Isänmaan toivot – Uutta metallia suomesta, osa 44

Jossain tuolla kartalla on maailman Metallipääkaupunki.

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Rebellix

Kuva: Alex Niilith

Helsinkilälinen  heavy metal -bändi Rebellix on perustettu vuoden 2015 alussa. Itseään klassiseksi heavy metalliksi kategorisoivan bändin musiikki on kuitenkin ennemminkin sekoitus punkkia, thrash-metallia ja hard rockia. Bändin ovat perustaneet laulaja Jdee Nighté ja kitaristi Sammy Dee G entisten bändiprojektiensa tuhkista. Kaksikko tapasi toisensa Hard Rock Cafessa, jossa molemmat tuolloin työskentelivät. Kahden muusikon tavatessa puhe kääntyy luonnollisesti bänditoimintaan. Molempien entisten bänditouhujen loputtua kaksikko oli jäänyt ilman bändiä, joten luonnollisesti syntyi ajatus perustaa uusi bändi yhdessä. Ideana oli soittaa vanhan liiton heavy metallia, thrash metal- ja hard rock-vaikutteilla, kuitenkin päivitettynä tähän päivään hieman modernimmalla otteella. Kysyimme bändiltä hieman heidän historiastaan, keikkailusta, levytyksistä ja siitä mitä ihmisten tulisi bändistä tietää.

– Kun teimme Jdeen kanssa päätöksen, että perustamme yhteisen bändin, aloimme heti etsiä kokoonpanoon muita jäseniä. Pian löydettiin rumpaliksi Matt Niner ja basistiksi Simo Vepsä. Näin syntyi Rebellixin alkuperäinen kokoonpano. Heti perään tällä miehistöllä äänitettiin Rebellixin ensimmäinen demo, “Rebellix”.

– Pian demon äänityksen jälkeen bändiin saatiin toinen kitaristi Tomi, jonka olin tavannut aiemmin eräässä helsinkiläisessä heavybaarissa. Tämän myötä Rebellixin kokoonpano vakiintui lopulta viisijäseniseksi. Tällä kokoonpanolla äänitimme yhden biisin nimeltä ”This Is War” rumpalimme Mattin kämpällä, jonka sitten julkaisimme ”singlenä” netissä. Tällä kokoonpanolla soitimme muutamia keikkoja vuoden 2015 aikana, lähinnä Helsingissä. Alkuvuonna 2016 erään keikan jälkeen rumpali Matt ilmoitti lähtevänsä bändistä omien syidensä takia.

Pian rumpalin lähdettyä myös basisti Simo lähti bändistä henkilökohtaisista syistä. Rebellix joutui perumaan pari suunniteltua keikkaa ja pitämään muutaman kuukauden taukoa. Tauko oli kuitenkin tuottelias, sillä samalla kun bändi etsi uusia jäseniä, syntyi myös uutta materiaalia seuraavalle julkaisulle.

– Pian löysimmekin koesoiton kautta uuden rumpalin nimeltä Mikael, joka jo soitti parissa muussakin bändissä. Mikael halusi liittyä Rebellixiin, koska hän tykkäsi musiikistamme ja tyylimme oli hyvin erilaista metallia kuin mitä hän oli tottunut soittamaan. Saimme myös erään kaverimme mukaan väliaikaiseksi livebasistiksi keikoille.  Tällä miehistöllä soitimme pari keikkaa loppukesästä 2016, jonka jälkeen Mikael kävi äänittämässä studiossa rummut tulevalle EP:lle. EP:n äänitykset viivästyivät jonkin verran aikataulusta, ja saimme sen valmiiksi ja julkaistuksi lopulta keväällä 2018. Heti EP:n julkaisun jälkeen saimme pitkän etsinnän jälkeen vakituiseksi basistiksi Kimmon, joka oli soittanut aiemmin Mikaelin kanssa samassa bändissä. Rebellixin nykyiseen kokoonpanoon kuuluvat siis laulaja JDee, kitaristit Sammy ja Tomi, basisti Kimmo sekä rumpali Mikael.

