. Saku soittaa kitaraa yhtyeen kahdella ensimmäisellä EP:llä. Helmikuussa 2018 kitaran varteen pestattiin Roni Seppänen, huippusoittaja, joka on istahtanut porukkaan todella mainiosti niin asenteensa kuin musiikillisten visioidensa osalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Odotamme kovasti tulevaa kesää, kun pääsemme Ronin kanssa soittamaan myös keikoille!”

– Toisen EP:n kappaleet taltioimme Sonic Pump -studiolla Helsingissä Lauri Hämäläisen toimiessa äänittäjänä. Kyseisissä kipaleissa kuuluu ensimmäisiin verrattuna enemmän koko bändin kädenjälki ja biisit ovat monimuotoisempia ja kunnianhimoisempia. Meillä oli myös kunnia saada EP:lle vierailijaksi Apocalyptican Paavo Lötjönen, joka soittaa selloa ”It’s Over Now” -kappaleella. Hatun nosto Paavolle, joka omaksui epätavallisessa tahtilajissa kulkevan kompleksisen sello-osuuden uskomattoman nopeasti! ”The Divide” -EP julkaistaan 1.6.2018. Kummankin EP:n julkaisijana toimii brittiläinen Umbrella Artist Productions.

– Yhtyeen ensimmäiset biisit olivat lähes kokonaan Jamesin sävellyksiä, mutta nykyään pyrimme tekemään mahdollisimman paljon yhteistyötä. Jamesin kotistudiolla saavat useimmat teokset alkunsa ja ideoita kehitetään yhdessä ja erikseen. Ja kun biisi alkaa löytää muotoaan, mennään treenikämpälle soittamaan ja näin saadaan parempi kuva rakenteesta, rytmistä ja soundista, johon suuntaan biisiä halutaan viedä. Teemme musiikkia myös täysin demokraattiselta pohjalta eli jos jonkun mielestä jotakin kappaleen osaa pitää muuttaa, niin kysymys ei kuulu että muutetaanko vaan että MITEN muutetaan! Kappaleiden syntyprosessi on näin äärimmäisen hidas, mutta tavoitteenamme on välttää itsestäänselviä ja kuluneita ratkaisuja, kehittyä musiikin tekijöinä ja haastaa aina itsemme tekemään jotain uutta. Musiikillisista vaikutteista mainittakoon vaikkapa sellaiset bändit kuin Tool, Karnivool, The Mars Volta ja Meshuggah: lähtökohtaisesti arvostamme suuresti omien polkujensa kulkijoita, jotka asettavat uuden etsimisen ja taiteelliset arvot kaupallisen menestyksen edelle. Sanoitusten inspiraatiota ei tarvitse etsiä sen kauempaa kuin maailmasta, jossa elämme. Nykymaailman ilmiöissä ja tapahtumissa riittää ihmeteltävää vielä monen laulun verran!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Soitamme kunnianhimoista moniulotteis-dynaamis-polyrytmikästä progressiivista metallia!”

– Varsinaisesti huonoja keikkakokemuksia ei ole ainakaan vielä ehtinyt kertymään. Hienoimmat maisemat ja jännittävimmät ajotapahtumat koimme viime vuoden lopulla, kun soitimme HRH Prog -festivaalilla Luoteis-Walesissa. Sinne päästäksemme oli ajettava Snowdonian luonnonpuiston läpi ja kapoisilla kiemuraisilla teillä pikkubussi kallisteli välillä pulssia nostattavasti.

– Huhtikuussa 2017 lämmittelimme saksalaista The Intersphere -yhtyettä (mahtava bändi, muuten!) parin viikonlopun mittaisella Saksan kiertueella ja siellä saamamme vastaanotto oli todella lämmin: ihmiset kuuntelivat musiikkiamme korvat höröllä ja tulivat keikan jälkeen juttelemaan ja levymyyntitiskille oli paikoin jopa jonoa! Ja useimmat kuulivat kuitenkin meitä ensimmäistä kertaa! Kyseiseltä rundilta täytyy vielä mainita Berliinin Kreutzbergistä löytyvä ravitsemusliike Bagdad Bistro, josta tuli välittömästi yhtyeemme kantaruokala! Berliiniin päin matkailevat, suosittelemme!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä hetkellä kesän keikoista on julkistettu vain esiintyminen Saksassa Summerbreeze-festivaalilla 16.-18.8.2018. Muita keikkoja on tulossa kesälle ainakin Suomeen, Saksaan ja Isoon-Britanniaan.

– Parasta musiikin tekemisessä on koko prosessi, joka siihen liittyy! On hienoa kehitellä uusia riffejä, rytmejä, melodioita ja soundeja, joista lopulta muodostuu kokonaisia ehjiä kappaleita. Studiossa biisit vielä jalostuvat, kun ensin soitetaan pohjat (rummut, bassot, komppikitarat) ja kuullaan mitä ehkä vielä tarvitaan tai onko jokin elementti liikaa. Tietenkin paras hetki on se kun kappaleita sitten pääsee soittamaan elävälle yleisölle, saa seurata ihmisten reaktioita ja saa näin välitöntä palautetta!  Kaikkien vähänkään kiinnostuneiden kannattaa tulla ensi tilassa katsomaan meitä keikalle! Meillä on huikean hyvä bändi ja jos matsku kolahtaa levyltä kuunneltuna, takaan, että live-elämys on jotakin vielä suurempaa!

”Meidän ”SE” juttu on pitkäjänteisyys. Emme pyri miellyttämään kaikkia vaan yritämme sen sijaan löytää oman yleisömme ja säilyttää vapauden tehdä juuri sellaista musiikkia kuin haluamme!”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Wheel
James Lascelles – Vokaalit & kitara
Roni Seppänen – Kitara
Mikko Määttä – Basso
Santeri Saksala – Rummut

Julkaisut
”The Path” (EP, 2017)
”The Divide” (EP,2018)

www.wheel.band
Wheel Facebookissa
Instagram: @wheel.band

Luetuimmat

Uusimmat