– Tähän mennessä tehtyjä äänitteitä ovat ”Rebellix” –demo vuonna 2015, ”This is War” single marraskuussa 2016, sekä ”Fake Brand” single tammikuussa 2017. Nämä ovat kaikki bändin itsensä tuottamia ja kotona tehtyjä tuotoksia. Kyseiset teokset on julkaistu netissä, lukuunottamatta ”Fake Brand” singleä, josta painettiin myös CD-versio. Näiden jälkeen on tehty vielä ”Final Decay” -EP, maaliskuussa 2018. Tämä viimeisin julkaisu on bändin itsensä äänittämä, lukuun ottamatta rumpuja, jotka tehtiin jo aiemmin studiossa. Teoksen on miksannut ja masteroinut Tuomas Yli-Jaskari Sonic Pump -studiossa. Tämän jälkeen olemme saaneet joitakin tarjouksia levy-yhtiöiltä, mutta emme kuitenkaan sellaisia, joihin olisimme olleet täysin tyytyväisiä. Niinpä jatkamme edelleen omakustannelinjalla ja pääasiassa internetissä, esimerkiksi Reverbnationin ja Spotifyn kautta.

– Lähes poikkeuksetta biisimme saavat alkunsa hyvästä kitarariffistä. Lyriikat tulevat yleensä vasta kun biisin runko on valmis ja siitä on jo tehty jonkinasteinen demoversio. Biisimme kertovat monenlaisista asioista. Vaikkapa henkilökohtaisista hyvistä sekä huonoista kokemuksista, bilettämisestä, yhteiskunnan rappiosta ja sodasta, muutamia mainitakseni. Suuria musiikillisia vaikuttajia ovat Iron Maiden ja Motörhead, ja muutenkin 80-luvun heavy metal. Myös äärimmäisemmät metallibändit, kuten esimerkiksi Death, ovat vaikuttaneet Rebellixin musiikkiin. Uudemmista bändeistä voisi myös mainita Children Of Bodomin. Muiden bändien lisäksi omakohtaiset kokemukset ja elämä ylipäänsä inspiroi.

”Tulkaa keikalle ja mennään sitten bisselle!”

– Paras keikkamuisto on aivan ehdottomasti viimeisin keikkamme MOD Clubilla Pietarissa, Venäjällä. Yleisö oli aivan hullua ja keikkapaikka tupaten täynnä, vaikka kukaan ei meistä ollut varmaan koskaan kuullutkaan. Ja kyseessä oli myös ensimmäinen ulkomaan keikkamme. Tästä iso kiitos The Nomad -bändille, joka meidät sinne kutsui. Ei meillä varmaan mitään katastrofikeikkaa ole ollut, mutta huonoimpia on varmaan joku lähiöbaarin keikka, missä ei ollut yleisöä ja keikkapalkkiokin taisi jäädä maksamatta.

– Yleisesti ottaen tavoitteena on tietysti päästä soittamaan enemmän isoilla lavoilla ja ulkomailla, sekä kasvattaa kannattajakuntaa maailmalla. Keikkailu on meille todella tärkeää, koska mielestämme Rebellix on livenä parhaimmillaan ja siitähän bändissä olemisessa on loppujen lopuksi kyse, että esiinnytään yleisölle. Täyspitkän levyn äänittäminen ja musiikkivideon tekeminen ovat myös tavoitteena lähitulevaisuudessa.

– Toivomme, että kaikki olennainen bändistämme välittyy ihmisille julkaisemamme musiikin sekä liveshown kautta. Eli tulkaa keikalle ja mennään sitten bisselle! Parasta musiikin tekemisessä on luultavasti se, että pystyt sitä kautta ilmaisemaan tunteitasi, mitä ei ehkä muilla tavoin ole helppoa ilmaista tai mihin et edes löydä sanoja. Rebellixin musiikkia kuvastaa eklektisyys, jossa yhdistyvät niin ikään rock n’ roll ja thrash, kuin neoklassinen metalli ja punk.

Rebellix on seuraavan kerran keikalla Lepakkomiehessä Helsingissä 5.7.2018.

Rebellix
Jdee Nightee – Vokaalit
Sammy Dee G – Kitara
Tomi Lappalainen – Kitara
Michael Lennox – Rummut

Julkaisut
”Rebellix” (demo, 2015
”This is War” (single, 2016)
”Fake Brand” (single, 2017)
”Final Decay” (EP, 2018)

Reverbnation
Facebook